Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Ekim 2008       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
FLORANSA İtalyanlar'ın Firenze dediği Floransa, İtalya'nın en önemli kentlerinden biridir. Nüfusu 425.835'tir (1987). Floransa Roma'nın 230 km kuzeybatısında Arno Irma­ğı vadisinde kuruludur. Kuzeyi ve güneyi yüksek tepelerle çevrilidir. Floransa ve dolay­larında yetişen çeşit çeşit güzel çiçekten ötürü "çiçek kenti" olarak da anılır.
Floransa, bilim ve sanatta yeni bir uyanışın gerçekleştiği Rönesans döneminden başla­mak üzere, dünyanın en önemli sanat mer­kezlerinden biri oldu. Çizimde perspektifi bulan mimar Brunelleschi , hey­kelci Donatello, ressamlardan Giotto, Masaccio, Fra Filippo Lippi, onun öğrencisi Botticelli ve Leonardo da Vinci ile Michelangelo gibi bütün çağların en büyük sanatçıları bu kentte yaşadılar ve sanat yapıtları yarattılar. Ayrıca, dünya edebiyatının en büyük şairle­rinden biri olan Dante, büyük astronomi bilgini Galileo ve kilisede reform yapmaya girişen rahip Savonarola da Floransalı'ydı
Floransa uzun yıllar, kentin ileri gelen var­lıklı ailelerinden Mediciler'ce yönetildi. Bankerlik ve ticaretle uğraşan bu aile, kentin zenginleşerek önemli bir ticaret merkezi du­rumuna gelmesini sağladığı gibi, sanatçıları da koruyarak Floransa'nın canlı bir kültür mer­kezi olmasına katkıda bulundu. Floransalı sanatçılar tek bir sanat koluyla değil, çeşitli sanatlarla uğraşıyorlardı. Örneğin Andrea del Verrocchio kuyumcu, ressam ve heykeltıraştı; Michelangelo ise ressam, heykeltıraş, mimar ve şairdi.
Kentin merkezinde Floransa Vaftizhane-si ve Duomo olarak da bilinen Floransa Katedrali yer alır. Katedralin kubbesi Brunel­leschi tarafından tasarlanmıştır. Yan tarafta yer alan kırmızı, yeşil ve beyaz mermer­den çan kulesi ise, hemşehrisi Dante'nin de resmini yapmış olan ünlü ressam Giotto' nun yapıtıdır. Or San Michele Kilisesi'nde Donatello'nun Aziz Markos heykeli yer alır. Signoria Sarayı kentin en güzel yapıları ara­sındadır. Sarayın yan tarafındaki sütunlu yolu süsleyen heykeller arasında, Benvenuto Celli-ni'nin Perseus adlı heykeli de bulunmaktadır. Rönesans'ın ilk yapılarından biri sayılan Ye­timler Yurdu'nun (Ospedale degli Innocenti) ön yüzü Della Robbia'nın kundaklı bebek figürlerinden oluşan yuvarlak madalyonlarla bezelidir.
Kilise, manastır ve sarayların iç duvarları da Rönesans ustalarının yapıtlarıyla donan­mıştır. San Marco Manastırı'nın her hücresin­de, Fra Angelico'nun keşişlerin dua ederken güzel bir şeye bakmaları için yaptığı resimler yer alır. Medici Sarayı'nın şapelindeki fresk­ler Benozzo Gozzoli'nin fırçasından çıkmıştır. Bu fresklerden Müneccim Kralların Geçişi, Hz. İsa'nın doğumu için armağanlar getiren, doğulu üç bilgenin dağları aşarak Floransa'ya gelişini betimler. Tören alayında Mediciler de olmak üzere kentte yaşayanlar yer alır. San Arno Irmağı üzerindeki köprüler kente ayrı bir güzellik katar. Bu köprülerin en ünlüleri, iki yanında kuyumcu ve mücevherci­lerin sıralandığı Ponte Vecchio ile Ponte Santa Trinita'dır. Floransa eşsiz güzellikteki saraylarıyla da ünlüdür. Bu saraylardan Pitti, Uffizi ve Bargello bugün müze haline getiril­miştir. Bu müzelerde Rönesans sanatçılarının yapıtlarından oluşan zengin koleksiyonlar bu­lunmaktadır. 4 Kasım 1966'da Arno Irmağı'nın taşması kentin tarihindeki en büyük doğal yıkıma neden oldu. 39 kişi yaşamını yitirdi. Sel sularına karışan petrol ve molozlar sanat hazinelerine büyük zarar verdi. Birçok ülke­nin girişimiyle sağlanan parasal yardımla, uzmanların zararı gidermek için gösterdiği çabalar sonucu yapıtların bir bölümü kurtarı­labildi. Floransa'daki Ulusal Merkez Kütüp­hanesinde dünyanın en zengin kitap koleksi­yonu bulunmaktadır.


MsxLabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....