Arama

Aphrodite / Afrodit

Güncelleme: 9 Mart 2012 Gösterim: 24.217 Cevap: 9
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
17 Haziran 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Aphrodite (Venüs)

Sponsorlu Bağlantılar
Göz kamaştıran bir güzelliğe sahip olan Aphrodite güzellik tanrıçasıdır. Efsaneye göre dalgaların köpüğünden doğmuştur. Bir ilk bahar sabahı, Kıbrıs adası kıyılarında kıpırtısız olan deniz birden bire köpüklü beyaz bir dalga ile hareketlendi. Bu dalga ile birlikte bir sedef kabuğu kıyıya vurdu. Sedefin kapağı açıldığında içinden güzeller güzeli Aphrodite çıkmıştı. Beraberinde aşk tanrısı olan oğlu Eros da vardı. Kumsalda yürüdükçe bastığı yerlerde renk renk güzel kokulu çiçekler açıyordu.

Zaman tanrıçaları olan Horalar onları karşıladılar ve önce Aphrodite'ı güzelce yıkayıp vücudundaki tuzlu deniz suyunu temizlediler. Uzun saçlarını örüp başını altın bir taçla süslediler, üzerine tülden süslü elbiseler giydirip, boynuna kıvılcımlar saçan kolyeler taktılar. Daha sonra onu ve oğlunu alıp Olympos'a çıkardılar.

Olympos'taki tanrılar bu güzeli görünce hayranlıklarını gizleyemediler. O günden sonra Aphrodite güzellik ve aşk tanrıçası olarak Olympos'ta diğer tanrı ve tanrıçalarla birlikte yaşamaya başladı.

Aprodite güzelliğ ile sadece tanrıların değil insanlarında gönlünü fethetmişti. İnsanların kalplerine sevgi ve aşk tohumları serpiyor, onlara neşe ve sevinç veriyordu. Diğer yandan kimi zaman bu neşe ve sevinç aşk acısına da dönüşebiliyordu.

Güzel tanrıça gücünü sadece insanlar ve tanrılar üzerinde göstermezdi. O tüm tabiata söz geçirebilirdi. Tek bir tatlı bakışıyla kudurmuş dalgaları sakinleştirir, nefesi ile deli gibi esen rüzgarları dindirirdi.

Yeryüzünde her şeyi o diriltir, o canlandırırdı. Kurumuş çiçekleri tekrar canlandırır, dünyayı süsler, güzelleştirirdi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Son düzenleyen BrookLyn; 2 Kasım 2011 13:47
Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
5 Temmuz 2008       Mesaj #2
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
Aşk ve güzellik tanrıçası olan Aphrodite'nin üzerine iki efsane vardır. Hesiodos Theogonia’da bu tanrıçanın denizin köpüklü dalgalarından doğduğunu sölerken, Homeros tanrıçanın Zeus ile Okenos kızı Dione’den doğduğunu söyler.
Aphrodite altın sıfatıyla çoğu yerde karşımıza çıkar. Tanrıça için çoğunlukla kulanılan sıfatlar işveli, cilveli ve gönül alıcıdır. Sevgiyi, sevişmeyi simgeleyen tanrıça, çoğu yerde oğlu Eros ile görünmektedir. Ancak Eros Hesiodos’a göre oğlu değildir ve Aphrodite’nin alayına daha sonra katılmıştır. Bunun yanı sıra tanrıçanın alayında güzelliği, zerafeti ve bereketi simgeleyen Kharitler, Horalar ve Hymenaios yer almaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Birçok efsanede yer alan Aphrodite’nin kocası Hephaistos’tur ve tanrıça kocasını Ares ile aldatır. Ayrıca Hermes ile sevişmesinden Hermaphroditos doğar. Bunun yanı sıra Adonis ve Ankhises ile ilişkileri vardır. Ayrıca İda Dağı’ndaki üç güzeller efsanesinde çoban Paris tarafından seçilen tanrıçadır. Roma Döneminde kullanılan adı ise Venüs’tür.

"Afrodit - Vikipedi"'dan alındı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
CrypTkeeR - avatarı
CrypTkeeR
Ziyaretçi
7 Temmuz 2008       Mesaj #3
CrypTkeeR - avatarı
Ziyaretçi
aphrodite2
VE APHRODİTE(AfFRODİT)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
20 Eylül 2008       Mesaj #4
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Aphrodite
MsXLabs.org &Temel Britannica
Ad:  afrodit.JPG
Gösterim: 1554
Boyut:  41.1 KB
Yunan aşk tanrıçası Afrodit. İÖ 100 yılından kalma bu heykel Melos Adası'nda bulunmuştur.
Aphrodite, Yunan mito­lojisinde aşk ve güzellik tanrıçasıdır. Yunanlı­lar Afrodit'in Kıbrıs'tan geldiğini varsayar­lar. Bir söylenceye göre tanrılar kralı Zeus'un kızı olan Afrodit, bir başka inanışa göre de deniz köpüklerinden doğmuş ve bir deniz-kabuğundan karaya çıkmıştır.

Afrodit'e önceleri durgun denizlerin, başa­rılı yolculukların, bağ ve bahçelerin, gül ve mersin türünden nazlı bitkilerin tanrıçası ola­rak tapılırdı. Sonradan aşk ve güzellik tanrı­çası olarak benimsendi. Tüm tanrıçaların en güzeliydi. Yalnız ölümlü erkekleri değil tan­rıları bile baştan çıkarabilecek yetenekteydi. Hoşlandığı ölümlülerin isteklerini yerine geti­rir, nefret duyduklarına ve gücünü hafife alanlara çok acımasız davranırdı.

Afrodit'in erkeklerin yaşamını nasıl etkile­diğine ilişkin pek çok öykü vardır. Örneğin tanrısı Ares'ti. Aşk tanrısı Eros, Ares ile Afrodit'in oğludur. Afrodit'in bir başka sevgi­lisi de Truvalı Ankhises'tir; Afrodit ile Ank-hises'in oğlu olan Aeneas Roma'yı kuran kahraman olarak ünlüdür (bak. aeneıs).
Roma mitolojisinde bağ ve bahçelerin ko­ruyucu tanrıçası olarak tapınılan Venüs, son­radan Yunan tanrıçası Afrodit ile bir tutul­muştur.

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #5
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
230px La naissance de VC3A9nus
Boticelli'nin "Venüs'ün Doğuşu" tablosu


200px Venus8
Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bir Afrodit heykeli



180px Turtle Aphrodite AO20126 mp3h9188
Aphrodite Ourania, kumaşa sarınmış ve sol ayağı bir kaplumbağanın üstünde (Louvre Müzesi)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Nisan 2011       Mesaj #6
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Aphrodite / Afrodit

Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası. Afrodit'in doğuşu üzerine iki ayrı kaynak vardır: Biri Hesiodos, öbürü Homeros. Hesiodos, bu tanrıçanın Kıbrıs yakınlarında denizin köpüklü dalgalarından doğduğunu anlatır (Yunanca Afros = köpük). Homeros'a göre, Afrodit, Zeus ile Tanrıça Dione'den doğmadır. Sevgiyi, sevişmeyi simgeleyen bu tanrıça, bu büyüyü kendi kendine değil, çevresini saran başka tanrısal varlıkların aracılığıyla gerçekleştirir. Eros bazı efsanelere göre onun oğludur. Kişiliğiyle Tanrılar arasında önemli bir yer tutan Afrodit'in efsaneleri azdır. Afrodit, topal ve çirkin Tanrı Hephaistos ile evlendirilir. Homeros'un "Odysseia"sında Afrodit'in Savaş Tanrısı Ares ile seviştiği anlatılır. Afrodit'in başka sevgilileri de olur, bunlardan biri Adonis, öbürü Tanrı Hermes'tir. "Üç Güzeller" yarışmasında oynadığı rol ve Paris ile Helena'nın başına getirdiği bela dillere destan olmuştur. Kişiliği Helenistik çağdan sonra Rönesans sanatına da tükenmez bir konu olmuş, resim ve heykelde sürekli işlenmiştir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLbs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Haziran 2011       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Venüs (Aphrodite)

Meyve bahçelerinin koruyucusu olarak kabul edilen çok eski bir Lâtin tanrıçası.

Roma'nın Yunan uygarlığı altında kalmasıyla birlikte, kişiliği Yunan Tanrıçası Afrodit ile birleştirildi. Lâtin ozanı Vergilius'un destanında, İtalya'ya göçerek Roma kentinin ilk temelini oluşturan Troyalı Aeneas'ın annesi olarak gösterilir. Homeros ise Aeneas'ı Tanrıça Afrodit'in oğlu olarak anlatmıştır. Böylece iki tanrıça, zaman içinde birbirine karışmıştır. Bu efsane Venüs'ün, Roma'nın imparatorluk çağında Julius soyunun atası sayılmasına yol açmıştır.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Kasım 2011       Mesaj #8
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Venüs'ün Doğuşu, Sandro Botticelli, 1485.
800px La naissance de VC3A9nus

Afrodit ya da Aphrodite, Yunan mitolojisinde, aşk tanrıçasıdır. Romalıların Venüs'le özdeşleştirdikleri Afrodit, mi­tolojiye göre, Zeus ile Dione'nin kızıdır ve Kıbrıs kıyıla­rında deniz köpüklerinden doğmuştur. Demirci tanrı Hephaistos'un eşi, Eros'un annesidir. Aralarında Adonis ile savaş tanrısı Ares'in de bulunduğu pek çok sevgi­lisi vardır. Anadolu'da büyük saygı görmüş ve adına tapınaklar, kentler yapılmış olan Afrodit'le ilgili en ünlü efsane, Truva'yla ilgilidir. Bu efsaneye göre, genç prens Paris'ten, tanrıçaların en güzelini seçmesi istenmiş. Paris baştanrı Zeus'un eşi Hera, Athena ve Afrodit arasından Afrodit'i seçmiş, bunun üstüne Afrodit ödül olarak Pa­ris'e Truvalı Helen'i kaçırmasında yardım etmiş, bu olay da Truva Savaşı'na neden olmuştur. Afrodit çağlar boyunca pek çok sanatçıyı etkilemiş, resimleri, heykelleri yapılmıştır. Bunların en ünlüleri Milo Afroditi ya da Mıh Venüsü adıyla tanınan heykel ile Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu tablosudur.

Aphrodite Anadyomene from Pompeii cropped

256px Cnidus Aphrodite Altemps Inv8619


Kaynak: ansiklopedika.org/Afrodit
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Şubat 2012       Mesaj #9
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Aphrodite (Venüs)

Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite'nin doğuşu iki ayrı kaynakta iki farklı görüşle anlatılmaktadır. Bunlardan erken tarihli olan Homeros'ta Aphrodite Okeanos'un kızı olan Dione ile Zeus'un kızıdır. İkinci efsane ise Hesiodos'ta geçer.Aphrodite burada denizin köpüklü dalgalarından doğmuştur. Aphros yunanca köpük demektir. Gaia, kocası Uranos'un doğan çocuklarını yutması üzerine oğlu Kronos'u kandırarak babasının üreme organını kesmesini sağlamış ve organ kesildikten sonra denize atılmış, ak köpüklerden Aphrodite çıkmıştır. Aphrodite ilk olarak Kıbrıs'a ayak basmıştır. Avrupalı sanatçılar Aphrodite'nin doğuşuyla ilgili olandan ikincisini kullanmayı tercih etmişlerdir. Özellikle Boticelli'nin resimlerinde tanrıça sedef kabuğunun üzerindedir, bir yandan da şafak rüzgarı esmektedir.

Çoğalma, hayatın sürmesi ve bereketi simgeleyen ana tanrıça motifi, tanrı ve tanrıçalar arasında en eski olanıdır. Kimi ana tanrıçalar yavaş yavaş güzellik ve sevgi tanrıçası niteliğine bürünmüştür. Aphrodite bunlardan en önemlisidir. Mezopotamya'nın Inanna-Iştar'ı Suriye'de Astarte kılığına bürünmüş Klasik çağa girilirken ana tanrıçalık niteliğini yitirerek güzellik ve aşk tanrıçası yani Aphrodite olarak karşımıza çıkmıştır.

Aphrodite, güzellik, sevgi, aşk ve sevişme tanrıçasıdır. Aphrodite'nin doğrudan kendisiyle ilgili efsanesi azdır, ancak pek çok efsane adına rastlanır. Hemen hemen bütün Olympos tanrıları ve ölümlüler kendisine aşıktır. Aphrodite'nin pek çok sevgilisi olmuştur.Aynı zamanda cinsel aşkı da simgeler.Kocalarına ve sevgililerine her zaman sadık değlidir. En ilginç evliliği Zeus'la Hera'nın çirkin oğlu Hephaistos'la olandır.Aphrodite, Hephaistos'a sadık kalmamış onu sürekli aldatmıştır. Savaş tanrısı Ares'le birleşmesinden Phobos (bozgun), Demikos (korku) ve Harmonia (uyum) doğmuştur. Bu üç nitelik Aphrodite'nin kişiliğinin olumsuz yönlerini, çelişkilerini gözönüne serer.

Aphrodite'nin diğer önemli ilişkisi tanrı Hermes'ledir. Aphrodite ile Hermes bazı efsanelere göre de Halikarnassos kentindeki tapınaklarında sevişmişler ve beraberliklerinden her ikisinin adını taşıyan hem kadın, hem de erkek cinsel organlarına sahip Hermaphrodit doğmuştur. Bazı efsanelerde Eros'da Aphrodite'nin oğlu olarak gösterilir. Aphrodite'nin diğer sevgilileri, Adonis ve Troya kral soyundan Ankhises'tir.

Aphrodite, diğer tanrıçalar gibi zaman zaman çok öfkelenir ve öç alması korkunçtur. Şafak tanrıçası Eos'u sevgilisi Ares'le birlikte olduğu için sonsuza kadar aşık olup, ıstırap çekmekle cezalandırmıştır. Kendisine tapınmayan Lemnoslu kadınlarına öylesine kötü bir koku vermiştir ki eşleri bile yanlarına sokulmamıştır. Üç güzeller yarışmasında, en güzel seçilmesi karşılığında Paris'e verdiği söz, Troya Savaşı'nın çıkmasına yol açmıştır.

Aphrodite ağaçlardan mersin, çiçeklerden gül, hayvanlardan kumru ve serçenin koruyusudur. Aphrodite, 2500 yıldır sanatçılar için tükemez bir esin kaynağı olmuştur. Aphrodite heykelleri kadın güzelliğinin ve estetiğin simgesidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
theMira
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Mart 2012       Mesaj #10
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Aphrodite (Venüs)
Roma mitolojisindeki karşılığı Venüs olan Afrodit, Eski Yunan mitolojisinde “Aşk ve Güzellik Tanrıçası”dır.Eski Yunanlılar, Afrodit’in doğuşunu efsane niteliğinde değişik söylentilerle açıklarlardı.Bu söylentilerden birine göre, Afrodit Tanrılar Tanrısı Zeüs (Jüpiter) ile eşi Dione’nin birleşmelerinden doğmuştur. Söylentilerden ikincisi daha renklidir. Afrodit’in denizin köpüklerinden doğduğunu anlatır. Ünlü resim ustası Botiçelli bu sahneyi canlandıran çok değerli bir tablo yapmıştır.


Mitolojik kökenli söylentilerde, Afrodit’in Ateş ve Volkan Tanrısı Hepaistos (Vulcan) la evlendiği ifade edilir. Fakat Afrodit Zeüz’ün zorlamasıyla kabul ettiği bu evliliğe bağlı kalmamış, Ticaret Tanrısı Hermes,Bağ ve Şarap Tanrısı Dionisos, Apollon’un oğlu Phaeton, Adonis, Truva’lı prens Anehise gibi tanrılar ve ölümlü kişilerle de sevişip birleşmiştir.


Aşk Tanrısı Eros, Evlilik Tanrısı Hymen, Bahçe Tanrısı Priape, Truvalı prens Aineias,bu aşkların ve birleşmelerin ürünleridir.


İlgili konuda uzman bilim adamları, artık Afrodit’i Yunan asıllı saymamaktadırlar. Çağdaş açıklamalara göre Afrodit Doğu kökenlidir. Belirgin ortak özellikler, Afrodit’le, Asurlular’ın ve Fenikeliler’in Aşk, üreme Tanrıçaları arasındaki “eş” sayılacak benzerliği işaret etmektedir.
Afrodit’in bir başka özelliği aynı zamanda Savaş Tanrıçası olmasıdır.Koç,teke,güvercin,selvi ve nar ağacı gibi sembollerle belirtilir. Sonradan, bunlara neslin çoğalmasıyla ilgili olarak tavşan, cinsel çekicilik ifadesi karşılığında kuyruk sallayan kuş, kaplumbağa, gül ve ıhlamur ağacı sembolleri de katılmıştır.


Afrodit klasik çağdan beri her alandaki sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. Onun adına yapılan heykeller ,tablolar, onun için yazılan şiirler sayısızdır. Heykel ve resimlerindeki karakteristik özellikler,hafifçe yuvarlak yüzlü,çizgileri zarif ve kıvrak, gözleri süzgün ve hafif giüümsüyormuş izlenimi veren, sağlıklı bir güzel kadın görünüşünde tanınmasına,böylece tahayyül edilmesine sebep olmuştur.


Mitolojik kaynaklı söylentilerle belirtilen davranışları göz önünde tutularak, Afrodit’e sadece Aşk ve Güzellik değil, Şehvet Tanrıçalığı da yakıştırılmıştır. Eski Yunanistan’da özel olarak eğitilmiş kurtizan’lar (aşk kadınları), Afrodit’in kızları sayılırdı. Eski Roma’nın Vesta rahibeleri de, temelde aynı niteliği taşıyan, Roma mitolojisinde Afrodit’in karşılığı olan Venüs’e adanmış genç,güzel, genellikle soylu ailelerden kızlardı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

8 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
17 Haziran 2008 / BrookLyn Mitoloji
5 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular