Arama

Dans - Tek Mesaj #4

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Halk Oyunları ve Salon Dansları

Günümüzde danslar iki ana kaynaktan gel­mektedir: Halk oyunları ve Avrupa sarayla­rında doğan salon dansları. Halk oyunu belirli bir yörenin insanları ile birlikte doğup gelişen bir dans türüdür. Gelenekselleşerek kuşaktan kuşağa geçer. Halk oyunu doğduğu bölgenin dışında da yaygınlaşır ve bütün ulus tarafından benimsenirse, buna ulusal dans denir. Macaristan'ın "Çardaş"ı ve İspanya'nın "Jota"sı buna örnektir. Ülkemizde de Silifke'nin "Keklik Oyunu", Artvin'in "Atabarı", Elazığ'ın "Çayda Çıra"sı ulusal danslar ara­sında sayılabilir.
Bütün Avrupa ülkelerinde çok çeşitli halk oyunları vardır. Bazıları çift çift yapılan dans­lardır, ama çoğu topluluk dansıdır. Topluluk dansları dansçılara dans alanının her yerinde bulunabilme ve gruptaki tüm dansçılarla karşılaşabilme olanağını sağlar. Böylece de dan­sın ilişkileri geliştirme yönünü güçlendirir. Halk oyunları köy kökenli oldukları için, açık yerlerde ya da çiftlik ambarlarında, toprak üzerinde oynanırdı. Bu nedenle oyunlarda hareketler sürekli değildir; oyun çevik adım­lar, sert vuruşlar ve hızlı zıplamalarla sürer. Soylu sınıfların başlattıkları danslar tabanı cilalı salonlarda yapıldığı için genellikle kayar adımlarla dans edilir, halk oyunlarının tersi­ne zıplamalara pek yer verilmez, yumuşak geçişlerle hareket edilirdi.
16. yüzyıl ile 17. yüzyılın başlarında Avru­pa'da biri yavaş ve ağırbaşlı, öbürü ise hafif ve hızlı hareketleri olan iki dans türü gelişti.
17. yüzyılın en gözde dansı ise Fransa'da gelişen "menuet" idi. Bu mini mini adımlarla ve abartılı reveranslarla süren ağır bir danstı.
19. yüzyılın en gözde dansı valsti. Önceleri Avusturya köylülerinin başlattığı vals, kısa zamanda Avrupa salonlarının vazgeçilmez dansı oldu. Vals bugün de en zarif dans türlerinden biridir. Gelişiminin en yüksek aşamasına ise 19. yüzyılda Viyana'da, Johann Strauss zamanında ulaştı. Salon dansçıları bugün de Strauss valslerinin melodi ve ritimleriyle dans etmekten çok hoşlanırlar.
1911'de Güney Amerika'dan gelen Arjan­tin tangosu ve Brezilya samba'sı ABD'deyi sardı ve tüm Avrupa'ya yayıldı.
Vals ve Kuzey Avrupa kökenli öbür dansla­rın ritimleri Siyah Amerikalıların cazı ve Latin Amerika dansları ile karıştı. İnsanlar büyük dans orkestralarının müziği ile jitterbug yaptılar. Ardından rock and roll ve twist akımları geldi. 20. yüzyılın sonlarında bunlar disko dansı ile birleşti. Jitterbug ve twist gibi, disko da enerjik ve serbest hareketlere daya­nan bir dans biçimidir. Disko, müziği plak ya da banttan çalan küçük gece kulübü anlamın­daki "diskotek" sözcüğünden gelir. Bu kulüp­lerin bazılarında ise gerçek orkestra müziği vardır.


MsXLabs.org & Temel Britannica