Arama

Estonya ve Estonya Tarihi - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  estonya3.jpg
Gösterim: 712
Boyut:  53.8 KB
SSCB'nin 15 cumhuri' biridir.
Resmi adı Estonya Sovyetunhuriyeti'dir. Yüzölçümü 45.000 km:, nü-ı 1985 sayımına göre 1.530.000'dir. Esa'nın batısında Baltık Denizi, kuzeyinden diya Körfezi, güneyinde Letonya ve ında Rus Sovyet Federe Sosyalist Cumi vardır. Tarla, çayır, bataklık, göl ve dökmeyen ağaçların oluşturduğu sık la kaplı, düzlük bir ülkedir. Kışlar ık soğuk geçer; kasım ve nisan aylayoğun kar yağışı görülür. Kısa sü-vsimi mayıs ayı sonlarına doğru v uaklar eriyen kar suları ile kaba sularıyla örter. «A 'elde bir sanayi ülkesi olmakla ok insan kolektif çiftliklerde ğır ve kümes hayvanı besicili. Üretilen et, süt ve tereyağ ülkelere satılır. Petrol ve benzin şeylden (çamurtaşı ya da kiltaşı) elde edilir. Üretilen petrol, boru hattıyla Lenin­grad kentine akıtılır. Estonya'da gemi yapımı, pamuklu ve keten dokumacılığı gelişmiştir. Gerekli hidroelektrik gücü sağlayan Narva Irmağı kıyısındaki Narva kentinde, Avrupa"nin en büyük kuruluşlarından olan pamuklu dokuma fabrikaları vardır. Ormanlardan elde edilen kereste mobilya, kibrit ve kâğıt hamu­ru yapımında kullanılır. Makine ve kimya sanayileri de gelişmiştir.

Estonyalılar. Ural dil ailesinden Fin-Ugor koluna bağlı Estonca konuşurlar. Estonya'nın başkenti ve en önemli limanı. Finlandiya Körfezi üzerindeki Tallinn'dir. Nüfusu 458 bin olan Tallinn, 14. yüzyıldan kalma yapılarıy­la güzel, renkli bir kenttir. Yeni kent duvarların kuşattığı eski kentin çevresinde gelişmiştir. Estonya'nın başlıca sanayi merke­zi de başkent Tallinn'dir. Eski bir üniversite kenti olan Tartu'daki üniversite 1632'de. İs­veç Kralı II. Gustav Adolf tarafından kurul­muştur.

Tarih
Estonyalılar tarihleri boyunca bağımsızlıkları­nı korumak için mücadele etmişlerdir. 13. yüzyılda Danimarkalılar ülkeyi egemenlikleri altına almak istediler. Danimarka Kralı II. Valdemar 1219-22 arasında Kuzey Estonya'nin tamamını topraklarına kattı. Tallinn Danimarkalılarda kuruldu. Estonya'nın geri kalan topraklan ise Germenler'in eline geçti.

Bir dizi ayaklanmanın ardından 1343'te Eston­ya'nın kuzeyi Danimarka egemenliğinden kurtuldu. Ne var ki, üç yıl sonra Toton Şövalyeleri bu topraklara egemen oldu. Bu dönemde oluşan devletçikler arasında sık sık çatışmalar baş gösterdi ve halk sürekli baskı altında tutuldu. Ülke 16. ve 17. yüzyıllarda İsveç kralları; 1721-1917 yılları arasında ise Rus çarları tarafından yönetildi.

Şubat 1918'de Estonya Ulusal Konseyi Estonya'nın bağımsızlığını ilan etti. Estonya­lılar demokratik bir cumhuriyet kurdular; toprakları küçük çiftliklere böldüler ve eğiti­me büyük önem verdiler. 1939'da, Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı'nın imzalanmasının ardından Estonya, SSCB'ye bazı deniz ve hava üsleri vermek zorunda kaldı. II. Dünya Savaşı sırasında, 1940'ta SSCB'nin, 1941'de de Almanlar'ın işgaline uğradı. 1944'te SSCB ordusu Alman işgaline son vermek ama­cıyla Estonya'ya girdi. Bu tarihten beri Es­tonya, SSCB'yi oluşturan cumhuriyetlerden biridir.

Kaynak: MsxLabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Ağustos 2016 20:28
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....