Arama

Eşek (Equus asinus)

Güncelleme: 7 Eylül 2011 Gösterim: 12.492 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Eşek Vikipedi, özgür ansiklopedi
  1. Atgillerden, uzun kulaklı binek ve hizmet hayvanı, merkep, karakaçan (Equus asinus).
  2. Mecaz Kaba, yeteneksiz, inatçı kimse.
  3. Halk ağzında Odun kesmek için kullanılan üç veya dört ayaklı sehpa.
  4. Halk ağzında Duvar örme, sıva yapma vb. işlerde kullanılan dört ayaklı sehpa.
Eşek (Equus asinus), atgiller (Equidae) familyasının evcilleştirilmiş türlerinden biridir.
Eşeklerin inatçı olduklarına dair olumsuz inanç, aslında sahiplerinin bu hayvanlarınoldukça gelişmiş kendini koruma dürtülerini yanlış anlamalarından kaynaklanır. Bir eşeğe, zorlayarak ya da korkutarak, kendi yararına olmadığınainandığı bir işi yaptırmaya çalışmak oldukça zordur. Bu davranış atlardakininneredeyse tam tersidir çünkü bir at, örneğin, güvensiz bir zemin üzerinde yol alma konusunda eşeklere göre çok daha sorunsuz bir tavır çizer. Eşeklerin davranış ve bilişleri üzerine yapılan ciddi çalışmalar görece sınırlıysa da bu hayvanlar oldukça zeki, dikkatli, arkadaş canlısı, oyuncu ve öğrenmeye meraklı gibi gözükmektedirler.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  800px-Donkey.jpg
Gösterim: 427
Boyut:  87.0 KB

Bilimsel sınıflandırma
  • Âlem: Animalia
    • Şube: Chordata
      • Sınıf: Mammalia
        • Takım:Perissodactyla
          • Familya: Equidae
            • Cins: Equus
              • Altcins: Asinus
                • Tür: Equus asinus
Linnaeus, 1758

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eşek (Equus asinus)

Sponsorlu Bağlantılar
Atın çok yakın akrabasıdır, ama ilk bakışta attan kolayca ayırt edilebilir. Gövde yapısı ata oranla daha küçük, omuz yüksekliği daha az. kulakları daha uzun, yelesi daha kısa ve dik tüylü, kuyruğunun da yalnız ucu püsküllüdür. Üstelik ne at kadar hızlı koşabi­lir, ne de yürüyüşü atınki kadar zariftir. Anırması da atın kişnemesi kadar kulağa hoş gelmez. Buna karşılık çok güçlü ve dayanıklı olduğu için insana en yararlı evcil hayvanlar­dan biri sayılır.


Eşek belki attan daha önce evcilleştirilmiş, yük ve binek hayvanı olarak kullanılmıştır. Bugünkü evcil eşeklerin atası olan yaban eşekleri, sayıları azalmakla birlikte Asya ve Afrika'da yabanıl yaşamlarını sürdüren iri yapılı, hızlı hayvanlardır. İki tür yaban eşeği vardır. Bunlardan biri İran, Afganistan, Tür­kistan, Moğolistan ve Tibet yaylalarında yaşa­yan Asya yaban eşeği ya da kulan (Equus hemionus), öbürü de Afrika'nın düzlüklerin­de ve çöllerinde yaşayan Afrika yaban eşeği­dir (Equus asinus ya da Equus africanus). Kulan da eskiçağlarda evcilleştirilmiştir, ama bugün dünyanın hemen her yanındaki evcil eşekler Afrika yaban eşeğinin soyundan gel­medir.
Eşeklerin postu genellikle boz, bazen kah­verengi ya da tümüyle kara, seyrek olarak da alacalıdır. Sırtında boydan boya uzanan kara bir çizgi, omuzlarında bunu çapraz olarak keserek iki yana doğru inen ikinci bir çizgi bulunur. Yere çok sağlam ve dengeli bastığı için özellikle dağlık yörelerde attan daha güvenilir bir binek ve yük hayvanıdır. Anado­lu'da köylüler tehlikeli keçiyollarından geçer­ken eşeklerinin kuyruğuna tutunarak hayva­nın izlediği yoldan giderler. Ayrıca eşeğin ağır yük taşımaya ve çalışmaya dayanıklılığı, azla yetinmesi Türkiye'de ve birçok ülkede insan­ların yüzyıllardır eşekten yararlanmasında önemli rol oynamıştır.
Yurdumuzda iki yerli eşek soyu vardır. Bunlardan biri daha küçük yapılı ve boz renklidir; sırtında ve omuzlarında siyah çizgiler bulunur. Kara renkli olan öbür soyun omuz çizgileri yoktur, cidago (boynu ile sırtının bir­leştiği nokta) yüksekliği de daha fazladır.

Eşekler ortalama 30-35 yıl yaşar ve 2-2,5 yaşında üreme çağına girerler. Dişi eşek (******) yaklaşık bir yıl süren gebelik döne­minden sonra genellikle bir, bazen iki yavru (sıpa) doğurur. Erkek eşek (eşek aygırı) atın dişisiyle (kısrakla) çiftleşirse katır denen kısır melezler elde edilir. Dişi eşek ile erkek atın (aygırın) melezi olan katırlara da genellikle ester denir


Ayrıca bknz.Eşek Resimleri


Kaynak:MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
23 Ekim 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Eşek
Vikipedi, özgür ansiklopedi

800pxdonkeyec1
"Eşek / Donkey"

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Perissodactyla (Tek toynaklılar)
Familya: Equidae (Atgiller)
Cins: Equus
Alt cins: Asinus
Tür: E. asinus
Binominal adı: Equus asinus
Eşek (Equus asinus), atgiller (Equidae) familyasının evcilleştirilmiş türlerinden biridir.

Eşeklerin inatçı olduklarına dair olumsuz inanç, aslında sahiplerinin bu hayvanların oldukça gelişmiş kendini koruma dürtülerini yanlış anlamalarından kaynaklanır. Bir eşeğe, zorlayarak ya da korkutarak, kendi yararına olmadığına inandığı bir işi yaptırmaya çalışmak oldukça zordur. Bu davranış atlardakinin neredeyse tam tersidir çünkü bir at, örneğin, güvensiz bir zemin üzerinde yol alma konusunda eşeklere göre çok daha sorunsuz bir tavır çizer. 2006 yılında Fransa'da yapılan araştırmalara göre eşek sütünün protein bakımından en zengin süt olduğu kanıtlanmıştır.Eşek sürekli temiz yere bastığı ve yüzmesini bilmediğinden,dibini görmediği suya girmiyor olması nedeni ile deveyi,eşeğe çektirirler. Bu ,şu anlama gelmektedir: Bilindiği gibi deve bir yük hayvanıdır. Yüzmesini bilen bir hayvana çektirildiğinde,çeken hayvan yüzmesini bildiği için,derin sulara da girer.Deve'de onu takip edeceğinden,hem sırtındaki yükler ıslanır hemde deve boğulur. İşte bu sebepten dolayı deve'yi,eşeğe çektirirler.

Eşeklerin davranış ve bilişleri üzerine yapılan ciddi çalışmalar görece sınırlıysa da bu hayvanlar oldukça zeki, dikkatli, arkadaş canlısı, oyuncu ve öğrenmeye meraklı gibi gözükmektedirler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
2 Haziran 2011       Mesaj #4
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
2006 yılında Fransa'da yapılan araştırmalara göre eşek sütünün protein bakımından en zengin süt olduğu kanıtlanmıştır.

Özellikleri
Kulakları uzun, yelesi dik ve kısa tüylü, kuyruğu kısa, ince püsküllüdür.

Ömrü
25-35 yıldır.

Çeşitleri
  • Evcil eşek
  • Afrika yaban eşeği
  • Asya yaban eşeği
  • Somali yaban eşeği
  • Çizgili yaban eşeği (zebra)
  • Moğol yaban eşeği
120px Equus asinus KadzidC582owo 001
3 haftalık bir sıpa.

120px Le matin
İtalya eşek


120px Osiol001xx
İtalya eşek
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
7 Eylül 2011       Mesaj #5
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Eşek

Tekparmaklıların atgiller familyasından bir hayvan (Equus asinus). Başı iri, kulakları büyük, boyu alçak, bacakları ince, kuyruğu uzun, postu genellikle külrengidir. Bununla beraber boyları ve renkleri yaşadıkları bölgeye ve ırklarına göre çok değişik olabilir. Ortalama 30-40 yıl yaşarlar. Dişi eşeğin gebeliği 1 yıl sürer; bir yavru doğurur. Çok eski çağlardan beri evcilleştirilmiş, binek ve yük hayvanı olarak kullanılmıştır. Avrupa ve Türkiye'deki eşek ırkının ataları Kuzey Afrika'dan gelmiştir. Bitkisel besinlerle beslenir. Eşek, Türkiye'de çok bulunan ve atın gördüğü hizmetleri görmesi ve ondan daha dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen bir hayvandır. Türkiye, eşek sayısı bakımından dünyanın başta gelen ülkelerinden biridir (1.345.000, 1980).

Benzer Konular

2 Kasım 2016 / Misafir Genel Galeri
31 Mayıs 2011 / DERUNİ X-Sözlük
20 Kasım 2008 / Gabriella Taslak Konular
2 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Zooloji