Arama

İtalya (Repubblica Italiana) ve İtalya Tarihi

Güncelleme: 14 Şubat 2017 Gösterim: 19.748 Cevap: 5
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
3 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
İtalya'nın eski çağlarında yaşayan insanlar hakkında, çok az bilgi vardır. M.Ö. 500'lerde İtalya'da dört belirgin medeniyet mevcuttu. Kuzeyde Keltler, orta bölgede Etrüskler, iç ve dağlık bölgelerde Romalıların da dahil oldukları birçok kabileler, Napoli'den Sicilya'ya kadar olan bölgelerde de Rum azınlıklar vardı. Roma Cumhuriyetinin kuruluş tarihi geleneksel olarak M.Ö. 595 kabul edilmiştir. Bu yıl son Roma kralının sürgün edildiği tarihtir. Daha sonra kabileler arasında sürdürülen çatışmalardan faydalanan Roma, bağımsızlığını garanti altına aldı.

Sponsorlu Bağlantılar
M.Ö. 49'da Sezar Galyalılara tam yurttaşlık hakkı verdi. Roma İmparatorluğu giderek gelişti. Üçüncü yüzyılda bütün yarımadaya hakim oldu. Daha sonra aynı yüzyılda barbarların saldırılarına maruz kalan imparatorluk merkezi, Roma'dan Milano'ya taşındı. Costantinos zamanında ise merkez İstanbul'a alındı.

Galya'yı ve öteki eyaletleri kaybeden Batı Roma İmparatorluğunun elinde yalnız İtalya kaldı. Doğu Roma İmparatoru Zenon, Ostrogotları İtalya'yı yönetmekle görevlendirince, dört yıl süren savaşlar sonunda Ostrogotlar İtalya'ya hakim oldular ve Ostrogot kralı İtalya'nın mutlak kralı oldu. Bu dönemden sonra Papalık iktidarı gelişti. 451 yılında Kuzey İtalya, Avrupa Hunlarının istilasına uğradı. Roma istiladan Papa'nın ricaları üzerine kurtuldu ve 6. yüzyılın sonlarına kadar siyasi hakimiyet Papalığın elinde kaldı.

774 yılında Napoli, Gueta ve Amalfi, Müslümanların akınlarına maruz kaldı. Müslümanlar Sicilya'yı fethetti. Şarlman'ın ölümü üzerine derebeylik ve siyasi parçalanmalar oldu. Roma İmparatorluğunu yeniden kurmak isteyen Otto (938-1002) başkenti tekrar Roma'ya taşıdı. Papalık-İmparatorluk mücadelesi tekrar başladı. Papa ile imparatorlar arasındaki savaştan faydalanan kuzey ve orta İtalya şehirleri bağımsızlıklarını ilan ettiler.

On ikinci ve on üçüncü yüzyıllarda Cenova, Floransa, Venedik ve Milano gibi şehirler küçük ama, birer güçlü devlet olarak ortaya çıktıktan sonra, İtalya ekonomisine egemen oldular. On beşinci yüzyılın başlarında Avrupa'da başlayan Rönesans'ın etkisi İtalya'da görüldü. Bu asrın ortalarında İtalya toprakları üzerinde Osmanlı akınları başladı ve Osmanlılar 1480'de Otranto'yu aldılar.

1494-1559 yılları arasında İtalya'da siyasi zayıflama ve parçalanma savaşlara yol açtı. İtalya, Avrupa hakimiyetini ele geçirmek isteyen Fransa ve Avusturya hanedanının savaş alanı oldu. Bu savaş da İtalya'yı büyük ölçüde etkiledi.

İtalya'da 17. yüzyıldan sonra gerileme dönemi başladı. Napoli Krallığı ve Sicilya güçsüzleşti. 1796 yılında Napolyon önderliğindeki Fransızlar, İtalya'yı işgal etti. Fransız hakimiyeti 20 yıl gibi kısa bir dönem sürdü. Bu dönemde ülke aynı yönetim altında birleşti. Kısa bir zaman için kuzeyde İtalya Krallığı kuruldu. 1815 yılındaki Viyana kongresinde eski düzen yeniden sağlandığı sıralarda Birleşmiş bir İtalya düşünceleri fikirlerde idi. 1866'da Venedik 1870'te Roma'nın katılması ile, İtalya sonunda bir Krallık haline geldi. Ancak, anlaşmazlıklar tamamen giderilememiş Kuzey-Güney ve bölgeler arası anlaşmazlık ve çekişmeler devam ediyordu.

1882'de Avusturya-Macaristan ve Almanya'nın yanısıra üçlü ittifaka ve 1915'te müttefiklerle birlikte Birinci Dünya Savaşına girdi. Uzun mücadelelerden sonra Avusturya toprakları üzerindeki emeline kavuşan İtalya, savaştan sonra yapılan anlaşmalardan memnun olmadı. Savaştan siyasi ve ekonomik olarak çok kötü çıkan İtalya'da, diktatör Mussolini 1922'de zorla kendini kabul ettirdi. Mussolini 1935-1936'da Etiyopya'yı işgal etti. Nazi Almanyası ile ittifaka girdi. 1943 yılına kadar Mussolini'nin diktatörlüğü bir baskı ve silahlanma dönemi olarak geçti.

İtalya 1940'ta İkinci Dünya Savaşına girdi. İtalyanlar bütün cephelerde yenilgiye uğradılar. Daha sonra Almanya'ya savaş ilan ettiler. İtalya Naziler tarafından işgal edildi. Nazilerin teslim olmasından sonra (1945) İtalya savaştan büyük zarar görmüş olarak çıktı.

1946 yılında yapılan referandumla, Monarşi ortadan kaldırıldı. Yeni bir Demokratik Cumhuriyet kuruldu. 1949 yılında NATO'nun kurucu üyesi olan İtalya, 1958'de AET'ye girdi. Yaklaşık 30 yıldır çeşitli koalisyonlarla İtalya'yı idare etmiş olan Hıristiyan Demokrat Parti ve İtalyan Sosyalist Parti 1992 seçimlerinde büyük oy kaybına uğradı. Aynı senenin Mayıs ayında istifa ile boşalan cumhurbaşkanlığına parlamento Oscar Lugi Scoifaro'yu seçti. Ardından yeni bir koalisyon hükumeti kuruldu.

BAKINIZ
İtalyan Sineması
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 14 Şubat 2017 15:27
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İtalya Cumhuriyeti (Repubblica Italiana)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Italian_coa.png
Gösterim: 759
Boyut:  18.9 KB
Ad:  800px-Flag_of_Italy.svg.jpg
Gösterim: 894
Boyut:  4.1 KB

İtalya Cumhuriyeti ya da kısaca İtalya, Avrupa'nın güneyinde, Po Nehri ovasının, çizme biçimli bir yarımada olan İtalya Yarımadası'nın ve Akdeniz'de Sicilya ve Sardinya adalarının üzerine kurulmuş bir ülkedir.
Kuzeyinde Alpler ile coğrafi olarak sınırlanmıştır ve burada Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile komşudur. Ülke ayrıca Hırvatistan, Slovenya ve Fransa ile deniz sınırlarına sahiptir. San Marino ve Vatikan şehir-devletleri bütünüyle İtalya topraklarıyla çevrilidir. İtalya devleti vatandaşı olanlara ya da soyu İtalya ile bağlantılı olan kişilere İtalyan denir.
Ad:  italya.jpg
Gösterim: 917
Boyut:  44.3 KB
Tarih
İsminin kökeni
Eski Yunanlılar bulunduğu yöne dayanarak, Esperia (Batı Ülkesi) olarak adlandırmışlardır. Esperia' zamanla Italia olarak değişmiştir. Italia (Latince vitilus (dana) kelimesinden türemiş olabilir) kelimesi önceler
i Calabria bölgesinde kullanılıp "danaların bulunduğu ülke" veya büyük ihtimalle "danalara tapılan ülke" anlamına gelmekteydi. Daha sonraları Romalıların ülke sınırlarını genişletmesiyle bu isim bütün yarımada için kullanılmıştır.
1861 yılından beri bir birleşik devlet olan İtalya, bir zamanlar konuştukları ortak yabancı dil olan İtalyancayı kullanan insanlar sayesinde yarımadada ortaya çıkan coğrafik bir terimdi.
Birleşmeden önce
Tarih boyunca, Etrüsk, Yunan ve Latin uygarlıklarının yeşerdiği yer bugün İtalya olarak tanımlanmaktadır. Daha sonraları Romalılar tarafından ele geçirilecek olan Orta İtalya'da Etrüskler büyük bir İmparatorluk kuraken, M.Ö. 8. yüzyılda Yunanlılar, Sicilya ve Güney İtalya'da kolonilerini kurmaya başlamıştır. Efsanelere gore Roma kenti M.Ö. 753 yılında kurulmuş, yapılan sürekli savaşlar sonucunda sınırları İngiltere'den Sahra Çölü'ne ve İspanya'dan Kafkaslara kadar genişlemiştir.
5. yüzyılda İtalya yabancılara boyun eğer (Barbar İstilaları). Roma'nın Vizigotlar tarafından işgal edilmesinin ardından, bir Germen savaşçısı olan Odoacer, kendisini İmparator ilan ederek Batı İmparatorluğuna son verir. 800 yılına kadar süren bu Ostrogotlar ve Lombartlar hükümdarlığı, (Carlo Magno) Charlemagne'ın İmparator olarak seçilmesi ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kurulması ile son bulur.
Charlemagne'ın ve onu izleyen Germen Kralların İmparatorluğu kuvvet ve birlik eksikliği duymuştur. Batı Avrupa ülkelerinin her geçen gün gelişen ulusal rekabetlerinin etkisiyle İtalya, rekabete giren şehir devletleri tarafından bölünür. Bu sırada, uluslararası arenada büyük öneme sahip olan Papalık yarımadada etkisini göstererek diğer devletler karşısında önemli bir güç durumuna gelir.
Bu devletlerin en önemlileri, değişik dönemlerde egemenliğini hissettiren Fransa, İspanya ve Avusturya'dır. Merkezî otoritenin eksikliği yarımadanın büyük bölümünde bağımsızlık ruhunun gelişmesini teşvik etmiştir. Bu sayede, özellikle Rönesans doneminde, endüstri, ticaret, sanat ve sanat eğitimi dallarında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
19. yüzyılla birlikte, özellikle Fransa ile Avusturya arasındaki rekabet azalmaya başlamıştır.
Napolyon rejiminin sona ermesi, 1815 Viyana Kongresinden İtalya Birliğinin kurulmasına kadar geçen sürede ülkede Avusturya'nın egemenliği sonucunu doğurmuştur. İtalya Birliği kurulmadan önce en önemlileri Piemonte Krallığı, İki Sicilya Krallığı ve Papalık Devletleri olmak üzere 11 farklı devlet bulunmaktaydı.
Birleşme ve sonrası
1849 yılı başında, kuzeydeki bazı İtalyan devletleri, Piemonte'nin liderliğinde ve Papa'nın şüpheli desteği ile Avusturya boyunduruğuna son verme çabası içine girerler. Bu çaba sonuçsuz kalır, ancak 1859 ve 1866 yıllarında yeni denemeler yapılır. Bu sırada İtalya'nın bir bölümünde, Piemonteli devlet adamı Cavourİtalya Krallığı kurulur. Birlik oluşumu, Roma'nın Piemonteliler tarafından ele geçirilerek başkent ilan edilmesiyle 1861 yılında tamamlanır. İtalya Birliği hareketine Cavour dışında büyük vatansever Mazzini ve efsanevi vatansever asker Garibaldi liderlik etmiştir.
İtalya, Mussolini'nin 1922'deki Faşist diktatorlüğüne kadar sınırlı monarşi ile yönetilmekteydi. I. Dünya Savaşı'nın sonunda, İstria ve Trentino sınırların dışında bulunuyordu. Trieste, Dalmaçya'nın bir bölümü ve Adriyatik Denizindeki bazı adalar Yugoslavya'da imzalanan özel bir barış antlaşmasıyla 1924 yılında İtalyan topraklarına katılmıştır. II. Dünya Savaşına, 1940 yılında Müttefik Kuvvetleri karşısına alarak Almanya ile birlikte katılan İtalya, 1943 yılında Almanlar tarafından tamamen işgal edilir. Bağımsızlık, 1945 yılında Mussolini'nin İtalyan anti-faşist güçler tarafından öldürülmesi sonucunda elde edilir. 1946 yılında bir halk referandumu yapılarak İtalya Cumhuriyeti ilan edilir. Bugünkü Devlet Başkanı (Cumhurbaşkanı) Giorgio Napolitano'dur.
Siyasi yapı
İtalya 20 bölgeden (regioni, tekili regione) oluşan bir cumhuriyettir. Her bölgenin kendi yöresel hükümeti bulunur, bunlardan beşi özel bir statüye ve belirli bir özerkliğe sahiptir. Bu bölgeler de ilçelere ayrılır.
Haritadaki numaraların belirttiği bölgeler ve başkentleri: (Yıldızla işaretli olanlar özel statülü bölgelerdir.)

Ad:  Regions_of_Italy.png
Gösterim: 729
Boyut:  34.2 KB
İtalya'nın idari bölgeleri
  1. Abruzzo (L'Aquila)
  2. Basilicata (Potenza)
  3. Kalabriya (Catanzaro)
  4. Campania (Napoli)
  5. Emilia-Romagna (Bolonya Bologna)
  6. Friuli-Venezia Giulia* (Trieste)
  7. Latium, Lazio (Roma)
  8. Ligurya (Cenova, Genova)
  9. Lombardiya, Lombardia (Milan, Milano)
  10. Marches, Marche (Ancona)
  11. Molise (Campobasso)
  12. Piedmont, Piemonte (Torino)
  13. Apulia, Puglia (Bari)
  14. Sardunya*, Sardegna (Cagliari)
  15. Aosta Vadisi*, Valle d'Aosta / Vallée d'Aoste (Aoste)
  16. Toskana, Toscana (Floransa, Firenze)
  17. Trentino-Güney Tyrol*, Trentino-Alto Adige / Trentino-Südtirol (Trento, Bolzano-Bozen)
  18. Umbria (Perugia)
  19. Sicilya*, Sicilia (Palermo)
  20. Veneto (Venedik, Venezia)
İtalya'da toplam 109 adet şehir ve kasaba bulunmaktadır.
Coğrafya
Kuzeydeki dağ dorukları ve gölleri, geniş ve bereketli Po deltası, yuvarlak tepeleri ile Toskana ve Umbria bölgeleri, dik yamaçlı dağları ile Abruzzo bölgesi, Napoli Körfezi, portakal üretimi ile Sicilya, ormanlık dağları ile Sardenia ve İtalya'nın her yerindeki güneşli, kumlu, çakıl taşlı ve kayalıklı uzun sahilleri, 10 derece enlemini içine alan İtalya'nın coğrafyasını oluşturur.
İtalya toprakları, iklim ve yeryüzü şekilleri bakımından belirgin biçimde iki bölgeye ayrılır. Birinci bölge; Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya sınırlarını içine alan ve karasal iklime sahip olan Alp dağlarının bulunduğu bölgedir. İkincisi ise üç tarafı İyon, Adriyatik, Akdeniz, Ligure ve Tiran denizleri ile çevrili, Afrika'ya 150 km uzaklıkta ve Akdeniz iklimine sahip büyük yarımadadır.
Kara sınırları yaklaşık 1.800 km, kıyı uzunluğu ise yaklaşık 7.500 km'dir. 22 önemli ada vardır. Bunların en büyükleri olan Sicilya 25.426 km², Sardenya 23.812 km²'dir.
En güneyde 35"29' enlemindeki Pelagie'de bulunan Pesce Spada (Kılıç Balığı) noktasından, en kuzeyde 47"5' enlemindeki Aurine Alplerinde bulunan La Testa Gemella (İkiz Baş) noktasına kadar olan uzaklık yaklaşık 1.300 km'dir. Ülkenin genişlik ortalaması yaklaşık 140 ile 240 km arasında değişir, ancak genişlik kuzeyde 600 km'ye kadar ulaşır. Batı Boylamı 6"37' (il Monte Chardonnet) ve Doğu Boylamı 18"31' (il capo d'Otranto)'dir.
Ülkenin yüzölçümü 301.323 km2 , nüfusu 57.380.894 kişi, kilometre başına düşen insan sayısı 190 olup Avrupa kıtasının ortalaması olan 68'den oldukça yüksektir.
Ekonomi
Yüzölçümünün %40'ını dağların oluşturmasına ve ovalarının çoğunlukla aşırı ıslak veya kuru olmasına rağmen İtalya, Batı Avrupa'nın en önemli tarım ürünü üreticilerinden birisidir. Yüzyıllar boyu süren yoğun denemeler ve yıllar süren ıslah, kurutma ve sulama çalışmaları bunu mümkün kılmıştır. Geniş ürün yelpazesi içinde tahıl, pirinç, hayvan yemi ve kuzeyden gelen meyveler bulunmaktadır.
Üzüm bağları hemen hemen her yerde bulunur. Zeytin ağaçları orta ve güney İtalya'nın tepelik bölgelerinde, turunçgiller özellikle güneşli güneyde bol miktarda bulunur. Ülkenin hemen her yerinde yılın her sezonu için çeşitli salatalık ve sebze üretilmektedir.
II. Dünya Savaşından sonra İtalya ekonomik bakımdan gelişerek endüstrileşmiş ülkeler arasında kendisini ispat etmiştir. Endüstri, kuzeyde Milano, Genova ve Torino çevresinde yoğunlaşmış olmasına rağmen Toskana, Emilia Romagna ve Orta ve Güney İtalya'da da önemli merkezler bulunur. Hidroelektrik kullanımında Avrupa'nın birincisi olan İtalya'nın önemli endüstrileri; çelik, makine mühendisliği, kimyasallar, lastik, tekstil, cam ve petrol endüstrisidir. İtalya, Toskana bölgesindeki çok güzel, saf Carrara mermeri ile dünyaca meşhurdur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
3 Haziran 2007       Mesaj #3
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
beyazalan tarih

