Arama

El Greco - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
EL GRECO (1541-1614). Asıl adı Domenikos Theotokopoulos olan El Greco, Venedik Cumhuriyeti yönetiminde bulunan Girit'te dünyaya geldi. Gençliğine ilişkin çok az şey bilinmektedir. İlk resim çalışmalarına Bizans ikona geleneğinin sürdüğü Girit'te başladığı sa­nılmaktadır. El Greco resim ça­lışmalarını sürdürmek üzere 1560'larda Vene-dik'e gitti ve büyük resim ustası Tiziano'nun atölyesine girdi. Tiziano'nun İspanya kralına gönderdiği bir mektupta ondan yetenekli bir öğrenci olarak söz ettiği bilinir.

Yunan asıllı olduğunu hiçbir zaman unut­mayan sanatçı, resimlerine "Yunanlı" demek olan El Greco imzasını atardı.


Venedik'ten Roma'ya giden El Greco ikona­lara özgü durağanlıktan yavaş yavaş ayrılarak kendine özgü üslubunu geliştirmeye başladı. Roma'da dönemin ünlü ressamlarıyla tanıştı. Daha sonra İspanya'ya giden sanatçı 1577'de Toledo'ya yerleşti.

El Greco orada, Santo Domingo el Anti-guo Kilisesi'ne mihrap resimleri yapmakla gö­revlendirildi. Yaşamının geri kalan bölümünü ressam, heykelci ve mimar olarak çalıştığı Toledo'da geçirdi. Özgün ve bağımsız bir üslup geliştirerek yapıtlarında o zamana kadar gö­rülmemiş, yepyeni bir anlatıma ulaştı. Daha çok dinsel konulara yer veren El Greco, tut­kulu, coşkulu ya da acı çeken insanları çarpıcı bir biçimde canlandırdı.

En önemli resimlerinden biri, 1586'da To-ledo'da Santo Tome Kilisesi için yaptığı Kont Orgaz'ın Gömülmesi adlı tablosudur. Bu tab­loda dünyayı gerçekçi bir bakışla betimleyen El Greco, Kont'un cennete yükselişi mucize­sini canlı renkler, dalgalanan, uçuşan, hare­ket ediyormuş duygusu veren ince, uzun fi­gürlere kattığı voğun duyarlıkla anlatır. Yaşa­dığı dönemde değeri anlaşılmayan El Greco' nun sanatının derinliği 20. yüzyılda kavrandı. Gelmiş geçmiş sanatçılar içinde gerek insan ruhunu yansıtmaktaki başarısı, gerek gele­neksel biçimlerden farklı bir üslup geliştirmiş olmasıyla önem kazandı.

Kaynak : Msxlabs & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....