Arama

El Greco

Güncelleme: 14 Eylül 2011 Gösterim: 19.645 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
3 Aralık 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Domenikos Theotokopulos, «El Greco» denir, İspanyol ressamıdır (1540-1614). Girit'te, Kandiye yakınlarında doğan Domenikos Theotokopulos, sonradan vatanı olarak benimsediği ve El Greco, yani «Yunanlı» diye anıldığı İspanya'da öldü. Uzun süre unutulan bu sanatçı bugün Velazquez ve Goya ile birlikte İspanyol resminin ustalarından sayılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Venedik'e geldiğinde yirmi yaşındaydı; orada Bizans sanatını öğrendi ve Tintoretto ile Tiziano'nun atölyelerinde çalıştı. Sonra Roma'ya gitti, Raffaello'nun ve özellikle Michelangelo'nun eserlerine hayran kaldı. Fakat en sonunda, İspanya'nın eski başkenti olan Toledo'ya temelli yerleşti (1577) ve belli başlı eserlerini orada verdi.

El Greco gerçekçi bir ressam değildir: Bizans'lı sanatçılar gibi perspektif kurallarına hiç uymaz. Ayrıca, garip yansımalı renkler kullanır ve kişilerin hatlarını değiştirip uzatarak üslûbunun en büyük özelliği olan son derece uzun yüzler çizer. Kültürü, yaşayışı ve eserleriyle XX. yy. sanatçılarını etkileyen Greco, çağdaş resmin öncülerinden biridir.

Bazı Eserleri

  • Orgaz Kontunun Toprağa Verilişi
  • Espolio
  • İsa'nın Vaftizi
  • İsa Çarmıhta
  • Teslis
  • Apokalypsis Görüntüsü

Biyografi Konusu: El Greco nereli hayatı kimdir.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
6 Şubat 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
El Greco
El Greco (okunuşu: el greko, Yunan, asıl adı: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Domenikos Teotokopulos) (d. 1541 - ö. 7 Nisan 1614) İspanyol Rönesansı dönemi ressam, heykeltraş ve mimarı.
Sponsorlu Bağlantılar
O tarihlerde Venedik idaresinde olan Girit'te doğdu. Bizans sanatı üslubunda eğitim gördü. 26 yaşında Venedik'e, 1570'te Roma'ya gitti ve rönesans üslubunda da resim eğitimi aldı. Roma'da bir atölye açtı ve maniyerizm etkisinde çalışmalar yaptı. 1577'de Toledo, İspanya'ya yerleşti. Burada en önemli eserlerini gerçekleştirdi ve 1614'te vefat etti.

528px El greco
El Greco, otoportre, 1614.
El Greco'nun dramatik ve dışavurumcu üslubu çağdaşlarınca tam olarak anlaşılamadı ve ancak 20. yy'da tam olarak takdir edildi. Sanatçı, dışavurumculuğun ve kübizmin öncüsü olarak kabul edilir. Kişiliği ve eserleri Rainer Maria Rilke ve Nikos Kazancakis gibi edebiyatçılara ilham kaynağı olmuştur. El Greco genel resim akımlarından bağımsız, şahsına özgü bir sanatçı olarak yorumlansa da, resimlerindeki uzun figürler ve tuhaf renk seçimi, batı resmiyle Bizans resminin bir bileşimi olarak kabul edilir.

489px El Greco   The Burial of the Count of Orgaz


Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
EL GRECO (1541-1614). Asıl adı Domenikos Theotokopoulos olan El Greco, Venedik Cumhuriyeti yönetiminde bulunan Girit'te dünyaya geldi. Gençliğine ilişkin çok az şey bilinmektedir. İlk resim çalışmalarına Bizans ikona geleneğinin sürdüğü Girit'te başladığı sa­nılmaktadır. El Greco resim ça­lışmalarını sürdürmek üzere 1560'larda Vene-dik'e gitti ve büyük resim ustası Tiziano'nun atölyesine girdi. Tiziano'nun İspanya kralına gönderdiği bir mektupta ondan yetenekli bir öğrenci olarak söz ettiği bilinir.

Yunan asıllı olduğunu hiçbir zaman unut­mayan sanatçı, resimlerine "Yunanlı" demek olan El Greco imzasını atardı.


Venedik'ten Roma'ya giden El Greco ikona­lara özgü durağanlıktan yavaş yavaş ayrılarak kendine özgü üslubunu geliştirmeye başladı. Roma'da dönemin ünlü ressamlarıyla tanıştı. Daha sonra İspanya'ya giden sanatçı 1577'de Toledo'ya yerleşti.

El Greco orada, Santo Domingo el Anti-guo Kilisesi'ne mihrap resimleri yapmakla gö­revlendirildi. Yaşamının geri kalan bölümünü ressam, heykelci ve mimar olarak çalıştığı Toledo'da geçirdi. Özgün ve bağımsız bir üslup geliştirerek yapıtlarında o zamana kadar gö­rülmemiş, yepyeni bir anlatıma ulaştı. Daha çok dinsel konulara yer veren El Greco, tut­kulu, coşkulu ya da acı çeken insanları çarpıcı bir biçimde canlandırdı.

En önemli resimlerinden biri, 1586'da To-ledo'da Santo Tome Kilisesi için yaptığı Kont Orgaz'ın Gömülmesi adlı tablosudur. Bu tab­loda dünyayı gerçekçi bir bakışla betimleyen El Greco, Kont'un cennete yükselişi mucize­sini canlı renkler, dalgalanan, uçuşan, hare­ket ediyormuş duygusu veren ince, uzun fi­gürlere kattığı voğun duyarlıkla anlatır. Yaşa­dığı dönemde değeri anlaşılmayan El Greco' nun sanatının derinliği 20. yüzyılda kavrandı. Gelmiş geçmiş sanatçılar içinde gerek insan ruhunu yansıtmaktaki başarısı, gerek gele­neksel biçimlerden farklı bir üslup geliştirmiş olmasıyla önem kazandı.

Kaynak : Msxlabs & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

El Greco

Doğum: yaklaşık olarak 1541, Kandiye/Girit
Ölüm: 1625, Toledo/İspanya
Yunan asıllı İspanyol ressamı.

İspanyolca, Yunanlı anlamına gelen El Greco adıyla tanınır. Asıl adı Domenikos Theotopulos'tur. İlk resim bilgisini Athos (Aynaroz) papazlarından aldı. 1566'da Venedik'e gitti. Orada Tiziano, Jacopo Bassano ve özellikle Tintoretto'nun etkisinde kaldı. 1570'te gittiği Roma'da 5 yıl kaldı, ardından Toledo'ya yerleşti. Asıl sanat yaşamı orada başladı. Tümüyle kendine özgü bir resim üslubu geliştirdi.

Tablolarında gerçekçi, doğal biçimleri dikkate almayarak deforme olmuş (aşırı uzun boylu, küçük kafalı) insan figürleri yarattı. Işık ve gölgeyi doğa yasalarına aykırı bir biçimde kullandı. Fırtınalı havada yapılmış Toledo görüntüleri, portreleri ve ailesini gösteren tabloları dışında, hepsi dinsel konulu olan resimler yaptı. Özgür kişiliğine ve İspanya Kralı II. Felipe'nin gözünden düşmesine karşın, birçok kilise ve manastırdan siparişler aldı. 19. yüzyıl sonlarına kadar İspanya dışında pek tanınmayan El Greco, bugün modern resim sanatının öncülerinden biri sayılmaktadır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi