Arama


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Los Angeles

Los20Angeles
"Los Angeles"

Güney California'daki Los Angeles kenti, New York'tan sonra ABD'nin ikinci büyük kentidir. 1.202 km2'lik bir alanı kaplayan Los Angeles, dünyanın en büyük yüzölçümlü kentlerinden biridir; nüfusu 3.259.300'dür (1986). Los Angeles, San Gabriel Dağları ile Bü­yük Okyanus arasındaki geniş bir kıyı ovasına kurulmuştur. Yıl boyunca ılıman bir iklimi olan kentte sis eksik olmaz.
Kentin ilk kurulduğu alanı da kapsayan Los Angeles kent merkezi, günümüzde kentin doğu bölümünde kalmıştır. Burası bir iş ve alışveriş merkezi olmanın yanı sıra, Old Plazadaki ve Olvera Sokağı'ndaki Meksika dük­kânları ve lokantalarıyla çok renkli bir yerdir. Kentin en yüksek gökdeleni olan 262 metre yüksekliğindeki United California Binası ve sanat gösterilerinin yer aldığı Müzik Merkezi de bu bölgededir. Japonların oturduğu Little Tokyo ve kentteki Çinlilerin yaşadığı China­town da kent merkezinin yakınındadır.

Los Angeles kent merkezinin batısında, Wilshire Bulvarı çevresinde birçok modern yapının ve şık mağazanın bulunduğu önemli bir alışveriş merkezi vardır. Sinema ve tele­vizyon sanayisinin merkezi olan. Hollywood ve gece kulüplerinin yer aldığı Sunset Bulvarı da buradadır. Film yıldızlarının yaşadığı Be­verly Hills, Batı Los Angeles'tedir. Beverly Hills'in yanında çok büyük bir iş ve alışveriş merkezi olan Century City yer alır. Kenti bölen Santa Monica Dağlarının kuzeyinde 1 milyondan fazla kişinin yaşadığı San Fernan­do vadisi vardır. Los Angeles kent merkezinin güneyinde Güney California Üniversitesi'nin de bulun­duğu kıyı ovası yer alır. Kıyıda Los Angeles yapay limanı ile Long Beach limanı vardır. Günümüzde müze ve otel olarak kullanılan ünlü İngiliz transatlantiği Queen Mary'nin yanı sıra, ünlü havacı ve sanayici, milyoner Howard Hughes'in tasarlayıp yaptığı ve 1947'de yalnız bir kez uçan zamanının en büyük uçağı Spruce Goose da Los Angeles limanında görü­lebilir. Dünyanın en büyük osenaryumu (okya­nus akvaryumu) olan Marineland'in bulunduğu Palos Verdes Yarımadası, Los Angeles limanı­nın batısında yer alır. Yanmadanın kuzeyinde ise dünyanın en büyük yat limanı olan Marina del Rey vardır.

Kentin öbür ilgi çekici yerleri arasında, bir açık hava konser alanı olan Hollywood Bowl ile film setlerinin ve ünlü filmlerin, televizyon dizilerinin çekiminden sahnelerin görülebildi­ği Universal Stüdyoları sayılabilir. Güneydo­ğuda, kent sınırlarının ötesinde büyük eğlen­ce merkezi olan Disneyland kurulmuştur.

Los Angeles'te değişik kökenli toplulukların barındığı, farklı mimari özellikler taşıyan yapılar kente ilginç bir görünüm kazandırır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica