Arama

Edat (İlgeç) - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

EDAT

Edatlar tek başlarına anlamları olma­dığı halde cümle içinde sözcükler ve sözcük öbekleri arasında benzerlik, eşitlik, araç, süre, başlayış, amaç, birliktelik, görecelik gibi anlam ilişkileri kuran sözcüklerdir. Edat tü­ründen sözcüklerin anlamları cümle içindeki görevleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkar ya da sezilir.
  • Karpuz gibi domates yetiştiriyorlar (ben­zerlik).
  • Avuç içi kadar kumaş kesecektim (eşitlik).
  • Ankara'ya uçak ile gideceğiz (araç).
  • Güneş batıncaya kadar çalıştınız mı? (süre).
  • Dünden beri sizi bekliyorduk (başlayış).
  • İnsanlık için çalışanlar unutulmaz (amaç).
  • Çarşıya benimle geleceksin (birliktelik).
  • Bana göre vakit çok erken (görecelik). Yukarıdaki cümlelerde geçen "gibi, kadar,
ile, beri, için, göre" sözcüklerinin tek başları­na anlamları yoktur. Anlamları görevleriyle birlikte oluşmakta, ancak cümle içinde birlik­te kullanıldıkları sözcük yardımıyla anlamları­nı sezdirmektedirler. Sanki, üzere, yüzünden, tarafından, halde, değin, hakkında, ait, diye, böyle, nazaran, bakımından, başka, ilişkin sözcükleri de edat olup cümlede kullanıldıkla­rında çeşitli görevler üstlenirler.

Edatlar genellikle basit yapılı sözcüklerdir. Kendilerinden sözcük türetilmediği gibi ken­dileri de türemiş değildir. "Yüz-ünden, suret­iyle, bakım-ından gibi çekim ekleriyle oluştu­rulanları da vardır.

Edatlar isimlerden ve zamirlerden sonra gelerek onlarla değişik anlamlarda sözcük öbekleri oluşturur. Bunların iki türlü kulla­nımları vardır.
  • Yalın haldeki sözcüklerle kullanılmaları: Yurt için, denizler kadar, ateş gibi.
  • - e(yönelme) ve -den (çıkma) hal ekleri ya da -in (tamlayan) eki almış sözcüklerle kullanılmaları: Sabah-a kadar; çocukluk-tan beri; sen-in kadar.
Edatlar sonuna geldikleri sözcük ya da sözcük öbekleri ile ya sıfat ya da zarf öbeği oluşturur. Bu öbeklerin cümle içindeki görev­leri edat tümleci, zarf tümleci olabildiği gibi yalnızca yardımcı bir öğe de olabilir.
  • Bacak kadar çocuk neler söylüyor? ("ço­cuk" sözcüğünün sıfatı).
  • Çamur gibi boya kullanmışlar ("boya" sözcüğünün sıfatı).
  • Aylardan beri çalışmıyoruz ("çalışmıyo­ruz" fiilinin zarfı).
  • Pamuk gibi yumuşak koltuk ("yumuşak" sıfatının zarfı).
  • O hızla üst kata kadar tırmandım (edat tümleci).
  • Geziden kucağımızda güllerle dönmüştük (edat tümleci).
  • Sizi dünden beri bekliyoruz (zarf tüm­leci).
  • Onu akşama kadar çalıştırdım (zarf tüm­leci).
  • Bu kitap ancak 100 lira eder (yardımcı öğe).
  • Eğer geleceksen söz ver (yardımcı öğe).
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2016 19:45
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....