Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sovyet Sosyalist Cumhuriye­ti, SSCB'nin en küçük cumhuriyetidir. Kara­deniz ile Hazar Denizi arasında, Kafkas Dağları'nın uzantısı olan engebeli bölgede yer alır. Batısında Türkiye, güneyindeyse Azer­baycan ile komşudur. Eskiden daha geniş bir alana yayılmış olan Ermenistan bölgesi, Ro­ma İmparatorluğu'yla boy ölçüşebilecek güç­te bir krallık tarafından yönetiliyordu. Bölge­de yaşayan halkın kendine özgü bir dili, alfabesi ve kültürü vardı.
Ad:  Ermenistan ve Ermenistan Tarihi2.jpg
Gösterim: 967
Boyut:  89.2 KB
Genellikle dağlık bir bölge olan Ermenis­tan'ın yaklaşık yüzde 9ü'ı 900 metreyi aşan yükseltilerden oluşur. En yüksek dağı Aragats 4.090 metredir. Kuzeydoğudaki deprem kuşağında bulunan yaylada ülkenin ikinci büyük kenti Leninakan yer alır. (Bu kent 7 Aralık 1988'de 25 bin kişinin öldüğü deprem­de çevresindeki birçok kent ile birlikte büyük bir yıkıma uğramıştır.) Doğudaki Sevan Gölü (Gökçegöl) 1.400 knf'lik bir alanı kaplar. Bu gölden çıkan Razdan Irmağı üzerinde, baş­kent Erivan'daki sanayi kuruluşlarının elek­trik gereksinimini karşılayan bir hidroelektrik santralı vardır.

Ülkenin iklimi kuraktır. Tarım ürünleri için gereken su, bölgeyi akaçlayan çok sayıdaki kısa akarsudan sağlanır. Başlıca ürünler pa­muk, tütün, şekerpancarı ve üzümdür. Er­menistan şarap ve konyaklarıyla ünlüdür. Üzümden başka şeftali, nar, kayısı gibi mey­veler ülkenin güneybatısında, Aras Irmağı' nın akaçladığı verimli bölgede yetiştirilir.

Ermenistan 3 milyonluk nüfusuyla, güçlü tarımsal yapısının yanı sıra hızla sanayileş­mekte olan bir ülkedir. Cumhuriyetin en büyük sanayi merkezi ve başkenti Erivan'ın nüfusu 1 milyonun üzerindedir. Burada maki­ne, konserve yiyecekler, yapay kauçuk, kim­yasal maddeler ve ipekli dokuma üretilir.

Halk
İÖ 6. yüzyılda yöreye yerleşen Ermeniler önce Medler'in, Persler'in ve daha sonra Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdiler. İÖ 1. yüzyılda güçlü bir yönetim kuran Kral II. Dikran ülkesinin topraklarını genişleterek Ermeni Krallığı'nı gücünün do­ruğuna ulaştırdı.

İS 300'de Hıristiyanlık resmi din olarak kabul edildi. İS 5. yüzyılın başlarında Aziz Mesrop'un Ermeni alfabesini geliştirmesinin ardından, özellikle edebiyat, heykel ve mi­marlık alanında büyük bir canlanmanın ya­şandığı dönemde Ermenistan'da güçlü bir uy­garlık kuruldu.
Ad:  Ermenistan ve Ermenistan Tarihi8.jpg
Gösterim: 1005
Boyut:  60.6 KB
Ermenistan 7. yüzyıldan başlayarak önce Araplar'ın egemenliği altına girdi. 9. ve 11.yüzyıllarda, Bagratlı hanedanının hüküm sür­düğü dönemde ülke yörenin önde gelen bir kültür merkezi oldu. Daha sonraki yüzyıllar­da baş gösteren Türk ve Moğol istilalarının ardından, yöre 14. yüzyılda Memlûklar tara­fından işgal edildi; 17. yüzyıldan başlayarak Osmanlılar'ın egemenliği altına girdi. I. Dün­ya Savaşı sırasında Ermeniler'in Rus ordusuy­la işbirliği içinde yöredeki Müslüman halka karşı eylemlere girişmesi üzerine, Osmanlı hükümeti Ermeni nüfusun Suriye ve Filistin'e yerleştirilmesini kararlaştırdı. Bu zorunlu göç uygulaması daha sonra Ermeniler'in soykırım iddialarına ve günümüzde de sürmekte olan tartışmalara yol açmıştır.
Ermenistan 1922'de Gürcistan ve Azerbay­can ile birleşerek Transkafkasya Sovyet Fede­re Sosyalist Cumhuriyeti'ne katıldı. 1936'da kabul edilen yeni SSCB anayasasıyla Erme­nistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Aralık 2016 02:15
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....