Arama

Sofra Hazırlama Kuralları

Güncelleme: 7 Nisan 2017 Gösterim: 8.933 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Sofra Hazırlama Kuralları


1.Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün.
Sponsorlu Bağlantılar
2.Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın.
3.Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı.
4.Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır.
5.Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.
6.Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir.
7.Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.
8.Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir.
9.Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır.
10.Bardaklar her zaman sağda dururlar.
11.Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur.
12.Çiçekler, Şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.
13.Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.
14.Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir.
15.Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur.
16.Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur.
17.El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.
18.Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.
19.İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.
20.Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.
21.Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.
22.Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.
23.Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.
24.Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.
25.Yemekten önce içki servisini yapılır.
26.Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.
27.Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.
28.Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.
29.Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.
30.Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.
31.Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.
32.Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez.
Son düzenleyen Safi; 7 Nisan 2017 21:18
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Sofra Servis Takımları


Tabaklar


Sponsorlu Bağlantılar
  • Çorba Tabağı : 22-23 cm büyüklüğünde çukur tabak.
  • Kuver Tabağı : Salonun dekoruna uygun genel görüntü için masanın üzerine önceden konan tabak
  • Yemek Tabağı : Normal düz tabak.
  • Tatlı Tabağı : Yemek tabağından küçük düz tabaklardır. Salata tabağı veya tatlı tabağı olarak kullanılır.
  • Ekmek Tabağı : 16-17 cm büyüklüğünde düz yuvarlak tabak
  • Et Suyu Fincanı: İki kulplu fincandır.

Çatallar


  • Yemek Çatalı : Normal 4 taraklı çataldır. 19-20 cm büyüklüğündedir.
  • Balık Çatalı : Üç taraklı, yaklaşık 18-19 cm büyüklüğünde bir çataldır.
  • Pasta Çatalı : Üç taraklıdır ve sol tarafındaki tarak daha kalındır. Yaklaşık 15-16 cm büyüklüğündedir.
  • Küçük Çatal : Normal yemek çatalının biraz küçüğüdür. 4 taraklıdır. Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.
  • Meyve Çatalı : Üç taraklıdır ve meyveye kolayca batabilecek sivri uçları vardır. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.
  • İstiridye Çatalı : Üç taraklı ve yaklaşık 15 cm büyüklüğündedir. Sol elde kullanılır, sağ elde ise soslu kısmı yemek için çay kaşığı kullanılır.
  • Sosis Çatalı : İki ince uzun taraklı ve sivri uçlu bir çataldır.
  • İstakoz Çatalı - Kabuklu Deniz Ürünleri Çatalı : Özellikle İstakoz ve Pağuryaların içindeki etleri çıkarmak için kullanılan bir çataldır. İki küçük dişi vardır.

Bıçaklar


  • Yemek Bıçağı : Normal yemek bıçağıdır, yaklaşık 21-22 cm büyüklüğündedir.
  • Et Bıçağı : Normal yemek bıçağı ile aynı ancak, biraz daha ufak ve eti iyi kesmesi için ağzının bir kısmı yada tamamı tırtıklıdır.
  • Balık Bıçağı : Yaklaşık 19-20 cm büyüklüğünde, keskin olmayan ve palet şeklinde bir bıçaktır.
  • Meyve Bıçağı : Küçük bıçağın biraz daha küçüğüdür ve daha keskindir.
  • Küçük Bıçak : Yemek bıçağının küçüğüdür, yaklaşık 19-20 cm büyüklüğündedir. En çok kullanılan bıçaktır. Salata, tatlı, meyve ve ordövr yerken kullanılır.
  • Peynir Bıçağı : Palet biçimindedir, her yerde bulunmaz ve yerine küçük bıçak kullanılabilir.
  • Tereyağı Bıçağı : İki şekilde tereyağı bıçağı vardır. Biri palet şeklindedir, diğer, küçük bıçağın küçüğüdür.
  • Havyar Bıçağı : İki çeşittir. biri mala şeklinde diğeri ağzı sapına eşit bir bıçaktır. Yaklaşık 17-18 cm büyüklüğündedir.

