Arama

Dünya Kentleri: Caracas

Güncelleme: 19 Nisan 2011 Gösterim: 2.680 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Caracas
Ad:  Caracas_map.gif
Gösterim: 450
Boyut:  25.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar

Bir Güney Amerika ülkesi olan Venezuela'nın en büyük kenti Caracas ay­nı zamanda başkenttir. Kent Karayib Denizi kıyısından 10 km uzak­lıkta, yüksek dağlar arasında kalan geniş bir vadide kuruludur. Tropik bölgede yer alması­na karşın, denizden 1.000 metre yüksekte ol­duğu için iklimi oldukça serindir.
Deniz düzeyindeki havaalanını kente, dün­yanın en güzel karayollarından biri bağlar. Bu yolda 16 km boyunca dağların içinden geçen tünellerden, derin derelerin üzerindeki koca­man köprülerden geçilerek kentin bulunduğu yamaca ulaşılır.
Caracas'ı 1567'de İspanyol sömürgeciler kurmuştur. Venezuela'nın ulusal kahramanı Simon Bolivar 1783'te burada doğdu. Güney Amerika'nın kuzey bölgelerini İspanyol ege­menliğinden kurtaran ordulara komuta eden Simon Bolivar'ın mezarı da bu kenttedir.
Kemerli kapıları ve kiremitli çatılarıyla, İs­panyol sömürge dönemi yapılarından pek azı bugüne kalmıştır. Bu yapılar, genellikle yük­sek ağaçların gölgelediği, mozaik kaldırımlı Bolivar Alanı çevresinde görülmektedir.
Petrol sanayisinin sağladığı zenginlik, Cara­cas'ı 2.530.026 (1987; metropoliten alan) nü­fuslu zengin bir kente dönüştürmüş, kent için­de yeni, geniş bulvarlar açılmıştır. Bürolar, lokantalar ve dükkânlardan oluşan modern ve çarpıcı Simon Bolivar Merkezi kentin en işlek yerindedir. Caracas Güney Amerika kentleri­nin en gelişkinidir. Çevredeki tepelerde yer alan yoksul bölgelerde, işçilerin derme çatma kulübeleri yıkılmış ve çok büyük bloklar ya­pılmıştır. Kentin banliyölerindeki fabrikalar­da dokuma, ayakkabı, araba lastiği, kâğıt, cam eşya, şeker ve bira üretilir.


Ad:  caracas.jpg
Gösterim: 399
Boyut:  88.8 KB


MsXLabs.org & Temel Britannica

Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Caracas
Caracas
Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
19 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Caracas

Venezuela'nın başkenti. Antil Denizi yakınında, dağlık bir yörede, 1567'de İspanyollar tarafından kuruldu. Nüfusu 1.824.892 (1991). 20. yüzyılın başlarından, özellikle son 35 yıldan beri, örneğine az rastlanır hızla gelişti, büyüdü ve Lâtin Amerika'nın en modern kentlerinden biri haline geldi. Kentte geniş caddeler, meydanlar, modern gökdelenler, özellikle üniversite sitesi bulunmaktadır. Geniş bir ekspres karayoluyla Antil Denizi kıyısındaki limanı Guaira'ya bağlanır. Önemli havalimanı, Maiqetia'dır. Kentin bu hızlı gelişiminin nedeni, ülkenin petrol, demir cevheri ve kahve bakımından zengin bir ihracat merkezi olmasındandır.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular