Arama

Helen Keller - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Helen KELLER

Ad:  hellen_keller_2.jpg
Gösterim: 984
Boyut:  34.1 KB

(1880–1968)

ABD'li yazar ve eğitimci Helen Keller kör ve sağırdı.

Ne var ki, örnek bir mücadele vererek özürlüle­rin yararına çalışmalar yaptı.
Helen Keller Alabama'da, Tuscumbia'da doğdu. Doğduğunda normal ve sağlıklı bir bebekti. 19 aylıkken geçirdiği ağır bir hasta­lıktan sonra kör ve sağır kaldı. Çok geçmeden konuşma yetisini de yitirdi.

Altı yaşına geldiğinde 20 yaşında Anne Sullivan adında bir öğretmenle çalışmaya başladı. Sullivan da görme özürlüydü ama bütünüyle kör değildi. Boston'daki Perkins Körler Okulu'nda öğrenim görmüştü. Burada öğrendiği yöntemleri Helen Keller'in işitme özrünü de göz önünde bulundurarak uygula­mayı denedi. Sullivan, Helen'e ilk dersinde bir bebek getirdi ve b-e-b-e-k sözcüğünün harflerini parmaklarıyla çocuğun avucuna yazdı. Helen bu yeni oyunu sevdi ve dokun­mayla kısa zamanda birçok sözcük öğrendi. Çok geçmeden hemen her şeyin adını öğren­mişti. Ayrıca ses titreşimlerini duymak ama­cıyla Sullivan'ın gırtlağına parmaklarını koya­rak konuşmayı da öğrendi.

1890'da Helen, Sullivan'la birlikte Boston' daki Horace Mann Sağırlar Okulu'na gitti. Burada Braille alfabesiyle okumayı öğrendi. Olağanüstü bir zekâsı olduğundan, okullarda uygulanan programla­rı hiçbir güçlük çekmeden izleyebiliyordu. Daha sonra Massachusetts, Cambridge'deki Radcliffe Koleji'ne gitti. Anne Sullivan ders­lerde Keller'in yanına oturuyor ve anlatılanla­rı onun avucuna yazıyordu. Helen 1904'te üstün başarıyla okulu bitirdi.

Ad:  Helen_Keller.jpg
Gösterim: 1140
Boyut:  70.6 KB

Körlerin sorunlarıyla ilgilenmek Helen Keller'in yaşamının başlıca amacıydı. Çocuk­luk yıllarını Karanlığın İçinden (The Story of My Life; 1902) adlı özyaşam öyküsünde anlat­tı. Bu kitapta okumayı, yazmayı ve konuşma­yı öğrenirken karşılaştığı sorunları ve Anne Sullivan ile aralarındaki olağanüstü ilişkiyi di­le getirdi. 1959'da William Gibson'un bu kita­ba dayanarak yazdığı oyun 1960'ta Pulitzer Ödülü'nü kazandı.
Helen Keller'in yazdığı diğer kitaplar şöyledir:
  • The World I Live in (1908; "Ya­şadığım Dünya")
  • Out of the Dark (1913; "Karanlıktan Kurtuluş")
  • Helen Keller's Jour­nal (1938; "Helen Keller'in Günlüğü")
  • Let Us Have Faith (1940; "İnançlı Olalım")
Sağır ve körlere destek sağlamak amacıyla dünyayı dolaşan Helen Keller, körlere yardım etmek isteyen insanlara büyük bir istekle konferanslar veriyordu. Ne var ki, konuşması iyi anlaşılmadığından bir çevirmenin yardımı gerekiyordu. Yaşamının son yıllarını Connecticut'ta okuyup yazarak ve her gün gelen bir­çok mektubu yanıtlayarak geçirdi. 1964'te, ölümünden dört yıl önce, ABD'nin en büyük ödüllerinden biri olan Özgürlük Madalyası'nı aldı.
MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Ocak 2018 03:42