Arama

Aphrodite / Afrodit - Tek Mesaj #4

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
20 Eylül 2008       Mesaj #4
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Aphrodite
MsXLabs.org &Temel Britannica
Ad:  afrodit.JPG
Gösterim: 1556
Boyut:  41.1 KB
Yunan aşk tanrıçası Afrodit. İÖ 100 yılından kalma bu heykel Melos Adası'nda bulunmuştur.
Aphrodite, Yunan mito­lojisinde aşk ve güzellik tanrıçasıdır. Yunanlı­lar Afrodit'in Kıbrıs'tan geldiğini varsayar­lar. Bir söylenceye göre tanrılar kralı Zeus'un kızı olan Afrodit, bir başka inanışa göre de deniz köpüklerinden doğmuş ve bir deniz-kabuğundan karaya çıkmıştır.

Afrodit'e önceleri durgun denizlerin, başa­rılı yolculukların, bağ ve bahçelerin, gül ve mersin türünden nazlı bitkilerin tanrıçası ola­rak tapılırdı. Sonradan aşk ve güzellik tanrı­çası olarak benimsendi. Tüm tanrıçaların en güzeliydi. Yalnız ölümlü erkekleri değil tan­rıları bile baştan çıkarabilecek yetenekteydi. Hoşlandığı ölümlülerin isteklerini yerine geti­rir, nefret duyduklarına ve gücünü hafife alanlara çok acımasız davranırdı.

Afrodit'in erkeklerin yaşamını nasıl etkile­diğine ilişkin pek çok öykü vardır. Örneğin tanrısı Ares'ti. Aşk tanrısı Eros, Ares ile Afrodit'in oğludur. Afrodit'in bir başka sevgi­lisi de Truvalı Ankhises'tir; Afrodit ile Ank-hises'in oğlu olan Aeneas Roma'yı kuran kahraman olarak ünlüdür (bak. aeneıs).
Roma mitolojisinde bağ ve bahçelerin ko­ruyucu tanrıçası olarak tapınılan Venüs, son­radan Yunan tanrıçası Afrodit ile bir tutul­muştur.

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...