Arama

Fener Balığı (Lophius piscatorius)

Güncelleme: 8 Aralık 2018 Gösterim: 6.802 Cevap: 5
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sıcak ve ılık denizlerin derin kesimlerinde yaşayan fenerbalıklarının adı, başlarının üzerindeki bir uzantının ucunda sallanan ve fener gibi ışık saçan küçük bir organın varlığından kaynaklanır. Bu "fener" in görevi derinliklerdeki karanlık suları aydın­latmak değil, tıpkı bir olta yemi gibi küçük balıkların ilgisini çekerek avı tuzağa düşür­mektir. Gerçekten de fenerbalığının sırt yüz gecindeki ışınlardan üçü uzayarak birer diken Deniz dibinde hareketsiz yatıp ışıklı oltasını sallayarak ve ürkütücü ağzını açarak avını bekleyen bir fenerbalığına dönüşmüştür. Bunlardan hemen başın üstüne rastlayan ilk ışın öbürlerinden daha uzundur ve ucunda ampul gibi küçük bir yumru bulunur. Fenerbalığı avlanacağı zaman dipte pusuya yatar ve bu uzantıyı bir olta kamışı gibi başının üzerinde öne arkaya sal­lar. Oltanın ucundaki ışığı yem sanan küçük balıklar fenerbalığına doğru yaklaşır. O arada fenerbalığı da oltasını yavaşça ağzına doğru indirir ve sivri dişlerle donatılmış kocaman ağzını açarak avını kolayca yakalar.

Sponsorlu Bağlantılar
fenerbalghj8


Fenerbalıklarının, ikisi Akdeniz'de de gö­rülen 12 kadar türü vardır. Lophiidae famil­yasından olan bu türlerden en irisinin uzunlu­ğu 180 santimetreyi, ağırlığı 3,5 kilogramı bulur. Başları çok büyük ve dipte yaşayan balıkların çoğunda olduğu gibi yassıdır. Yu­karıya doğru açılan kocaman ağızlarında bir­kaç sıra halinde dizilmiş sivri ve keskin dişler bulunur. Bu dişler ağzın içine doğru eğimli olduğundan, yakalanan balık uğraşsa da dışan çıkamaz. Genellikle kayalık ve taşlık dipler­de yaşayan fenerbalıklarının karnı beyaz, sırtı koyu kahverengi ya da bozdur. İnce pullarla kaplı sert ve kaygan derilerinin rengi, deseni ve lekeleriyle taşlıklann arasında hiç göze batmayan bu balıkların yassı ve hareketsiz olması da avlanmalarını kolaylaştırır.
Dip ağlarıyla yakalanan fenerbalıkları ülke­mizde pek yenmezse de birçok Avrupa ülke­sinde sofra balığı olarak değerlidir. Ama görünümü çok itici olduğundan, satışa sunma­dan önce çoğu kez başı kesilip atılır. Kuyruk bölümünün eti beyazlığı, dokusu ve lezzetiyle karidesinkini andırır.

MsxLabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Harry Kewell - avatarı
Harry Kewell
Ziyaretçi
31 Mart 2009       Mesaj #2
Harry Kewell - avatarı
Ziyaretçi
lophius piscatorius 01

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fener Balığı

Kemiklibalıkların iki ayrı familyasından, iki ayrı balık türüne verilen ad.

Bunlardan birincisi fenerbalığıgiller (Lophiidae) familyasından, 30-150 cm. uzunluğunda, deniz diplerinde yaşayan bir balıktır (Lophius piscatorius). Güney Avrupa kıyılarında bulunur. Vücudunun yarısına yakın kısmını başı meydana getirir. Başının üstündeki ve ağzının çevresindeki uzantılar küçük balıklardan oluşan avlarını yakalamaya yarar. Avını denizin dibine gömülerek bekler. Eti yenir. İkinci fenerbalığı (Myctophum coeruleum) ise, yine fenerbalığıgiller (Myctophidae) olarak adlandırılan başka bir familyadandır. Tropikal bölgelerdeki derin denizlerde, 800 m.nin altında yaşar. 3-15 cm. uzunluğundadır. Gözleri yuvarlak ve kocamandır. Gövdesinde sayısız ışık verme organları bulunur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
21 Kasım 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
fener baligi 3
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif
ölmez fenerli - avatarı
ölmez fenerli
Ziyaretçi
21 Kasım 2012       Mesaj #5
ölmez fenerli - avatarı
Ziyaretçi
lophius piscatorius




LophiusPiscatorius1
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Aralık 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Fener Balığı!


Ad:  FENER ( Lophius piscatorius ).jpg
Gösterim: 465
Boyut:  47.8 KB
Fener balıkları denizdeki en sayısız balık arasındadır. 200'den fazla türün her biri, sinyallemede ve çiftleşmede kullanılan, benzersiz bir ışık üreten foto makro modeline sahiptir. Foto fleksiyonlar, ışık yayan dokunun kapladığı, lens şeklinde şeffaf saydam ölçeklerden oluşur; Bu lensler, ışığın odaklanmasına ve yükseltilmesine yardımcı olur.

Benzer Konular

13 Temmuz 2011 / virtuecat Türkiye Cumhuriyeti
13 Temmuz 2011 / Kral_Aslan X-Sözlük
12 Şubat 2012 / GüNeSss Taslak Konular
20 Kasım 2012 / HANDSOME Taslak Konular