Arama

Eşek (Equus asinus) - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eşek (Equus asinus)

Atın çok yakın akrabasıdır, ama ilk bakışta attan kolayca ayırt edilebilir. Gövde yapısı ata oranla daha küçük, omuz yüksekliği daha az. kulakları daha uzun, yelesi daha kısa ve dik tüylü, kuyruğunun da yalnız ucu püsküllüdür. Üstelik ne at kadar hızlı koşabi­lir, ne de yürüyüşü atınki kadar zariftir. Anırması da atın kişnemesi kadar kulağa hoş gelmez. Buna karşılık çok güçlü ve dayanıklı olduğu için insana en yararlı evcil hayvanlar­dan biri sayılır.


Eşek belki attan daha önce evcilleştirilmiş, yük ve binek hayvanı olarak kullanılmıştır. Bugünkü evcil eşeklerin atası olan yaban eşekleri, sayıları azalmakla birlikte Asya ve Afrika'da yabanıl yaşamlarını sürdüren iri yapılı, hızlı hayvanlardır. İki tür yaban eşeği vardır. Bunlardan biri İran, Afganistan, Tür­kistan, Moğolistan ve Tibet yaylalarında yaşa­yan Asya yaban eşeği ya da kulan (Equus hemionus), öbürü de Afrika'nın düzlüklerin­de ve çöllerinde yaşayan Afrika yaban eşeği­dir (Equus asinus ya da Equus africanus). Kulan da eskiçağlarda evcilleştirilmiştir, ama bugün dünyanın hemen her yanındaki evcil eşekler Afrika yaban eşeğinin soyundan gel­medir.
Eşeklerin postu genellikle boz, bazen kah­verengi ya da tümüyle kara, seyrek olarak da alacalıdır. Sırtında boydan boya uzanan kara bir çizgi, omuzlarında bunu çapraz olarak keserek iki yana doğru inen ikinci bir çizgi bulunur. Yere çok sağlam ve dengeli bastığı için özellikle dağlık yörelerde attan daha güvenilir bir binek ve yük hayvanıdır. Anado­lu'da köylüler tehlikeli keçiyollarından geçer­ken eşeklerinin kuyruğuna tutunarak hayva­nın izlediği yoldan giderler. Ayrıca eşeğin ağır yük taşımaya ve çalışmaya dayanıklılığı, azla yetinmesi Türkiye'de ve birçok ülkede insan­ların yüzyıllardır eşekten yararlanmasında önemli rol oynamıştır.
Yurdumuzda iki yerli eşek soyu vardır. Bunlardan biri daha küçük yapılı ve boz renklidir; sırtında ve omuzlarında siyah çizgiler bulunur. Kara renkli olan öbür soyun omuz çizgileri yoktur, cidago (boynu ile sırtının bir­leştiği nokta) yüksekliği de daha fazladır.

Eşekler ortalama 30-35 yıl yaşar ve 2-2,5 yaşında üreme çağına girerler. Dişi eşek (******) yaklaşık bir yıl süren gebelik döne­minden sonra genellikle bir, bazen iki yavru (sıpa) doğurur. Erkek eşek (eşek aygırı) atın dişisiyle (kısrakla) çiftleşirse katır denen kısır melezler elde edilir. Dişi eşek ile erkek atın (aygırın) melezi olan katırlara da genellikle ester denir


Ayrıca bknz.Eşek Resimleri


Kaynak:MsxLabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....