Arama


CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
11 Ekim 2008       Mesaj #4
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MANİLA, Filipinler Cumhuriyeti'nin başken­ti ve en önemli liman kentidir. Luzon Adası' nın batısında Manila Körfezi'nde yer alan kent ülkenin en önemli sanayi merkezidir.

Pasig Irmağı'nın oluşturduğu dar delta ova­sında kuruludur. 1571'de İspanyol general Miguel López De Legazpi tarafından kurulan eski kent Intramuros adıyla bilinir. Intramu-ros'un kıyısında körfezin temizlenmesi sonu­cu gemilerin sığınabileceği korunaklı bir liman oluşturulmuştur. II. Dünya Savaşı'nda Intramuros büyük bir yıkıma uğradığı için geriye az sayıda tarihsel yapı kalmıştır.

Kent halkı Filipinler'de yaşayan Malay-lar'ın bir kolu olan Tagaloklar ile Çinli esnaf ve tüccarlardan oluşur. Kentte İspanyol, Amerikan, Çin ve Malaya etkileri taşıyan yapılar vardır. Yoksullar ise derme çatma kulübelerde yaşar.

Manila, 1898'de başlayan İspanya-Amerika Savaşı'na kadar İspanyollar'ın yönetiminde kaldı. ABD'nin savaşı kazanmasıyla bu ülke¬nin egemenliği altına girdi. II. Dünya Sava¬şı'nda hava saldırılarından büyük zarar gördü. 1942-45 arasında Japonlar tarafından işgal edildi.
Savaştan sonra Filipinler bağımsızlığını ilan etti. Başkent önce Manila'nın kuzeydoğusun¬da yer alan Ouezon'a, 1976'da, yeniden Ma¬nila'ya taşındı (bak. FİLİPİNLER).

Manila'nın nüfusu yaklaşık 1.987.055, Que-zon'un nüfusu ise 1.322.907'dir (1986).

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...