Arama

Cebir - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Eylül 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cebirsel Yapı
Cebrin, matematiğin öbür dallarına uygulanıp farklı nesnelerin belirli durumlarda tümüyle aynı özellikleri gösterdiğini ortaya koyması gerçekten çok ilgi çekicidir. Bunu açıklamak için, farklı matematiksel nesnelerle yapılan belirli bir işlemin sonuçlarını gösteren bir tablodan yararlanabiliriz. Örneğin, sayılar kendileriyle ve kendileri dışındaki öbür sayı­larla çarpılarak bir tablo düzenlenebilir. Çar­pim tablosu adı verilen bu tabloyu hepimiz biliriz. Bu tablo şöyle başlar:
Ad:  cebir_1.JPG
Gösterim: 851
Boyut:  5.5 KB
Bu tabloyu kullanarak, iki sayının, örneğin 3 ile 4'ün çarpımını bulabiliriz: 3'le başlayan satınn, üzerinde 4 yazılı sütunla kesiştiği yere bakınca gördüğümüz 12 sayısı 3 ile 4'ün çarpımıdır. Bu tabloda çarpmaya ilişkin ilgi çekici özellikler görülebilir. Örneğin, belirli bir sayının karesi olan 1,4,9, 16... gibi sayılar dışındaki bütün sayılar tabloda iki kez gözük­mektedir. Bu, çarpmanın belirli bir özelliği­nin sonucudur. Konumuza,
ab = ba
yazarak başlamıştık. Bu eşitlik, iki sayının çarpımında, çarpanların yer değiştirmesinin çarpımın sonucunu değiştirmeyeceğini anlatı­yordu. Tabloda iki kez görülen aynı sayıdan biri axb'yi öbürü bxa'yı gösterir.
Şimdi de değişik bir çarpma yöntemini ele alalım. Yapacağımız çarpmada çıkacak sonu­cun birler basamağında bulunan sayı dışında­ki bütün sayılarını atalım. Örneğin, 3x4=12 işleminde birler basamağındaki 2 sayısını alıp kalanını atalım;
Tabloya dikkat edersek ilginç bir sonuç görürüz. Elde ettiğimiz sonuçlar yalnızca 1,3,7 ve 9'dur. (Başka sayılar kullandığınızda da aynı sonucu alacağınızı düşünüyorsanız, 1, 2, 3, 4 sayılarını kullanarak benzer bir tablo düzenlemeyi deneyin.)
Bir başka örnek olarak, kare biçimindeki bir masanın çevresinde dört kişinin oturduğu­nu düşünelim. Harflerin cebirde her zaman sayıları temsil etmediğini biliyoruz. Bu örnek­te, söz konusu dört kişinin yer değiştirmeleri­ni harflerle gösterelim ve harflere aşağıda be­lirtilen anlamları verelim.
a Herkes yerinde kalıyor, s Herkes bir sola kayıyor, t Herkes bir sağa kayıyor, k Herkes karşısındakiyle yer değiştiriyor.
Bu durumda st ne anlama gelir?
Bu, s'yi t'nin izleyeceğini gösterir. Harflerin anlamını düşünürsek, herkes önce bir sola, sonra da bir sağa kayacak demektir. Bu durumda herkes başlangıçtaki yerine dönecek, demek ki aynı yerde kalmış olacaktır. Öyleyse,
st=a
yazabiliriz. Bu örnekteki işlemin tablosunu doldurmaya başlayalım:
k t
olur. İşlemi aynı
3x4=2
yöntemle sürdürürsek
3x7=1
7x9=3
3x9=7

sonuçlarını elde ederiz. Sonra 1,3,7 ve 9 sayıları için, çarpım tablosuna benzer bir tablo düzenleyelim:
Ad:  cebir_2.PNG
Gösterim: 816
Boyut:  1.5 KB
Önce s satırında kalan boşlukları doldura­lım, sa, herkes bir sola kayacak ve sonra aynı yerde kalacak demektir. Bu ise, s'nin ifade ettiği hareketle aynı sonucu verir. Sonraki boşluğa geçelim: ss, herkes bir sola, sonra ye­niden bir sola kayacak demektir. Bu ise, her­kesin karşısındakiyle yer değiştirmesiyle aynı şeydir. Öyleyse ss'nin sonucu k'nin aynıdır. Gelelim sk'ye. Bu da, herkes bir sola kayacak ve sonra karşısındakiyle yer değiştirecek de­mektir. Bundan çıkacak sonuç ise t'nin, yani herkesin bir sağa kaymasının aynı olur. Elde ettiğimiz sonuçları tabloya işleyelim:
Ad:  cebir_6.PNG
Gösterim: 696
Boyut:  694 Byte
Aynı biçimde öbür boşlukları da doldurun­ca, tamamlanmış tablo şu görünümü ala­caktır:
Ad:  cebir_3.PNG
Gösterim: 829
Boyut:  2.1 KB
Şimdi konunun ilgi çekici bölümüne geliyo­ruz. Eğer, tablodaki her harfin yerine aşağı­daki gibi bir sayı koyarsak;
O zaman bu tablo, daha önce görmüş oldu­ğumuz Tablo 1'e dönüşür. Bu iki tabloyu oluşturan iki işlem arasında gerçek hiçbir iliş­ki yoktur, ama bu iki sonuç kümesi tümüyle aynı özellikleri gösterir. Bu durumda, bunlar aynı cebirsel yapıya sahiptir denir.

Bu yapıyla ilgili olarak üç önemli özelliği belirtebiliriz:
1) Tablodaki her öğe başlangıçta ele alınan nesnelerden biridir. Örneğin Tablo 1'de, işle­me 1,3,7 ve 9'la başladık ve tabloda bunlar dışında hiçbir şey elde etmedik.
2) Ötekilerle birleştiğinde onları etkileme­yen bir sayı ya da harf her zaman vardır. Buna etkisiz öğe denir. Tablo l'de, l'in bu nitelikte bir sayı olduğu açıkça görülüyor. 1 sayısı bil­diğimiz basit aritmetikteki çarpma işleminde de böyledir; l'le çarpmak hiçbir şeyi değiştir­mez. Tablo 2'de ise etkisiz öğe a'dır.
3) Her sayı ya da harf için, onun etkisini ortadan kaldıran, onun yaptığını tersine çevi­ren bir öğe vardır. Örneğin Tablo 2'de, s (sola kayma) t'nin (sağa kayma) etkisini ortadan kaldırır. Bunu biçiminde özetleriz. Bu eşitlik, "bir sola kay­mak ve sonra bir sağa kaymak aynı yerde kal­maya eşdeğerdir" anlamını taşır, k kendi ken­dini etkisizleştirir; çünkü,
kk=a
dır. a da böyledir; çünkü,
aa=a
olur.
Bu üç özellik, matematikçilerin grup adını verdiği bir yapının belirgin özellikleridir. Şim­di, grup olmayan bir şeyin bu üç nokta çerçe­vesinde nasıl bir grup haline dönüştürülebile­ceğini görelim.
Yeniden doğal sayıları ele alalım ve bir top­lama tablosu düzenlemek için onları birbiriyle toplayalım:
Ad:  cebir_4.PNG
Gösterim: 823
Boyut:  1.8 KB
Bu tablo sonsuza dek uzayabilir; çünkü, doğal sayılar sonsuza gider. Hepsini sınaya-masak bile, iki doğal sayıyı topladığımızda ge­ne bir doğal sayıya ulaşacağımız açık bir ger­çektir. Öyleyse tablo aradığımız birinci özelli­ği taşıyor.
Bu toplama tablosunda acaba ikinci özellik var mı? Bu tabloda, ötekilere eklendiğinde etkisi olmayan hiçbir doğal sayı yoktur. Ama tablomuza sıfırı katarsak,
Ad:  cebir_5.PNG
Gösterim: 792
Boyut:  1.6 KB
tablo ikinci özelliği de kazanır. Herhangi bir doğal sayıyı n ile gösterirsek, n+0=n olur.
Üçüncü özellikte durum biraz daha karma­şıktır. Bir doğal sayıyı, örneğin 5'i ele alalım. Tabloda, 5'in eklenmesinin etkisini ortadan kaldıracak başka bir doğal sayı yoktur. O ne­denle,
x+5=0
st=a

denklemini de çözemeyiz.
Yeni bir tür sayı tanımlayarak bu güçlüğü giderebiliriz:
-5+5=0
Bu denklemde kullandığımız yeni sayı "eksi beş"tir. Böylece 5'e eklediğimiz zaman 0 elde edeceğimiz sayı —5 olur.
Her doğal sayıya karşılık olan bir "eksi" sa­yı vardır. Hepsinin birlikte oluşturduğu kü­meye tamsayılar kümesi denir:
-5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, ...
Cebrin çok ilgi çekici birçok başka uğraş alanı vardır. Matematiğin teorem adı verilen bazı genel yasalarını kanıtlamakta da cebir kullanılır.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 9 Nisan 2018 02:59