İnsanlık tarihinde hafızalardan silinemeyecek izler bırakan, okuması ve öğrenmesi oldukça eziyet verici, İtalya'nın uzun tarihini sizin için özet yapmayı uygun bulduk.

etrusktri E


1861 yılından beri bir birleşik devlet olan İtalya, bir zamanlar, konuştukları ortak yabancı dil olan italyancayı kullanan insanlar sayesinde yarımadada ortaya çıkan coğrafik bir terimdi.
Tarih boyunca, Etrüsk, Yunan ve Latin uygarlıklarının yeşerdiği yer bugün İtalya olarak tanımlanmaktadır. Daha sonraları Roma'lılar tarafından ele geçirilecek olan Orta İtalya'da Etrüskler büyük bir İmparatorluk kuraken, M.Ö. 8. yüzyılda Yunanlılar, Sicilya ve Güney İtalya'da kolonilerini kurmaya başlamıştır. Efsanelere gore Roma kenti M.Ö. 753 yılında kurulmuş, yapılan sürekli savaşlar sonucunda sınırlarını İngiltere'den Sahara Çölüne ve İspanya'dan Kafkaslara kadar yaymışlardır.
5. Yüzyılda İtalya yabancılara boyun eğer (Barbar İstilaları). Roma'nın Vizigotlar tafından işgal edilmesinin ardından, bir Germen savaşçısı olan Odoacer, kendisini İmparator ilan ederek Batı İmparatorluğuna son verir. 800 yılına kadar süren bu Ostrogotlar ve Lombartlar hükümdarlığı, (Carlo Magno) Charlemagne'ın İmparator olarak seçilmesi ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kurulması ile son bulur.
Charlemagne'ın ve onu izleyen Germen Kralların İmparatorluğu kuvvet ve birlik eksikliği duymuşlardır. Batı Avrupa ülkelerinin her geçen gün gelişen ulusal rakabetlerinin etkisiyle İtalya, birbirleri ile bir rekabet içerisine giren şehir devletleri tarafından bölünür. Bu sırada, Uluslararası arenada büyük bir öneme sahip olan Papalık, yarımadada etkisini göstererek diğer devletler karşısında önemli bir güç durumuna gelir.
impBu devletlerin en önemlileri, değişik dönemlerde egemenliğini hissettiren Fransa, İspanya ve Avusturya'dır. Merkezi otoritenin eksikliği yarımadanın büyük bir bölümünde bağımsızlık ruhunun gelişmesini teşvik etmiştir. Bu sayede, özellikle Rönesans doneminde, endüstri, ticaret, sanat ve öğrenimi dallarında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
19. Yüzyılla birlikte, özellikle Fransa ile Avusturya arasındaki rekabette büyük bir azalma meydana gelir.
Napolyonik rejimin devrilmesi, 1815 Viyana Kongresinden birliğin kurulmasına kadar geçen sure için İtalya'da Avusturya'nın egemenliği sunucunu getirir. İtalya Birliği kurulmadan önce en önemlileri Piemonte Krallığı, İki Sicilya Krallığı, ve Papalık Davletleri olmak üzere 11 farklı devlet bulunmaktaydı. 1849 yılı başında, kuzeydeki bazı İtalyan devletleri, Piemonte'nin liderliğinde ve Papa'nın şüpheli desteği ile Avusturya boyunduruğuna son verme çabası içine girerler.
person1Bu çaba, sonuçsuz kalmasına rağmen 1859 ve 1866 yıllarında yeni denemeler yapılır. Bu sırada İtalya'nın bir bölümünde, büyük Piemonte'li devlet adamı, Cavour tarafından bir kaç devlet ile birlik oluşturularak 1861 yılında İtalya Krallığı kurulur. Birlik oluşumu, Roma'nın Piemonteliler tarafından ele geçirilerek başkent ilan edilmesiyle 1861 yılında tamamlanır. İtalya Birliği hareketine Cavour dışında büyük vatansever Mazzini ve efsanevi vatansever-asker Garibaldi liderlik etmişlerdir.
İtalya, Mussolini'nin 1922'deki Faşist diktatorlüğüne kadar sınırlı monarşi ile yönetilmekteydi. I. Dünya Savaşının sonunda, İstria ve Trentino sınırların dışında bulunmaktaydı; Trieste, Dalmaçyanın bir bölümü ve Adriyatik Denizindeki bazı adalar Yugoslavya'da imzalanan özel bir barış antlaşmasıyla 1924 yılında İtalyan topraklarına katılmıştır. II. Dünya Savaşına, 1940 yılında Müttefik Kuvvetleri karşısına alarak Almanya ile birlikte savaşan İtalya, 1943 yılında Almanlar tarafından tamamen işgal edilir. Bağımsızlık, 1945 yılında Mussolini'nin İtalyan anti-faşist güçler tarafından öldürülmesi sonucunda elde edilir. 1946 yılında bir halk referandumu yapılarak İtalya Cumhuriyeti ilan edilir. Bugünkü Devlet Başkanı (Cumhurbaşkanı) Carlo Azelio Ciampi'dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Eylül 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
APENNİN DAĞLARI. İtalya'nın belkemiği olarak adlandınlan Apennin Dağları, kuzey­de Alp Dağlan'nın batı ucundan başlar; İtalya Yarımadası'nı 1.300 km boyunca uzunlaması­na geçerek Sicilya Adası'na kadar uzanan geniş bir yay çizer. Sicilya Adası'nda, Nebro-di Dağlan olarak yeniden ortaya çıkar. Birbi­rinden bağımsız dağ sıralanndan oluşan Apenninler ülkenin kuzeyi ile güneyi arasın­daki ulaşımı zorlaştınrsa da aralarındaki vadi­ler Akdeniz kıyılanndan Adriya kıyılarına geçişi kolaylaştırır. Eskiçağda Romalılar'ın bu vadilerde yaptıkları yollar günümüzde demiryollarına ve geniş otoyollara dönüşmüş­tür. Roma ve Floransa gibi bazı ünlü İtalyan kentleri bu vadi yolları üzerinde oldukları için önem kazanmıştır.
Kuzeyde Ligurya Denizi'ne doğru uzanan Apennin Dağlan'nın güneşe bakan güney yamaçlarında güzel meyve bahçeleri ve üzüm bağlan vardır. Bu bölge İtalyan Rivierası olarak bilinir ve batısındaki Fransız Rivierası ile birleşir. Her iki yöre de sevilen dinlence yerleridir. Apennin Dağları'nın kuzey kesimi Adriya Denizi'ne dökülen Po Irmağı'nın kol-larınca akaçlanır. Yörenin verimli vadilerinde tahıl yetiştirilir. Dağların alçak yamaçlarında ise zeytinlikler ve üzüm bağları vardır. Bölge bol yağış alır, ama Apennin Dağları'nın hiçbir kesiminde kar yağmaz.
Apennin Dağları zincirinin ortasındaki Ab-ruzzi Dağları'nda İtalya'nın en ünlü ulusal parklarından biri vardır. Deniz düzeyinden 2.900 metre yükseklikteki bu bölge yabanıl ve kıraçtır. Bölgedeki kayın ve meşe ormanların­da kurt, yabandomuzu ve az sayıda ayı yaşar. Geçmişte bu bölgede bulunan pek çok hayvan hem spor amacıyla, hem eti için avlanmış, birçok ağaç da yakacak odun kömürü elde etmek amacıyla kesilmiştir.
Batıda, Roma yakınlarında Apennin Dağ­ları, Akdeniz'e doğru akan Tiber Irmağı gibi ırmaklarca akaçlanır. Bazı etkin olmayan yanardağların kraterlerinde derin ve güzel görünümlü göller oluşmuştur. Napoli yakının­daki Vezüv Yanardağı, Avrupa kıtasının et­kin olan tek yanardağıdır. Vezüv'ün aşağı ya­maçlarındaki volkanik topraklar çok verimli olduğu için sebze ve meyve üretimi gelişmiş­tir. Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı ile Si­cilya yakınındaki Stromboli Adası'nda bulu­nan yanardağ öteki etkin yanardağlardır.
Apennin Dağları'nın güney kesiminde ge­niş ve engebeli yaylalar vardır. Bu yöredeki ağaçların çoğu Sicilya ve Yunanistan'da yapı­lan gemilere kereste sağlamak amacıyla kesil­diği için günümüzde sellere yol açan kış yağmurları, yüzeydeki kil ve kumu kolayca sürükleyip götürür. Bunun sonucunda tarım alanlarında derin sel yatakları oluşmuş ve altlarındaki toprağın çökmesi sonucu tümüyle göçen köyler görülmüştür.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Ekim 2008       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
FLORANSA İtalyanlar'ın Firenze dediği Floransa, İtalya'nın en önemli kentlerinden biridir. Nüfusu 425.835'tir (1987). Floransa Roma'nın 230 km kuzeybatısında Arno Irma­ğı vadisinde kuruludur. Kuzeyi ve güneyi yüksek tepelerle çevrilidir. Floransa ve dolay­larında yetişen çeşit çeşit güzel çiçekten ötürü "çiçek kenti" olarak da anılır.
Floransa, bilim ve sanatta yeni bir uyanışın gerçekleştiği Rönesans döneminden başla­mak üzere, dünyanın en önemli sanat mer­kezlerinden biri oldu. Çizimde perspektifi bulan mimar Brunelleschi , hey­kelci Donatello, ressamlardan Giotto, Masaccio, Fra Filippo Lippi, onun öğrencisi Botticelli ve Leonardo da Vinci ile Michelangelo gibi bütün çağların en büyük sanatçıları bu kentte yaşadılar ve sanat yapıtları yarattılar. Ayrıca, dünya edebiyatının en büyük şairle­rinden biri olan Dante, büyük astronomi bilgini Galileo ve kilisede reform yapmaya girişen rahip Savonarola da Floransalı'ydı
Floransa uzun yıllar, kentin ileri gelen var­lıklı ailelerinden Mediciler'ce yönetildi. Bankerlik ve ticaretle uğraşan bu aile, kentin zenginleşerek önemli bir ticaret merkezi du­rumuna gelmesini sağladığı gibi, sanatçıları da koruyarak Floransa'nın canlı bir kültür mer­kezi olmasına katkıda bulundu. Floransalı sanatçılar tek bir sanat koluyla değil, çeşitli sanatlarla uğraşıyorlardı. Örneğin Andrea del Verrocchio kuyumcu, ressam ve heykeltıraştı; Michelangelo ise ressam, heykeltıraş, mimar ve şairdi.
Kentin merkezinde Floransa Vaftizhane-si ve Duomo olarak da bilinen Floransa Katedrali yer alır. Katedralin kubbesi Brunel­leschi tarafından tasarlanmıştır. Yan tarafta yer alan kırmızı, yeşil ve beyaz mermer­den çan kulesi ise, hemşehrisi Dante'nin de resmini yapmış olan ünlü ressam Giotto' nun yapıtıdır. Or San Michele Kilisesi'nde Donatello'nun Aziz Markos heykeli yer alır. Signoria Sarayı kentin en güzel yapıları ara­sındadır. Sarayın yan tarafındaki sütunlu yolu süsleyen heykeller arasında, Benvenuto Celli-ni'nin Perseus adlı heykeli de bulunmaktadır. Rönesans'ın ilk yapılarından biri sayılan Ye­timler Yurdu'nun (Ospedale degli Innocenti) ön yüzü Della Robbia'nın kundaklı bebek figürlerinden oluşan yuvarlak madalyonlarla bezelidir.
Kilise, manastır ve sarayların iç duvarları da Rönesans ustalarının yapıtlarıyla donan­mıştır. San Marco Manastırı'nın her hücresin­de, Fra Angelico'nun keşişlerin dua ederken güzel bir şeye bakmaları için yaptığı resimler yer alır. Medici Sarayı'nın şapelindeki fresk­ler Benozzo Gozzoli'nin fırçasından çıkmıştır. Bu fresklerden Müneccim Kralların Geçişi, Hz. İsa'nın doğumu için armağanlar getiren, doğulu üç bilgenin dağları aşarak Floransa'ya gelişini betimler. Tören alayında Mediciler de olmak üzere kentte yaşayanlar yer alır. San Arno Irmağı üzerindeki köprüler kente ayrı bir güzellik katar. Bu köprülerin en ünlüleri, iki yanında kuyumcu ve mücevherci­lerin sıralandığı Ponte Vecchio ile Ponte Santa Trinita'dır. Floransa eşsiz güzellikteki saraylarıyla da ünlüdür. Bu saraylardan Pitti, Uffizi ve Bargello bugün müze haline getiril­miştir. Bu müzelerde Rönesans sanatçılarının yapıtlarından oluşan zengin koleksiyonlar bu­lunmaktadır. 4 Kasım 1966'da Arno Irmağı'nın taşması kentin tarihindeki en büyük doğal yıkıma neden oldu. 39 kişi yaşamını yitirdi. Sel sularına karışan petrol ve molozlar sanat hazinelerine büyük zarar verdi. Birçok ülke­nin girişimiyle sağlanan parasal yardımla, uzmanların zararı gidermek için gösterdiği çabalar sonucu yapıtların bir bölümü kurtarı­labildi. Floransa'daki Ulusal Merkez Kütüp­hanesinde dünyanın en zengin kitap koleksi­yonu bulunmaktadır.


MsxLabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #6
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
İtalya'nın üçüncü büyük kenti olan Napoli, İtalya Yarımadası'nın güneybatı kıyı­sında, eşsiz güzellikteki bir körfezin çevresin­de yer alır. Batıda volkanik tepelere, doğu-daysa görkemli Vezüv Yanardağı'nın etekle­rine doğru uzanır. Napoli'nin hemen yakınla­rında İS 79'da patlayan Vezüv Yanardağı'nın püskürttüğü lavlar altında kalan Herculaneum ve Pompei kentleri yer alır . Napoli, Roma'nın 190 km güneydoğu-sundadır.
Napoli limanı, İtalya'nın en büyük ve işlek limanlarından biridir. Kuzeyindeki verimli topraklarda meyve ve sebze yetiştirilir. Napo­li tarım ürünleri için büyük bir pazardır. Batı­daki banliyölerinden Bagnoli'deki demir-çelik tesislerinden başka tersaneleri, dokuma, porselen ve makine fabrikalarıyla kent aynı zamanda önemli bir sanayi merkezidir. Do­mates konservesi ve makarna fabrikalarında çok sayıda işçi çalışır.

Görkemli bir opera binası olan Napoli, mü­ziğiyle de ünlüdür. "Napoliten" adı verilen halk ezgileri, Napolili ünlü tenor Enrico Ca-ruso gibi sanatçılar sayesinde bütün dünyada tanınmış ve sevilmiştir.
İÖ 6. yüzyılda Yunanlılar'ın kurduğu sanı­lan bu kente neapolis (yeni kent) adı verilmiş­ti. Sonraları Roma imparatorları Napoli'de ve Napoli Körfezi'ndeki Capri Adası'nda yazlık saraylar yaptırdı. Romalılar döneminde Na­poli, nüfusu 300 bini bulan büyük bir kentti. Kent 11. yüzyıldan 1860'a kadar, başlangıçta Sicilya'yı da içine alan Napoli Krallığı'nın merkeziydi. Önceleri Fransız ve İspanyol ege­menliği altında kaldıysa da, 186()'ta İki Sicilya Krallığı'nın bir parçası oldu
Napoli'deki gösterişli şatoların, sarayların ve villaların gerisinde yoksul halkın yaşadığı derme çatma evler yer alır. 1884'teki kolera salgınından sonra kentin bu kesimi temizlenmeye ve su sağlanmaya çalışıl­dı. Napoli II. Dünya Savaşı'nda büyük bir yı­kıma uğradı. Savaştan sonra işçiler için sosyal konutların yapımına ve sanayinin geliştirilme­sine ağırlık verildi. Günümüzde Napoli eskisi gibi, kalabalık ve canlı bir kent olma özelliğini korumaktadır. Nüfusu 1.204.021'dir (1986).


MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

22 Kasım 2018 / ThinkerBeLL Mimarlık
23 Mart 2012 / BrookLyn Mimarlık
5 Haziran 2012 / Jumong Mimarlık
1 Haziran 2011 / Jumong Mimarlık
20 Mayıs 2011 / Jumong Mimarlık