Arama

Alexander Fleming - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  Sir Alexander Fleming2.jpg
Gösterim: 2760
Boyut:  50.5 KB

Sir Alex ander Fleming


(1881-1955)

Sir Hovvard Walter Florey (1898-1968) ve Sir Ernst Boris Cha­in (1906-1979) penisilini bulan, arıtan ve geniş çapta üretimini başlatan üç bilim adamıdır.
Penisilin, bakterileri öldürerek bu mikroplar­dan ileri gelen birçok hastalığın tedavi edile­bilmesini sağlayan antibiyotiklerin ilk örneği olmuştur.

İskoçya'da doğan Fleming, bakteriyoloji öğrenimini bitirdikten sonra Londra'daki St. Mary Hastanesi'nde çalışmaya başladı. İnsan vücudunun dokularına zarar vermeksizin mikropları öldürebilen bir madde bulmak için bu hastanenin laboratuvarında sayısız deney yaptı. En çok başvurduğu yöntem bakterileri, örneğin kan zehirlenmesine ve çıbanlara ne­den olan stafilokokları, özel olarak hazırlan­mış peltemsi bir maddeyle dolu olan küçük yuvarlak kaplarda üretmekti. Sonra bu besi ortamına çeşitli maddeler katarak, o madde­lerin bakterileri öldürüp öldürmediğini sını­yordu.

1928'de bir gün bu kaplardan birinin kapa­ğını kapamayı unuttu. Birkaç gün sonra kabı yeniden eline aldığında, besi ortamının yüze­yinde bir küf katmanının oluştuğunu ve pelte­nin içine düşmüş sporlardan (üreme hücrele­rinden) üreyen bu küf mantarlarının çevresin­deki stafilokokları öldürdüğünü fark etti. Bu­nun üzerine, Penicillium cinsinden olan bu küf mantarlarını incelemeye başladı. Mantar­ların, bakterileri yok eden etkili bir madde salgıladığını anlayan Fleming, bu bakteri öl­dürücü maddeye, yani antibiyotiğe "penisi­lin" adını verdi.

Bu madde, bakterilerden ileri gelen hasta­lıkların önlenmesinde büyük bir umut ışığı yakmıştı. Ama ilaç olarak kullanılabilmesi için bol miktarda elde edilmesi, arıtılması ve önce hayvanlar, sonra insanlar üzerinde de­nenmesi gerekiyordu. Çok uzun çalışmalar gerektiren bu güç işi de Florey ve Chain adlı iki bilim adamı gerçekleştirdiler.

Avustralya doğumlu Howard Florey ile Al­man asıllı Ernst Chain, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde bu maddeyi arıtmakla görev­li bir araştırma grubuna başkanlık ettiler ve 1941'de ilacı hastalar üzerinde denediler. So­nuçlar çok olumluydu ve penisilinin, bulaşıcı hastalıklardan kan zehirlenmesine kadar bir­çok hastalığın sorumlusu olan çeşitli bakteri­leri öldürdüğü kanıtlanmıştı. Böylece Fleming' in buluşu, Florey ve Chain'in çabalarıyla tıbbın ve insanlığın hizmetine sunulmuş olu­yordu. Kısa sürede, binlerce insanın yaşamını kurtaran penisilinin ve öbür antibiyotiklerin kullanılmaya başlamasıyla tıpta antibiyotikler çağına adım atıldı.

Fleming, Florey ve Chain'in çalışmaları en büyük ödüle değer görüldü ve 1945 Nobel Tıp Ödülü bu üç bilim adamı arasında bölüştü­rüldü.

MsxLabs & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 10 Eylül 2016 01:12
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....