Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Sofra Servis Takımları


Tabaklar


  • Çorba Tabağı : 22-23 cm büyüklüğünde çukur tabak.
  • Kuver Tabağı : Salonun dekoruna uygun genel görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak
  • Yemek Tabağı : Normal düz tabak.
  • Tatlı Tabağı : Yemek tabağından küçük düz tabaklardır. Salata tabağı veya tatlı tabağı olarak kullanılır.
  • Ekmek Tabağı : 16-17 cm büyüklüğünde düz yuvarlak tabak
  • Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır.

Çatallar


  • Yemek Çatalı : Normal 4 taraklı çataldır. 19-20 cm büyüklüğündedir.
  • Balık Çatalı : Üç taraklı, yaklaşık 18-19 cm büyüklüğünde bir çataldır.
  • Pasta Çatalı : Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır. Yaklaşık 15-16 cm büyüklüğündedir.
  • Küçük Çatal : Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür. 4 taraklıdır. Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.
  • Meyve Çatalı : Üç taraklıdır ve meyveye kolayca batabilecek sivri uçları vardır. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.
  • İstiridye Çatalı : Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir. Sol elde kullanılır, sağ elde ise soslu kısmı yemek için çay kaşığı kullanılır.
  • Sosis Çatalı : İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır.
  • İstakoz Çatalı - Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı : Özellikle İstakoz ve Pağuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır. İki küçük dişi vardır.

Bıçaklar


  • Yemek Bıçağı : Normal yemek bıçağıdır, yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir.
  • Et Bıçağı : Normal yemek bıçağı ile aynı ancak, biraz daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı yada tamamı tırtıklıdır.
  • Balık Bıçağı : Yaklaşık 19-20 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet şeklinde bir bıçaktır.
  • Meyve Bıçağı : Küçük bıçağın biraz daha küçüğüdür ve daha keskindir.
  • Küçük Bıçak : Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 19-20 cm büyüklüğündedir. En çok kullanılan bıçaktır. Salata, tatlı, meyve ve ordövr yerken kullanılır.
  • Peynir Bıçağı : Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine küçük bıçak kullanılabilir.
  • Tereyağı Bıçağı : İki şekilde tereyağı bıçağı vardır. Biri palet şeklindedir, diğer, küçük bıçağın küçüğüdür.
  • Havyar Bıçağı : İki çeşittir. biri mala şeklinde diğeri ağzı sapına eşit bir bıçaktır. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.

Kaşıklar


  • Çorba Kaşığı : Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir.
  • Tatlı Kaşığı : Çorba kaşığının biraz küçüğüdür, yaklaşık 17-18 cm dir.
  • Et Suyu (Konsome) Kaşığı : Yuvarlak ağızlı kaşıktır.
  • Buzlu Çay Kaşığı - Kokteyl Kaşığı - Frape Kaşığı : Uzun saplı çay kaşığı.
  • Çay Kaşığı : Normal çay kaşığı, yaklaşık 13-14 cm.dir.
  • Yumurta Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğündedir.
  • Kahve Kaşığı : Çay kaşığının biraz küçüğüdür.
  • Dondurma Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır.

Servis Takımları


  • Salata Servis Çatalı - Salata Servis Kaşığı : Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık.
  • Yemek Servis Çatalı - Yemek Servis Kaşığı : Yemek dağıtmakta kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal kaşık.
  • Balık Servis Çatalı - Balık Servis Bıçağı : 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak. Yaklaşık 24-25 cm büyüklüğündedirler.
  • Ordövr Servis Çatalı - Ordövr Servis Kaşığı : Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık.
  • Et Kesme Çatalı - Et Kesme Bıçağı : Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal.
  • Sebze Servis Kaşığı - Sebze Servis Çatalı : Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir. Yaklaşık 23-24 cm büyüklüğündedir.
  • Çorba Kepçesi : Çorba servisi için kullanılır.
  • Piliç Kesme Makası : En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas.
  • Kuşkonmaz Servis Paleti : Izgaralı mala biçimli palet.
  • Tost Servis Çatalı : Üç taraklı büyük çataldır.
  • Pavurya Pensi : İstakoz ve böcek için de kullanılır.
  • Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı : Yaklaşık 28-29 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak.
  • Pasta Servis Pensi : Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens.
  • Ceviz Pensi : Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens.
  • Şeker Pensi : Kesme şekeri tutmaya yarayan pens.
  • Sos Kepçesi : Sos servis etmede kullanılır.
  • Pudra Şekeri Servis Kaşığı : Altı süzgeç gibi delikli büyük kaşık.
  • Ekmek Bıçağı : Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak.
  • Pasta Bıçağı : Büyük palet biçimli bıçak.
  • Pat Servis Paleti : Su böreği, lazanya, fırın makarna vs. servis etmeye yarayan palet.
  • Pasta Servis Paleti : Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir.
  • Dondurma Bıçağı : Büyük palet tipli bıçak.
Son düzenleyen Safi; 7 Nisan 2017 21:21