Arama

Bilim Kurgu Sanatı - Tek Mesaj #7

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
20 Eylül 2008       Mesaj #7
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİLİMKURGU, bilimsel buluşların sağladığı yeni olanakları düşsel bir biçimde yorumlayan bir edebiyat türüdür. Böylece, yeni buluşların nelere yol açabileceğini ve bizi nasıl bir geleceğe götürebileceğini düşündürür.

Ay'a ilk düşsel gezi öyküsünü İS 2. yüzyılda Eski Yunan yazarı Lukianos yazmıştır. Ama, bizim anladığımız anlamda bilimkurgu, tek­nolojik açıdan gelişmiş çağların ürünüdür. 18. yüzyıldan beri, bilim ve teknoloji insanların dünyaya bakışını ve yaşam biçimlerini artan bir hızla değiştirmiştir.

Bilimkurgu türünün bu hızlı değişimlere bir yanıt olarak ortaya çıktığı söylenebilir. Buna örnek, Daniel De-foe'nun Dünya ile Ay arasında bağlantı kura­bilecek bir aracı düşleyerek yazdığı Consoli-dator or Transactions from the World to the Moon (1705; "Birleştirici ya da Dünya'dan Ay'a İletişim") adlı yapıtıdır. Jonathan Svvift'in Güliver'in Gezileri (Gullivers Tra-vels; 1726), Mary Shelley'nin Frankeştayn (Frankenstein; 1818) adlı yapıtları ile Nath-aniel Hawthorne ve Edgar Allan Poe gibi yazarlar, bilimkurgunun öncüleri olarak bili­nirler

İlk Klasikler

1864'te, Jules Verne'in Dünya'nın Merkezine Seyahat (Voyage au centre de la Terre) adlı yapıtı Fransa'da yayımlandı. Bu roman, bi­limsel buluşlar ve ilerlemelerden esinlenen bir dizi öykü içinde, dünyada yankı uyandıran başarılı örneklerdendir. 1865'te, dev bir top­tan fırlatılan bir uzay taşıtının öyküsü, Ay'a Seyahat (De la Terre a la Lune) yayımlandı. 1870'te yayımlanan Deniz Altında Yirmi Bin FersaKla (Vingt Mille Lieues sous les mers) okyanus dibinin olağanüstü görüntüleri, bir denizaltıdan izleniyormuş gibi anlatılıyordu

Etkisi bugün de süren en önemli bilimkur­gu yazarlarından biri H. G. Wells'dir (bak. wells, H. G.). Wells, toplumsal eşitsizliklerin ortadan kalktığı, barış içinde bir dünyadan yanaydı. Bilimkurgu türündeki yapıtlarında da toplumsal sorunlara ağırlık verdi. Zaman Makinesi (The Time Machine; 1895) zaman içinde yapılan bir yolculuğun öyküsü olmanın ötesinde, toplumda var olan sınıfları ve bu sınıfların evrimini simgesel bir anlatımla dile getirir. Dünyalar Savaşı (The War of the Worlds; 1898) ise Mars gezegeninden dünya­mıza gelen istilacıların öyküsüdür. Wells bu kitabı, imparatorluklar kurmuş Avrupa'nın, ezici teknolojik donanıma sahip bir düşmanın saldırısı karşısında düşeceği durumu göster­mek için yazmıştı. H. G. Wells yapıtlarında, bilimkurgunun çok geniş bir alanı kapsayabi­leceğini göstermiştir. Doktor Moro'nun Ada­sı (The Island of Dr. Moreau; 1896), hayvan zekâsını neredeyse insan düzeyine çıkartabi-len bir bilim adamının öyküsüdür.

Ama, hayvan-insanlar bir süre sonra insan nitelik­lerini yitirerek yeniden hayvanlaşırlar. Bunun üzerine adadan kaçıp uygarlığa geri dönen doktor, oradaki insanların da hayvanlaştığını dehşetle görür. Roman Wells'in, insanoğlu­nun doğasındaki hayvansılığa karşı duyduğu üzüntü ve kaygıyı dile getirdiği bir karabasan gibidir. Bilimkurguyu güçlü kılan da, bu hem mantıklı, hem de düşsel olabilme özelliğidir.

20. Yüzyıl

Çek romancı ve oyun yazarı Karel Capek'in 1920'de yazdığı R.U.R. adlı oyunda, insanlar kendilerine benzeyen ama çok daha yetkin bir makine yaparlar. Zamanla bu makineler insa­na egemen olur; insanlar yaşamlarına göz diken bu makinelerden son anda kurtulmayı başarırlar. Oyunda makine adam olarak kul­lanılan robot sözcüğü bugün bütün dillere yerleşmiştir.

İngilizce'deki selence (bilim) ve fiction (kurgu) sözcüklerinden scientifiction sözcüğünü uyduran Hugo Gernsback'tır. Gernsback, 1926'da ABD'de Amazing Stories ("Şaşırtıcı Öyküler") adıyla ilk bilimkurgu dergisini yayımladı. Çok ucuza satılan bu dergi, kötü kâğıda basılmış, okurları heyecan­landırmayı amaçlayan ve edebiyat değeri ol­mayan bir yayındı. Ne var ki, okurların ilgisini çekerek bilimkurgunun yaygınlaşması­nı sağladı. Daha sonra yayımlanan As-tounding Stories ("Başdöndürücü Öyküler") dergisinin 1938-50 yılları arasında yazı işleri müdürlüğünü üstlenen John W. Campbell, yazıların niteliğini ve öykülerin kurgusunu iyileştirme konusunda titizlik gösterdi. Ro-bert A. Heinlein ve Isaac Asimov gibi bugün hâlâ bu türün önde gelen yazarlarını yürek­lendirdi ve dergide öykülerine yer verdi. Bu dönemde, teknoloji ağırlıklı bilimkurgunun en önemli örnekleri yayımlandı ve bilimkurgu bir edebiyat türü olarak saygınlık kazandı.

Bilimkurgu günümüzün verilerinden kalka­rak, geleceğe ilişkin mantığa aykırı gelmeyen düşsel öngörülerde bulunur. Bu yüzden çoğu zaman geleceği değil de içinde bulunduğumuz durumu zorlayan bir edebiyat türü olarak algılanır ve bizi gezegenimize farklı bir biçim­de bakmaya yöneltir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra irdelenen belli başlı konular arasında, SSCB ile ABD ve Batı Avrupa ülkeleri arasındaki soğuk savaş, atom bombası, rek­lamcıhğın ve ticaretin etkileri, uzaydaki yeni buluşlar vardı. İnsanlığı yakından ilgilendiren bu gibi konuların işlenmesi, bilimkurguya olan ilginin artmasına yol açtı. Bu dönemin önemli yapıtları arasında Alfred Bester'in, Tiger! Tiger! (1952; "Kaplan! Kaplan!"), Theodore Sturgeon'un More Than Human (1953; "İnsandan Öte"), Arthur C. Clarke'm Son Nesil (Childhood's End; 1953) ve Frede-rik Pohl ile C. M. Kornbluth'un The Space Merchants (1952; "Uzay Tüccarları") adlı ortak yapıtları sayılabilir.

Deneysel Bilimkurgu

Bilimkurgu yazarları 1960'larda yeni biçem arayışlarına giriştiler. İngiltere'de yayımla­nan, önce Edvvard Carnell'in sonra da Mi­chael Moorcock'un yayın yönetmenliğini yap­tığı New Worlds ("Yeni Dünyalar") dergisin­de, Yeni Dalga adı verilen bu akımın örnekle­rini görebiliriz. Bu derginin yazarları arasın­da, bir atom bombası deneme üssündeki gizlerin araştırıldığı "The Terminal Beach" ("Son Kumsal") öyküsünün yazarı J. G. Bal-lard ile Hothouse (1962; "Limonluk") ve Reports on Probability A (1967; "A Olasılığı Raporları") romanlarının yazarı Brian Aldiss de vardı. ABD'de ise, önemli bir yazar olan Harlan Ellison'un derlediği Dangerous Vi-sions (1967; "Tehlikeli İmgelemler") adlı kitap, bilimkurguda içerik ve biçem değişikliğini gösteren örnekleri içerir.

1970'lerde, Arthur C. Clarke'ın Rama ile Randevu (Rendezvous with Rama; 1973) ve Gregory Benford'un Timescape (1980; "Za­man Görünümü") gibi yapıtlarıyla bilime dayalı "geleneksel" bilimkurguya yeniden dö­nüldü. 1970 ve 1980'lerde kadınların yazdığı bilimkurgu türündeki öykü ve romanlarla, kadın sorunları ve geleceğe yönelik yeni toplumsal öngörüler gündeme geldi. Ursula K. LeGuin'in The Left Hand of Darkness (1969; "Karanlığın Sol Eli") yapıtı, genetik mühendisliğinin etkilediği bir dünyada, hem kadın, hem erkek olabilen insanları anlatır. Kalıplaşmış kadın ve erkek tiplerine ve cins ayrımına karşı bir deneme niteliğinde olan bu romanıyla LeGuin, bilimkurgu alanında en önemli ödüller olan Hugo ve Nebula'yı ka­zandı .

Bilimkurgu ABD ve İngiltere dışında, özellikle SSCB ve Doğu Avrupa'daki sosya­list ülkelerde 1950'lerin sonuna doğru önemli bir gelişme gösterdi. Bu alanda ürün veren SSCB'li yazarlar arasında Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in 1924'te yayımlanan ve Türkçe'ye çevrilen Biz adlı kitabını, İvan Yefremov, Arkadi ve Boris Strugatski kardeşlerin yapıt­larını sayabiliriz. Bilimkurgu türünün başya­pıtları arasında yer alan Solaris'i (1961) ise ünlü Polonyalı yazar Stanislavv Lem yaz­mıştır. Brian Aldiss ve David Wingrove 1986'da, Trillion Year Spree ("Trilyon Yıllık Cümbüş") adında kapsamlı bir bilimkurgu tarihi yayımladılar.

1980'lerde "cybopunk" adı ile adi suçlar ve bilgisayarları konu alan yeni bir bilimkurgu türü gelişmiştir.

Sinema ve Televizyonda Bilimkurgu

Radyo, sinema ve televizyonun yaygınlaşması bilimkurguya ilgiyi artırdı. Georges Melies 1902'de Jules Verne'in Ay'a Seyahatim sine-meya uyarladı. Bu bir başlangıçtı; ardından Frankeştayn ve Robert Louis Stevenson'un 1886'da yayımlanan ünlü romanı Dr. Jekyll ile Mr. Hyde (Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde) sinemalaştırıldı. Fritz Lang 1926'da sinema klasikleri arasında yer alan Metropo-lis'i gerçekleştirdi.

1950'lerde bilimkurgu sinemasında yeni bir canlılık gözlendi. Ray Bradbury'nin, kitapları yakılan ve televizyon ekranlarından yönlendi­rilen bir toplumda, bir avuç kitap severin kültür birikiminin yok edilmesine karşı, bel­leklerinde tuttukları kitapları gizli gizli birbir­lerine aktarışlarını anlattığı romanı, Değişen Dünyanın İnsanları (Fahrenheit 451; 1966) François Truffaut tarafından özgün adıyla si­nemaya uyarlandı.

Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes, 1968) türünden dizi filmler, 2001: Uzay Yolu Macerası (2001: A Space Odyssey; 1968), Andrey Tarkovski'nin sinemalaştırdığı ünlü bilimkurgu yazarı Stanislavv Lem'in Solaris'i (1972) başarılı bilimkurgu filmleridir. Sinema tekniğindeki gelişmeler, bilimkurgunun düş evreninin ufuklarını genişletti. George Lu-cas'ın Yıldız Savaşları (Star Wars; 1977), Robert Wise'ın Uzay Yolu adlı televizyon dizisi, Spielberg'in uzaydan gelen sevecen bir yaratıkla küçük bir çocuğun dostluğunu dile getiren E. T. 'si, dünyanın her yanında milyon­larca izleyici buldu.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....