Arama

Dünya Kentleri: Caracas - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Caracas
Ad:  Caracas_map.gif
Gösterim: 450
Boyut:  25.5 KB

Bir Güney Amerika ülkesi olan Venezuela'nın en büyük kenti Caracas ay­nı zamanda başkenttir. Kent Karayib Denizi kıyısından 10 km uzak­lıkta, yüksek dağlar arasında kalan geniş bir vadide kuruludur. Tropik bölgede yer alması­na karşın, denizden 1.000 metre yüksekte ol­duğu için iklimi oldukça serindir.
Deniz düzeyindeki havaalanını kente, dün­yanın en güzel karayollarından biri bağlar. Bu yolda 16 km boyunca dağların içinden geçen tünellerden, derin derelerin üzerindeki koca­man köprülerden geçilerek kentin bulunduğu yamaca ulaşılır.
Caracas'ı 1567'de İspanyol sömürgeciler kurmuştur. Venezuela'nın ulusal kahramanı Simon Bolivar 1783'te burada doğdu. Güney Amerika'nın kuzey bölgelerini İspanyol ege­menliğinden kurtaran ordulara komuta eden Simon Bolivar'ın mezarı da bu kenttedir.
Kemerli kapıları ve kiremitli çatılarıyla, İs­panyol sömürge dönemi yapılarından pek azı bugüne kalmıştır. Bu yapılar, genellikle yük­sek ağaçların gölgelediği, mozaik kaldırımlı Bolivar Alanı çevresinde görülmektedir.
Petrol sanayisinin sağladığı zenginlik, Cara­cas'ı 2.530.026 (1987; metropoliten alan) nü­fuslu zengin bir kente dönüştürmüş, kent için­de yeni, geniş bulvarlar açılmıştır. Bürolar, lokantalar ve dükkânlardan oluşan modern ve çarpıcı Simon Bolivar Merkezi kentin en işlek yerindedir. Caracas Güney Amerika kentleri­nin en gelişkinidir. Çevredeki tepelerde yer alan yoksul bölgelerde, işçilerin derme çatma kulübeleri yıkılmış ve çok büyük bloklar ya­pılmıştır. Kentin banliyölerindeki fabrikalar­da dokuma, ayakkabı, araba lastiği, kâğıt, cam eşya, şeker ve bira üretilir.


Ad:  caracas.jpg
Gösterim: 399
Boyut:  88.8 KB


MsXLabs.org & Temel Britannica