Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sıcak ve ılık denizlerin derin kesimlerinde yaşayan fenerbalıklarının adı, başlarının üzerindeki bir uzantının ucunda sallanan ve fener gibi ışık saçan küçük bir organın varlığından kaynaklanır. Bu "fener" in görevi derinliklerdeki karanlık suları aydın­latmak değil, tıpkı bir olta yemi gibi küçük balıkların ilgisini çekerek avı tuzağa düşür­mektir. Gerçekten de fenerbalığının sırt yüz gecindeki ışınlardan üçü uzayarak birer diken Deniz dibinde hareketsiz yatıp ışıklı oltasını sallayarak ve ürkütücü ağzını açarak avını bekleyen bir fenerbalığına dönüşmüştür. Bunlardan hemen başın üstüne rastlayan ilk ışın öbürlerinden daha uzundur ve ucunda ampul gibi küçük bir yumru bulunur. Fenerbalığı avlanacağı zaman dipte pusuya yatar ve bu uzantıyı bir olta kamışı gibi başının üzerinde öne arkaya sal­lar. Oltanın ucundaki ışığı yem sanan küçük balıklar fenerbalığına doğru yaklaşır. O arada fenerbalığı da oltasını yavaşça ağzına doğru indirir ve sivri dişlerle donatılmış kocaman ağzını açarak avını kolayca yakalar.

fenerbalghj8


Fenerbalıklarının, ikisi Akdeniz'de de gö­rülen 12 kadar türü vardır. Lophiidae famil­yasından olan bu türlerden en irisinin uzunlu­ğu 180 santimetreyi, ağırlığı 3,5 kilogramı bulur. Başları çok büyük ve dipte yaşayan balıkların çoğunda olduğu gibi yassıdır. Yu­karıya doğru açılan kocaman ağızlarında bir­kaç sıra halinde dizilmiş sivri ve keskin dişler bulunur. Bu dişler ağzın içine doğru eğimli olduğundan, yakalanan balık uğraşsa da dışan çıkamaz. Genellikle kayalık ve taşlık dipler­de yaşayan fenerbalıklarının karnı beyaz, sırtı koyu kahverengi ya da bozdur. İnce pullarla kaplı sert ve kaygan derilerinin rengi, deseni ve lekeleriyle taşlıklann arasında hiç göze batmayan bu balıkların yassı ve hareketsiz olması da avlanmalarını kolaylaştırır.
Dip ağlarıyla yakalanan fenerbalıkları ülke­mizde pek yenmezse de birçok Avrupa ülke­sinde sofra balığı olarak değerlidir. Ama görünümü çok itici olduğundan, satışa sunma­dan önce çoğu kez başı kesilip atılır. Kuyruk bölümünün eti beyazlığı, dokusu ve lezzetiyle karidesinkini andırır.

MsxLabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....