Arama

Bermuda ve Bermuda Tarihi - Tek Mesaj #2

Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Bermuda ve Bermuda Tarihi

Atlas Okyanusu'nun batısında, zincir gibi sıralanmış 300 kadar mercanada ve adacığından oluşur. New York'un 1.200 km güneydoğusunda ve Kuzey Carolina'daki Hatteras Burnu'nun 1.046 km doğusunda yer alan bu adalar topluluğu bir İngiliz kolonisi­dir. Adalar zinciri, balık oltası biçiminde kuzeydoğudan güneydoğuya, 35 km boyunca uzanır.

Düz ve basık olan adaların yüzeyi kayalık­tır. En yüksek tepe, 85,8 metreyle Town Hill'dir. Adalarda tatlı su kaynağı bulunmadı­ğı için, içme ve kullanma suyunu büyük bir damıtma tesisi sağlar. Bermuda Adaları'nda, Meksika Körfezi'nden kuzeye doğru gidildik­çe, Gulf Stream'in ılık sularının etkisi görü­lür. Bu ılık su akıntısı yüzme, dalma, balık tutma ve yatçılık için çok uygun bir ortam yaratır. İklim, tıpkı Florida'nın güneyindeki Miami'nin iklimi gibi, yılın her mevsimi gü­neşli, ama hiçbir zaman bunaltacak kadar sıcak değildir. Gerek iklimi, gerek ABD'ye yakınlığı dolayısıyla buraya her yıl 500 bini aşkın turist gelir.

Ana Ada (Main Island) ya da Büyük Bermuda denen en büyük adanın merkezinde, doğal bir limanı olan 1.676 nüfuslu başkent Hamilton yer alır. Takımadaların 53 km2'lik toplam yüzölçümü­nün üçte ikisini bu ada oluşturur. Öbür büyük adalar Somerset, Ireland, St. George ve St. David'dir.

Çoğu zaman, Bermuda'nın Batı Hint Ada­ları kuşağına bağlı olduğu düşünülürse de, en yakın Batı Hint adası 1.300 km uzaklıktadır ve Bermudalılar kendilerini hiç de Batı Hintli olarak görmezler. Adalardaki toplam nüfu­sun yarıdan çoğunu, 17. ve 18. yüzyıllarda Afrika'dan getirilmiş Siyah kölelerin torunları oluşturur.

Adalarda ABD'nin deniz ve hava üsleri vardır. Üslerin bulunduğu topraklar II. Dünya Savaşı'nın başlarında ABD hükümeti­ne 99 yıllığına kiralanmış ya da devredilmiştir. Bu üsler için deniz doldurulmuş ve böylece toprak kazanılmıştır.

Halkın temel geçim kaynağı turizmdir. Öbür önemli uğraşlar sebzecilik ve balıkçılık, özellikle de ıstakoz avcılığı ve zambak üreti­midir. Bermuda'nın zambak soğanları ve çi­çeklerinin başlıca alıcısı ABD'dir. Bermuda' da Paskalya zamanları zambak tarlalarının görünümü çok güzeldir. Ayrıca küçük fabri­kalarda hazırlanan bazı ilaçlar ve parfüm esansları dış ülkelere satılmaktadır.


Daha 1511'de "La Bermuda" olarak harita­larda gösterilen Bermuda Adaları'nı, 16. yüzyıl başlarında, İspanyol Juan Bermüdez'in keşfettiği söylenir. Ama, İspanyollar burada kalıp yerleşmediler. 1609'da Virginia'da yeni kurulan yerleşim bölgelerine giden küçük bir filonun komutanı Sir George Somers'in ami­ral gemisi rotadan çıkıp, adalarda kazaya uğradığında, Bermuda Adaları'nda hiç kimse yaşamıyordu. Amiral ve adamları Virginia' ya ulaşmak için sandallar yaptılar ve gittikleri yerde adaları çok övmeleri yüzünden 1612'de bir vali eşliğinde 60 göçmen yerleşmek üzere Bermuda'ya geldi. Adalara, amiralin anısına bir ara Somers Adaları da dendi. Bermuda'da 1968'de yeni bir anayasa hazır­landı. Yerel hükümetin yetkileri artırıldı. Şiddetlenen ırk çatışmaları, 1977'de devletin ırk ayrımına son veren bir tutum almasına yol açtı. Ne var ki, daha sonra başlayan bağımsız­lık görüşmelerinden sonuç alınamadı. Bugün de savunma ve dışişleri İngiliz hükümetinin sorumluluğundadır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica