Arama

Sir Edward Elgar - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
(1857-1934). İngiliz müziğinde görülen canlanmanın öncülerinden biri olan büyük İngiliz besteci Edvvard El-gar, "VVorcester yakınında Broadheath kentin­de doğdu. Kilise orgcusu olan babası müzik alet ve araçlarının alım satımıyla uğraşıyordu. Elgar ilk müzik çalışmalarına böyle bir ortam­da başladı. Müzikle çok ilgilenmesine, beste denemeleri yapmasına karşın sistemli bir mü­zik eğitimi görmedi. Usta bir kemancı olduğu için yaşamını keman çalarak kazanmayı düşü­nüyordu; ama evlendikten sonra eşinin de desteğiyle beste çalışmalarını yoğunlaştırdı.
1899'da bestelediği ve en büyük yapıtların­dan biri olan Enigma Çeşitlemeleri toplam 14 çeşitlemeden oluşur; ilk 13'ü üstü kapalı bir biçimde arkadaşlarını, sonuncusunda ise ken­dini betimler. Bu çalışmasıyla adını besteci olarak duyuran Elgar, Henry Purcell'dan son­raki ilk büyük İngiliz besteci olarak kabul edilir.

srei8

Elgar'ın 19()0'de bir şiire dayanarak beste­lediği Gerontius'un Düşü adlı oratoryo birçok eleştirmence sanatçının başyapıtı olarak de­ğerlendirilir. Kral VII. Edward'ın 1901'deki taç giyme töreni için yazdığı Debdebe ve Şata­fat adlı beş marş ise büyük yankı uyandırmış ve bestecinin İngiliz ulusunca benimsenmesi­ne ve sevilmesine yol açmıştır.

Yazdığı marşlarla değil duygulu yapıtlarıyla anımsanmak isteyen Elgar, yaşamının büyük bir bölümünü Gal sınırına yakın bir bölgede geçirdi ve bestelerinde bazı Gal halk türküle­rinden de yararlandı. 1904'te "sir" unvanı alan Elgar 1905-08 arasında Birmingham Üniversitesi'nin ilk müzik profesörü oldu.

1908'de ilk kez yorumlanan Birinci Senfo-n/'yle, Elgar yeteneğinin doruğuna ulaştı. 1911'de yazıp VII. Edward'ın anısına adadığı İkinci Senfonimde Edvvard döneminin debde­besi anlatılır. Aynı yıl bestelediği Tören Marşı sevilen ve çok çalınan yapıtlarındandır. Lon­dra Kentinde adlı uvertürü bestecinin mizah yönünü yansıtır. Müziği zaman zaman neşeli ve hafiftir. Karısının ölümünden sonra az sa­yıda beste yapan Elgar, öldüğünde geriye bit­memiş bir senfoni, bir piyano konçertosu ve bir opera bıraktı.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....