Kaşıklar


  • Çorba Kaşığı : Yaklaşık 20 cm büyüklüğündedir.
  • Tatlı Kaşığı : Çorba kaşığının biraz küçüğüdür, yaklaşık 17-18 cm dir.
  • Et Suyu (Konsome) Kaşığı : Yuvarlak ağızlı kaşıktır.
  • Buzlu Çay Kaşığı - Kokteyl Kaşığı - Frape Kaşığı : Uzun saplı çay kaşığı.
  • Çay Kaşığı : Normal çay kaşığı, yaklaşık 13-14 cm.dir.
  • Yumurta Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğündedir.
  • Kahve Kaşığı : Çay kaşığının biraz küçüğüdür.
  • Dondurma Kaşığı : Çay kaşığı büyüklüğünde kürek biçimli ve düz ağızlı bir kaşıktır.

Servis Takımları


  • Salata Servis Çatalı - Salata Servis Kaşığı : Yaklaşık 25 cm büyüklüğünde hafif çukur büyük çatal ve kaşık.
  • Yemek Servis Çatalı - Yemek Servis Kaşığı : Yemek dağıtmakta kullanılan yaklaşık 23-24 cm büyüklüğünde çatal kaşık.
  • Balık Servis Çatalı - Balık Servis Bıçağı : 4 taraklı, mala biçimli çatal ve geniş ağızlı palet biçimli bıçak. Yaklaşık 24-25 cm büyüklüğündedirler.
  • Ordövr Servis Çatalı - Ordövr Servis Kaşığı : Geniş ağızlı, hafif çukur ve 4 kısa dişli çatal ve düz iki yanı hafif köşeli kaşık.
  • Et Kesme Çatalı - Et Kesme Bıçağı : Et kesmekte kullanılan sofra takımlarına uygun bıçak ve iki dişli çatal.
  • Sebze Servis Kaşığı - Sebze Servis Çatalı : Hafif çukur, düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşelidir. Yaklaşık 23-24 cm büyüklüğündedir.
  • Çorba Kepçesi : Çorba servisi için kullanılır.
  • Piliç Kesme Makası : En çok aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas.
  • Kuşkonmaz Servis Paleti : Izgaralı mala biçimli palet.
  • Tost Servis Çatalı : Üç taraklı büyük çataldır.
  • Pavurya Pensi : İstakoz ve böcek için de kullanılır.
  • Kabuklu Deniz Ürünleri Servis Çatalı ve Servis Bıçağı : Yaklaşık 28-29 cm büyüklüğünde 2 dişli çatal ve bıçak.
  • Pasta Servis Pensi : Pastayı bozmadan kavrayabilecek geniş ağızlı pens.
  • Ceviz Pensi : Peynir ile ceviz servis edildiğinde ceviz kırmaya yarayan pens.
  • Şeker Pensi : Kesme şekeri tutmaya yarayan pens.
  • Sos Kepçesi : Sos servis etmede kullanılır.
  • Pudra Şekeri Servis Kaşığı : Altı süzgeç gibi delikli büyük kaşık.
  • Ekmek Bıçağı : Ekmek kesmeye yarayan büyük bıçak.
  • Pasta Bıçağı : Büyük palet biçimli bıçak.
  • Pat Servis Paleti : Su böreği, lazanya, fırın makarna vs. servis etmeye yarayan palet.
  • Pasta Servis Paleti : Mala biçimli bir palettir ve bazı modellerinde bir tarafı biraz keskindir.
  • Dondurma Bıçağı : Büyük palet tipli bıçak.

Son düzenleyen Safi; 7 Nisan 2017 21:21
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Görgü Kuralları 7 Yemek Masası Düzeni
  • --Masada çatal sola, kaşık ve bıçak sağa yerleştirilir. Bıçak, kaşık ile tabak arasına konur.
  • --Ayrıca, salata veya tatlı için çatal, balık çatalı, tatlı kaşığı, buzlu içecek kaşığı, çorba ve çay kaşığı kullanılabilir.
  • --Salata ve çerez çatalı normal yemek ,çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir. Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek çatalının iç tarafına konur. Özel yemeklerde salata çatalı yemek çatalının dış tarafına konabilir.
  • --Balık çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr.
  • --Tatlı kaşığı, tatlı tabağı içerisine konur. Fakat daha önceden de masadaki yerine konabilir.
  • --Çorba kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla en uzun saplı olanıdır.
  • --Büyük servis çatal ve kaşıkları, servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur.Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla yapmalısınız.
  • -- En resmi masalarda bile üçten fazla çatal ve gene üçten fazla bıçak bulundurulmaz. Ancak gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle beraber servis yapılır.
  • --Özellikle öğle veya akşam yemeklerinde, bütün konuklar için masaya önceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur. Bu tabak öteki tabaklara göre daha büyükçe olup, sonradan servis edilen tabaklar bunun üzerine konurlar.
  • --Salata tabakları daha çok düz ve yuvarlak olurlar. özel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir.
  • --Çorba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın içinde servis edilir.
  • --Sürahi, bıçakların üst tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur.
  • --Şarap bardakları sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir.
  • --Resmi yemeklerde sofraya oturduktan sonra tabağa el sürmek veya hele garsonun işini kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür. Konuk hizmet etmez. Konuklara hizmet edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir.
  • --Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının içine konur. Masaya oturunca ev sahibesi, peçeteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üst köşesinden tutarak açıp dizlerinize yerleştirmelisiniz. Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir. Özel yemeklerde kağıt peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır. Kağıt peçeteleri elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır.
  • --Yemekten sonra peçetelerin katlanması, ev sahibinden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir. Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, peçete sandalye üzerine veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir. Peçeteye ağzını, etrafa göstermeden silmeli ve peçetenin yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan gizlemeye çalışmalıdır.
  • --Çorba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir başka tabağın içinde servis edilir.


Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2016 21:56
Quo vadis?
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #4
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi

GENEL SOFRA ADABI


İçinde yaşadığımız toplumlarda, herkesin uyması gereken "Görgü kuralları" vardır. Toplumda sevilen, sayılan, aranan ve sözü geçen bir insan olmamız bu kuralları tam olarak bilmemize ve uygulamamıza bağlıdır. Özellikle Sofra adabı, kültürü görgü kurallarının önemli bir yerini oluşturur.

Bu kuralların bazıları şunlardır;

a) Bıçak sapından, işaret parmağı kesici kısmın sırtına uzatılarak tutulur. Bıçağı, ağıza koymak ayıptır. Bazı kişiler yanlış olarak peynir yerken bıçağı ağzına götürmeyi huy edinmişlerdir. Ekmek de hiçbir zaman bıçakla küçük lokmalara ayrılmaz. Bıçak ekmeğe sürülerek temizlenmez. Gümüş bıçak yalnız meyve yerken kullanılır. Gümüş ve çelik bıçakları ayırmakta yanılmamalıyız. Gümüş bıçak daha parlak olur.


b) Çatal, et yenilirken sol elde tutulur, bıçak ise sağda tutulur ve eti keser. Sebze yendiğinde çatal sağ elde tutulur yada tekrar sol elde tutularak sağ eldeki bıçakla sebzeler onun üzerine itilir. Çatal yere düşer ise, bir yenisinin gelmesi beklenmelidir veya yenisi istenmelidir.

c) Çorba kaşığının kullanılması ülkeden ülkeye değişmektedir. Fransızlar çorbayı kaşığın ucu ile içerler. İngilizler ve Amerikalılar kaşığın yanı ile içerler. Her ikiside uygulanabilir. Çorba içildikten sonra kaşık yere konmaz, doğrudan doğruya tabağın içine bırakılmalıdır.


d) Peçete, tam olarak açılmaz uzunlamasına dizlerin üzerine serilir. Peçeteyi göğse takmak, yeleğe geçirmek ayıptır. Yemek bittikten sonra peçete toplanıp katlanmadan tabağın yanına bırakılır. Eğer bir bayanın peçetesi yere düşerse, hemen yanında oturan kişi (bay) peçeteyi yerden hemen kaldırmalıdır. Bir şey içerken ağzımızı önce silmemiz gerekir. Dudaklarımız bardağın üzerinde hiç bir iz bırakmamalıdır. Ses çıkarmadan içmeyi öğrenmeliyiz. Bir kerede bardak boşaltılmamalıdır.

Sofra ve yemek görgüsünde, sunulan yemekleri belli yöntemler çerçevesinde yiyebilmek, öğrenilmesi gereken önemli bir noktadır. "Her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır" atasözü hiçbir zaman uygulanamaz. Tersine, her yemeğin belirli bir yenme biçimi vardır. Bu kurallara örnek verecek olursak;

PİLİÇ

Piliç,daima çatal ve bıçakla yenir. Kemikleri hiçbir zaman ağıza götürülmez. Etler bıçakla, kemikten ayrılır ve çatalla ağıza konur.

BALIKLAR

Önce baş çıkarılır. Sonra da çatal ve balık bıçağı ile baştan kuyruğa doğru ikiye ayrılır. Sonunda bıçağın ucu ile kılçık tamamıyla ayrılıp çıkarılır. Ayrılan kılçıklar tabağın içine ya da tereyağı tabağına konur. Etli kısmı çatal ya da bıçakla ufak parçalara bölünerek yenir. Eğer bunların arasında küçük kılçık parçaları kalmışsa bunları ağzımızdan parmaklarımızın ucuyla çıkarmalıyız. Çok küçük balıklar (gümüş v.b) başı ile beraber çiğnenerek yenilir.



MAKARNA:


Makarnayı İtalyan usulü yemek için; çatal ve kaşık kullanılır. Kaşık sol elde tabağa dikey yakın bir şekilde tutulur. Sağ eldeki çatal ile bir kısım makarna alındıktan sonra dişleri kaşığın iç yüzüne dayanmış olan çatalı çevirerek makarna iyice çatala sarılmış olur ve bu şekilde ağıza götürülür. Alışılmış yeniliş tarzında ise; makarna, çatal ve bıçakla küçük kısımlara ayrılır ve çatala alınarak ağıza konulur.

İSTAKOZ VE YENGEÇ:

Küçük kıskaçlar sofrada bir ceviz çekici ile kırılıp elle ayıklanır. İstakoz ve yengeç özel takımla yenir, fakat bunların bulunmadığı zaman, balık takımı kullanılabilinir. Ayıklanmış olan et, eritilmiş tereyağına, mayoneze ya da özel olarak hazırlanmış salçaya batırılıp yenilir.


İSTİRİDYE:

Sol el ile tutulur ve özel istiridye çatalı ile et kısmı kabuktan ayrılır. Arzu edilirse salçaya batırılabilinir ve bir lokmada ağıza konulur.
SANDVİÇLER VE KANEPELER:

Çaylarda ikram edilen küçük sandviç ya da kanepeler elle yenilir. Eğer çok ufaksalar bir lokma halinde ağıza sokulur. Daha büyük ve bir iki tabakalı sandviçler ise çatal ve bıçakla yenili
SOFRADA MEYVE YEME İNCELİKLERİ

ELMA, ARMUT:

Helezoni olarak soyularak ya da dört parçaya ayrıldıktan sonra ayıklanarak elle ya da meyve çatalı ile yenir.


MUZ:

Samimi bir ortamda: Muz kabukları alt ucuna kadar soyulup orada bırakılabilinir. Tamamı ile soyulup atılmaz.

Resmi bir ortamda: Kabuklar tamamen çıkarılır ve meyve bıçağı ile kesildikten sonra ağıza götürülür.


KAYISI, ERİK, KİRAZ:

Bir ya da iki lokmada yenilir.Çekirdek ağızda ayıklanıp avuca alınarak tabağa konulur .


ŞEFTALİ:

Yarma şeftali: ikiye bölünerek kolayca çekirdeği çıkarılır ve yenilir.

Yarma olmayan şeftali: Dörde ayırılıp kabuğu soyulduktan sonra bıçakla küçük parçalara ayrılarak çatal ile yenilir.


PORTAKAL:

Helezoni olarak soyulur ve dilimlere ayrılıp tabağa konulur, dilimler küçükse bir lokmada, büyükse kesilerek el ya da meyve çatalı ile yenilir.


KAVUN:

Dilimlere ayrılarak tabağa konulur. Dilimler bıçakla ufak lokmalara ayrılır yada kaşıkla yenilir. Eğer üzerinde çekirdek var ise bunlar ağızda ayıklanır ve avuç içine alınarak tabağa konulur.


ÇİLEK:

Sapları daha önceden çıkarılmış küçük çilekler kaşıkla yenilir.

Bunların üzerine toz şeker ekilir ya da krema konulur. Fakat büyük çilekler bazen sapları ile sofraya getirilir. Bu takdirde saptan tutup şekere batırmak ve ısırıp yemek gerekir. Elde kalan sap, tabağa konulur.



SOFRA GÖRGÜSÜ


Herkes yerli yerine oturduktan sonra, konuklar kendilerine ait tabağın içindeki peçeteyi alıp açar ve dizlerinin üzerine koyarlar. Birçok kimseler sabredemeyip henüz yemek gelmeden bir ekmek koparıp ağızlarına atarlar. Bu terbiyesizce bir davranıştır.


Servis şu sırayı izleyerek yapılır;


1-Ev sahibi bayın yanında oturan bayan

2-Solundaki bayan

3-Öncelik sırasına göre diğer bayanlar

4-Ev sahibi bayan

5-Onun sağındaki davetli

6-Solundaki konuk

7-Onu izleyen baylar

8-En sonrada ev sahibi bay


Her erkek, yanındaki bayanla arasıra nazik ve neşeli konuşmalar yapar;onu bırakıp başkaları ile fazla ilgilenmez. Yeri gelince elbette sohbete karışır. Sofra başında din, politika gibi ağır konular işlenmez, daha çok eğlendirici ve herkesi ilgilendirici konulara değinilir.



Yanımıza düşen bayanlara ayrıca hizmet etmemiz gerekmez; bu ödevi hizmetçiler yaparlar. Terbiye kusurları sofrada pek çabuk göze batar; onun için her davranışımızı kontrol etmemiz gerekir.


Büyük tabaklarda sunulan et yemeklerinden en iyisini seçip çıkarmak doğru değildir. Kesilmiş ve dizilmiş et parçalarından sırayı bozmadan birisi çıkarılmalıdır. Tavuk ve benzeri yemeklerden sevdiğimiz parçayı seçip almak hakkımızdır, fakat bunu yaparken çok oyalanmamalıyız. Bir kez alınan parçayı bırakıp yenisi ile değiştirmek terbiyesizliktir.



Sunulan yemeklerden birini yemek istemezsek "Teşekkür ederim" diyerek uzak durmak yeter.


Ev sahibesi davet etmeden sofraya oturulmaz.

Bayanlara oturmaları için yardım etmemek. (sadece iki yanınızda oturacak olanlar )

Ev sahibesi yemeğe başlamadan başlanmaz.

Çorba sıcaksa üfleyerek soğutulmaz.

Yerken ağız gürültüsü çıkarılmaz.

Sunulan tepside önüne isabet eden parça alınır, asla seçilmez.

Tabağa büyük miktarda alınmaz.

İkinci bir kere yemek teklif edilmez ise istenilmez.

Dirsekler masa üstüne, eller masa altına koyulmaz.

Ağız dolu iken konuşulmaz.

Hızlı yemek yenilmez, yemeği diğer misafirler ile birlikte bitirmek esastır.

Konuşurken çatal bıçak ile hareket yapılmaz.

Çatal bıçak yalanmaz.


Ekmek ısırılarak koparılmaz.

İzin istenmeden masadan kalkılmaz.

Masa terkedildiğinde peçete katlanmaz.Olduğu gibi sandalyenin üstüne bırakılır.
Son düzenleyen Safi; 23 Şubat 2016 22:06
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
23 Şubat 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Özel bir yemek daveti için sofra hazırlamak sizi korkutmasın. Bazı temel kuralları izleyerek kolay bir şekilde zarif bir yemek masası hazırlayabilirsiniz.

1) Sofranın üzerine ütülenmiş güzel bir örtü örtün.

2)Tabakları düzenli bir şekilde iki tabak arasında aynı mesafeyi bırakarak koyun.

Masa örtüsünün üzerine ilk olarak düz ve büyük olan tabağı (bu sizin yemekleri sunduğunuz tabak olucak ve en altta kalıcak) yerleştirin. Bu tabağın üzerine ana yemek tabağı ve ortasına çorba kasesini yerleştirin.

Her tabağın en üst soluna bir ekmek tabağı yerleştirilir. Ekmek tabağı, eğer servis tabağımızı bir saat olarak düşünürsek 10:00 , 11:00 yönünde konulabilir.

Not: Salata tabağı çorba bittiğinde çorba kasesiyle yer değiştirilir.

3)Peçeteleri yerleştirin.

Peçeteleri tabağın soluna yerleştirin,masanızın büyüklüğüne göre peçete ve tabaklar arasında yer varsa çatalları peçetenin üzerine yerleştirebilirsiniz yada masanız genişse çatallar masa örtüsüne yerleştirilebilir.

4)Varsa gümüş takımlar yada çatal bıçak kaşıkları tabağın her iki tarafına yerleştirin.

Çatal bıçak ve kaşıkları soldan sağa yerleştirin.

Salata çatalı, sonra ana yemek çatalı, bıçak, sonra sağ tarafa çorba kaşığı,

ekmek tabağının üstünün yatay bir şekilde karşısına yada üzerine tereyağı bıçağını yerleştirin.

tabağın yukarısına bir tatlı kaşığı ( çatalla yenilebilecek bir tatlı ise yanına tatlı çatalı) yerleştirin.

5)Bardaklar kaşık ve bıçağı yerleştirin.

Su bardağını tabağın sağ üst köşesine, bıçağın hizasında yerleştirin. Su bardağının sağına ve kaşığa doğru şarap bardağını yerleştirin. (İçkisiz davetlerde şarap bardağı yerine meşrubat için bir bardak daha yerleştirin)

6)Tuzluk biberlik ve çiçekleri yerleştirin.

Masanın ortasına yakın, misafirlerin uzanabileceği şekilde tuzluk biberlikleri koyun, ve dekorasyon için sofranıza zarif bir çiçek ekleyin…

masa duzeni 3?resize3002C183
A= Peçete

B= Ana yemek tabağı

C=Çorba kasesi

D=Ekmek ve tereyağı tabağı,tereyağı bıçağıyla

E=Su bardağı

F=Şarap bardağı

G=Şarap bardağı

H=Salata çatalı

I= Ana yemek çatalı

J= Tatlı çatalı

K=Bıçak

L=Tatlı yada çay kaşığı

M=Çorba kaşığı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sofra Kuralları
  • Sofrada Uyulması Gereken Kurallar hakkında geniş anlaıtm oldukca yararlı bilgiler Sora adabına uygun öğrenmemiz gereken tüm bilgilerin yer aldığı Sofrada Uyulması Gereken Kuralları sizlere sunuyoruz..
  • Peçete diz üzerine katlı olarak serilir. Tabak altına serilmez. İkiye katlanan peçetenin açık uçları bedenimize bakar. Küçükse tek dize serilir.
  • Protokol servisinde karabiber kokusu nedeniyle yer almaz istenmemelidir.
  • Üst düzey resmî misafir peçetesini açmadan diğerleri açmamalıdır.
  • Masadan kısa süreli ayrılmalarda peçete sandalyeye bırakılır.
  • İşi biten peçete servis tabağının sağına öylece bırakılır.
  • Kullanılan kâğıt peçete de katlanmadan servis tabağının sağına bırakılır.
  • Kesinlikle buruşturulmaz. Tabağın içine peçete atılmaz.
  • Protokol yemeğinde masa örtüsü ve kumaş peçete aynı renkte olmalı, mümkünse beyaz olmalıdır.
  • İki el masa altında olmamalı, en az bir el yukarıda olmalı. İki el de bileklerden yukarıda olmalı. Masadan yere düşen hiçbir şey alınmaz.
  • Kaşık çorba içildiği müddetçe kâsesinin içinde olmalıdır. Ancak çorba bittikten sonra çorba tabağının yan tarafına bırakılır.
  • Limon çatalla sıkılmaz, sağ elle sıkılırken sol el siper yapılır. Çorba alt tabağının yanına konur.
  • Çorbaya ekmek doğranmaz.
  • Tabağa çok fazla eğilinmez.
  • Kaşığın kenarına bırakılması, yemeğin bittiği anlamına gelir.
  • Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
  • Yemek esnasında bıçak-çatal ters şekilde olmalıdır. Arası açık olarak paralel de olabilir. Çatalın ağzının yukarıda, bıçak ile yan yana paralel hâle gelmesi "yemek bitti" demektir
  • Kaşık sağ elle kullanılır. Et yemekleri tek parça kesilir, tek lokma yenir.
  • Ağza istenmeyen bir lokma (taş, kıl vs.) gelirse, kâğıt peçeteyle çıkarılır ve görülmeyecek bir yere konulur.
  • Elde çatal bıçak, ağızda lokma varken konuşulmaz.
  • Tuzluk ve diğer istenen malzemeler elden ele verilmez. Uzanabileceği yere bırakılır.
  • Yemeği tatmadan tuz atılması görgüsüzlüktür.
  • Çatal ve bıçağın peçete ile silinmesi görgüsüzlüktür.
Ad:  sofra.jpg
Gösterim: 1045
Boyut:  109.2 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Şubat 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Sofra Düzeni
Kurduğunuz şık bir sofra ile yemeklerinizin lezzetine lezzet katıp, davet sofralarınızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bunun için birkaç önemli yeterli.

Evimizde vereceğimiz özel davetlerde gerek hazırlık aşamasında, gerek sofra düzeni ve yemek servisi konusunda bazı endişeler yaşarız; "Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatal, kaşık, bıçağın yeri neresi? Hangi yemeği önce servis etmeliyim?” Davetimiz hakkında uzun süre konuşulmasını ve misafirlerimizin memnun ayrılmasını isteriz. Aslında dikkat edeceğimiz birkaç ufak nokta ile şık ve doğru bir masa düzenine sahip olmak hiç de zor değil! İşte size davet telaşınız arasında işinizi kolaylaştıracak ve şık sofralar kurmanıza yardımcı olacak öneriler:

MasaD25C325BCzeni1

Her ne kadar davet sofralarında uzun ve gereksiz konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek hoş bir davranış olmasa da sofrada süren uzun sessizliklere maruz kalmak da bir o kadar can sıkan bir durum. Bu nedenle davet öncesi misafirlerinizin masanın neresinde oturacağını mutlaka belirlemeniz gerekir. Bu kararı verirken birbirini tanıyan ya da birbirlerinin sohbetini sevecek insanları yan yana getirmeye özen göstermelisiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, eğer misafirlerinizin sayısı da uygunsa bir bay, bir bayan şeklinde bir yerleşim planlamanızdır. En önemli konukların da ev sahibinin ve sahibesinin yanında yer aldıklarını unutmamak lazım tabi. Sonraki sıralamayı ise önem ve yakınlık derecesine göre yapabilirsiniz.

Şık bir sofra için doğru "Masa Örtüsü” seçimi önemli bir başlangıç olacaktır. Hazırlayacağınız sofraya göre değişmekle birlikte, kalabalık bir misafir grubu için hazırlayacağınız sofrada çok renkli örtülerden ziyade pastel veya beyaz renkli keten örtüler tercih edebilirsiniz. Özenle katlanmış ve masa örtüsüne uygun peçeteler kullanmayı da unutmamalısınız. Daha akılda kalıcı bir dizayn için sofranın ortasına taze çiçeklerden hazırlanmış bir aranjman ve sofranıza uygun süslemeler kullanabilirsiniz. Sofranızda kullanacağınız servis tabakları da menünüz hakkında misafirlerinize ipucu verecektir. Sofrada tabak seçimi menünüzde yer alan yemeklere göre yapılmalıdır. Örneğin çorba ile başlangıç yapacaksanız servis tabaklarınızın üzerinde çorba kasesi olmalıdır. Menünüzde çorba yer almıyor ise yerine ordövr tabağı koyabilirsiniz. Sadece çatal, kaşık, bıçak yerleşimini bilmek yetmiyor tabi... Davet sofrasında uyum çok önemlidir. Tek başına çatal, kaşık, bıçak değil diğer tüm servis gereçlerinin de uyumlu ve misafirlerinizin kolayca kullanabileceği şekilde düzenlenmiş olması gerekiyor. Peki şık bir sofra düzeninde başka nelere dikkat etmek lazım?
Ad:  sofra1.jpg
Gösterim: 1597
Boyut:  48.7 KB
• Su bardağı tabağın sol ön kısmına;
• Meşrubat ya da içki bardağı su bardağının sağına;
• Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;
• Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;
• Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;
• Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;
• Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;
• Meyve tabağı ortaya;
• Ekmek tabağı ortaya;
• Çiçek tanzimleri masanın ortasına;
• Peçeteler ise resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine koyulmalıdır.

Yemek Sunum Sanatı ve Sofra Süslemesi


Yemeğin lezzeti kadar sunumunun da ayrı önem taşıdığını hepimiz çok iyi biliriz. Ama gelin görün ki hızlı şehir hayatı, iş yorgunlukları, koşuşturmalarla derken, karmakarışık tabaklarda hızlıca yemek yiyen insanlar oluveriyoruz. Gelin şimdi hep birlikte bu tabaklara sihirli dokunuşlar yapalım. Soğuk içeceklerinize güzel tat ve görüntü vermek için: Buz kabının içine kiraz tanesi, gül yaprağı, nane yaprağı vb. koyup dondurabilirsiniz.

Buzdan kase, bardak vs yapabilir ve oldukça şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Kase yapmak için, büyüklü küçüklü iki kase, koli bandı, arzuya göre süslemek için yaprak, çiçek vb su ve derin dondurucu gereklidir.Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyan suyu buz kalıplarına koyup dondurun. Bu sayede buzlar daha canlı ve kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır. Bu da buzun mat görünmesini önler.

İki kase iç içe konur. Koli bandıyla, dıştaki kase üst tarafından bantların. İki cam kasenin arasına su dökülür. Suyun kaldırma gücüyle içteki kase havalanır ve dış kase ile aynı seviye geldiğinde koli bandına dayanır ve daha fazla yükselmesi engellenir. Bu arada kaseler arasında boşluk oluşur. Bu aşamada suyun içine çiçek, yaprak ya da ne arzu ederseniz ondan koyup süsleme yapılır.

Hazırlanan kase derin dondurucuya konur ve bir gece veya tam gün donması beklenir. Kullanılacağı zaman çıkartılıp bir süre oda sıcaklığında bekletilir ya da musluk suyundan geçirilir. Buz, kapların içinden kendini bırakır ve sizin de kazan doğurdu misali üçüncü bir kasenin olur. Sonra bu kasenin içine meyve, dondurma, buz vb. konulup servis yapılır.Bardak yapmak için de aynı yöntem uygulanır. Davet sofralarınızda cam yemek takımlarınıza renk katmak için, kaselere su doldurup içine masanıza uygun renklerde taze çiçekler yerleştirebilirsiniz. Mısır taneleri, salatalık, zeytin, havuç, ketçap ve çilek ile çocuklarınızın bayılacağı şirinlikte salata hazırlayabilirsiniz. Civcivleri ve diğer malzemeleri değiştirmek tamamen hayal gücünüze kalmış. Sabah kahvaltılarınıza hoş bir hava katmak için içine mini mini çiçekler koyduğunuz porselen yumurtalıkları kullanabilirsiniz. İçinde taze çiçekler olan cam vazonuzu elma dilimleriyle süsleyebilir, özellikle beyaz örtülü masanızda daha ferah görüntüler elde edebilirsiniz. Tabii elmaların kararmaması için vazonun içine 1 çay kaşığı sirke veya 1 yemek kaşığı limon suyu ilave etmeyi unutmayın. Ketçap, mayonez, hardal vb gibi dipsosları servis ederken, plastik ambalajları sofraya getirmek yerine, sosları küçük porselen kaselerde sunun. Kızarmış patatesler bu sayede daha şık görünecektir.


SİLENTİUM EST AURUM
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

9 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Kimya
3 Ekim 2011 / YaqmurTanesi Rüya Tabirleri
29 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış
3 Kasım 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
23 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış