Arama

Dünya Kentleri: Los Angeles

Güncelleme: 27 Ekim 2008 Gösterim: 12.994 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
1 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Los Angeles

Sponsorlu Bağlantılar
250px LosAngeles06

Los Angeles şehri, Güney Kaliforniya'da bulunan bir metropoldür. Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bulunur. Şehir, vilayet yöntemiyle yönetilmektedir ve Los Angeles vilayetinin bir parçasıdır.

Los Angeles Kaliforniya'nın en büyük şehridir, Amerika Birleşik Devletleri'nin de en kalabalık ikinci şehridir (2002 sayımına göre 3.798.981 kişi).

4 Eylül 1781 tarihinde İspanya kontrolündeki Meksika tarafından keşfedilen şehir (her ne kadar kızılderililer uzun süredir orada yaşasa da) Los Angeles 4 Nisan 1850 tarihinde Kaliforniya'nin bir parçası olmuştur.

Los Angeles metropol alanı, Los Angeles, San Bernardino , Riverside , Ventura ve Orange vilayetlerini ve 16 milyonun üzerinde değişik etnik ve ekonomik geçmişe sahip insanları barındırmaktadır. Los Angeles yanlış olarak birçok kez "Güney Kaliforniya" olarak adlandırılmaktadır, ancak coğrafi olarak San Diego ve Imperial vilayetleri de başta olmak üzere birçok bölüm göz ardı edilmektedir.

1876 yıllarına kadar nüfusu on bin dolaylarında olan Los Angeles, petrol yataklarının keşfedilmesi, Kaliforniya kuzeylerindeki altın madenlerinin bulunması, ve de gerek doğal güzelliği açısından birçok insanın rüyalarını süsledi.

1920'li yıllarda sanat ve eğlencenin de tüm ülke genelinde öncüsü olmaya başlamıştır. New York'un klasik Broadway'ine karşı Hollywood sineması gelişen yıllarda da çok daha güçlü olur ; günümüzde de Broadway'in büyük bir geliri Hollywood'dan gelmektedir.

Los Angeles'ın da büyümesiyle komşusu olarak gelişen ilçeler de vardır.

Venice Beach, Marina del Rey, Beverly Hills, Santa Monica ve Hollywood gibi dünyaca meşhur ilçeleri içinde barındıran Los Angeles'ın içinde bulunduğu Kaliforniya'nın valisi de ünlü film yıldızı Arnold Schwarzenegger'dir.

*
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Los Angeles Turizm Bilgileri

Sponsorlu Bağlantılar

Los Angeles ya da Melekler Şehri. Yüksek binalar, sarayları anımsatan villalar, ışıl ışıl reklam panoları, dünyaca ünlü plajları, sayısız müzeleri, sinema salonları, Hollywood, Bewerly Hills, Disneyland ve daha bir çok özelliği ile kendi başına marka olan bir şehirdir.


Beverly Hills: Aslında Los Angeles'in her bölgesi için şan, şöhret ve zenginlik simgesi denilebilir, ancak Beverly Hills bu konuda diğer bütün bölgeleri geride bırakabilmiştir. Bu bölgede bulunan lüks villalar ve bu villalarda oturan ünlü isimler, bu sokaklarda gezerken, Palmiye ağaçlarının sokaklara kattığı değişik hava, son model arabalar, tasarım harikası binalar, sanat eseri konumunda yapılan bahçe düzenleri ile Bewerliy Hills, LA gelen bir çok insanın gezmek istediği yerlerden bir tanesidir.

hollywoodblvdlacalifornxi2


Hollywood: Burası bir rüya gibidir. Film karelerinden görmeye çok alışık olduğunuz Hollywood tabelasını ve kaldırımda bulunan ünlülerin el ve ayak izlerini görmek için Los Angeles'i ziyarete gelen binlerce insan Hollywood'a akın etmektedir. Ancak Hollywood'da sadece ünlülerin ayak izlerinin bulunduğunu söylemek biraz haksızlık olur. Burada Hollywood bulvarının bulunduğu yerde yeniden onarılmış olan, Grauman's Chinese Theatre-Çin Tiyatrosu, El Capitan sineması, ve hemen yakınlarında kırmızı halısı ile Oscar törenlerinin yeni mekanı olan Kodak Tiyatrosu vardır. Hollywood'da yerlerde ünlülerin ayak izlerine baktığınız kadar biraz da çevrenize bakmalısınız.

mcc view


Marina Del Rey: Los Angeles'in en büyük marinasıdır. Bu marina şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçıp güzel saatler geçirebileceğiniz bir yerdir. Burada bulunan balık restoranlarında enfes balıklar yiyebilir, okyanus havasını derin derin içinize çekebilirsiniz.

Disneyland: Eğlencenin ruhu burada yaşıyor. Los Angeles'e gelip de buraya uğramadan dönmemeniz gerekmektedir. Burası sıradan bir eğlence parkı olmanın sınırlarını çoktan aşmış 7'den 70'e herkesin gözde mekanı olmuştur. Rengarenk bir dünya, bir yanda dünyanın en ünlü çizgi film kahramanları, bir yanda ışıklar... bölüm bölüm ayrılan eğlenceli ve şaşırtıcı alanlarıyla, Disneyland hayal edebileceğiniz gibi bir yer.

Malibu: Los Angeles'da bulunan en duru ve temiz denize sahiptir. Burada genellikle yıl boyunca bir çok sörfçü ile karşılaşabilirsiniz. Malibu'da sörf yapmak bir yaşam kuralı gibidir. Bir çok ünlünün evlinin burada bulunması Malibu'yu Los Angeles'da ayrı bir yere koymuştur.

Santa Monica : Okyanus kenarında, geniş yürüyüş parkurunda paten yapanlar bisiklete binenler, uzun ve geniş iskelesi ile Los Angeles'da oldukça ilgi çeken yerlerin arasında yer alır. Özellikle sıcak Los Angeles günlerinde diğer bölgelere göre 5-6 derece daha serin olmasıyla burası sıcaktan bunalıp serinlemek isteyenlerin gözdesi olmuştur.

Universal Studios: iyi bir sinema izleyiciyseniz, Los Angeles'in her köşesinden fırlayan bir filmin sahnesine tanıklık edebilirsiniz. Ama siz bu filmlerin bir de nasıl stüdyolarda çekildiğini merak ediyorsanız, Los Angeles'a gelen her turist gibi, Universal Stüdyolarında bir gezi turu yapmalısınız. Bu stüdyoları gezmek size oldukça eğlenceli gelecektir. Ancak, bu gezinin sonunda filmlerde yapılan bir çok hileyi öğreneceğiniz için, Amerikan filmleri gözünüzde eski inandırıcılıklarını kaybedecektir.

Venice Beach: Bu sahili bir çok filmden hatırlayacaksınızdır. Minik bikinileriyle paten yapan genç kızlar, üstü açık arabalarla gezen gençler, sahilde uzanıp güneşin keyfini çıkaranlar, okyanusun dalgalarında sörf yapanlar... işte size bir Los Angeles klasiği daha, dedirtecek bir yer.

Griffith Park: Bu park belki size New York'da Central Park kadar ilgi çekici gelmeyebilir ancak, yürüyüş parkurları, golf sahaları, içinde bulunan hayvanat bahçesi ile yeşillikler içinde güzel saatler geçirebileceğiniz bir yer. Ayrıca burada bulunan gözlem kulesi ile Los Angeles'ı kuşbakışı izleyebilmek size ayrı bir keyif verecektir.

Yemek

Los Angeles'da her bölgede, dünya mutfaklarından lezzetler bulabilmeniz mümkün. Çin mutfağından, Doğu mutfağına kadar bir çok lezzeti bir arda bulabilirsiniz. Amerika'nın bütün eyaletleri yemek konusunda oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.


Ancak Los Angeles'da hayat her yönüyle hızlı yaşandığı için, genellikle yemekler ayak üstü yenir. Bunun içinde her köşe başına fast food, tost, sosisli sandviç tezgahına rastlayabilirsiniz. Özellikle Los Angeles sahillerinde, ister Malibu olsun, ister Venice olsun, hangi sahilde olursanız olun buralarda karnınız acıktığında sahil kenarlarında bulunan ufak büfelerden ya da tezgahlardan ayak üstü bir şeyler atıştırabilirsiniz.


Tabii ki de Los Angeles gibi lüks bir şehirde yemek yemek sadece ayak üstü yerlerde olmuyor. Burası keyif ve zevk şehri olduğu için buna uygun restoranlar, kafeler şehrin her yerinde bulunuyor. Los Angeles'da bulunan mekanları saymak oldukça zaman alır. Siz en iyisi dekorasyonunu beğendiğiniz bir mekana girin ve mönüden bir yemek seçin. Ancak dekorasyonunu beğendiğiniz bir mekanın oldukça pahalı olabileceği ihtimalini de hesaba katmayı unutmayın.


Los Angeles'te eğer balık yemek isterseniz size önerebileceğimiz yer, Marine Del Rey olacaktır. Burada bir çok balık restoranı bulunmaktadır. ister küçük bir balıkçıda isterseniz de, lüks bir restoranda okyanus manzarası eşliğinde balık yemenin keyfini yaşayabilirisiniz.

Alışveriş

Alışveriş kelimesi Los Angeles için lüks butikler, markalı ürünler anlamına gelmektedir. Los Angeles'da bulunan mağazalarda ya da alışveriş merkezlerinde Versace, DKNY, Nike, Ferre, Dolce&Gabbana, Armani gibi dünyaca ünlü markaların bir çok şubelerini bulabilirsiniz. Tabii ki bu mağazalarda bulunan ürünleri satın almak için oldukça yüksek paraları gözden çıkartmanız gerekecektir. Mağazaların vitrinlerine bakarken bile bu mağazaların ne kadar pahalı olabileceğini hayal edebilirsiniz. Los Angeles'da markalı ürünleri daha ucuza satın almak isterseniz, bir çok outlet mağaza olduğunu hatırlatalım. Bu outlet mağazalar genellikle Hollywood'da bulunuyor. Özellikle La Cienega Bulvarında bulunan Loehmann's adlı mağazada, lüks caddelerde ki ışıltılı vitrinlerde gördüğünüz bir çok ürünü, çok daha ucuz fiyata sunacak bir mağazadır.


Los Angeles'da sokaklarda gezerken bu ışıltılı vitrinlere kaptırabilir ve bütün paranızı burada bulunan ürünlere harcamak isteyebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, Los Angeles'dasınız, her köşesinden filmlerin fışkırdığı bir şehirdesiniz, alışveriş seçeneğinizi buna uygun bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Efsanevi film kahramanları vardır herkesin hayallerini süsleyen... mesela Mariliyn Monroe, unutulmaz efsanevi sarışın... Los Angeles gezinizi bitirdikten sonra, üzerinde Mariliyn Monroe'nun fotoğrafının bulunduğu bir objeye sahip olmak heyecan verici olmaz mı? Ya da film afişleri, film müziklerinin bulunduğu eski bir plak, filmlerin çekildiği mekanlardan satın alabileceğiniz her hangi bir ürün... evet belki çok fazla filmlerden bahsettik ama Los Angeles bir film şehri değil mi? Buradan alabileceğiniz en güzel hediyeler efsanevi filmleri hatırlatan bir şeyler olmamalı mı?

Eğlence

Los Angeles'da eğlence anlamında neler söylenir bilinmez doğrusu... çılgın bir gece hayatı, içki bardaklarının birinin boşalıp birinin dolduğu barlar, güzel kızların dans ettiği gece kulüpleri, ister caz,ister blues, ister rock, ister klasik... her tarzdan müzik zevkine hitap eden gece kulüpleri ile Melekler Şehri, geceleri bir anda Eğlence Şehri olup çıkıyor.
Malibu, Santa Monica, Venice gibi sahillerde gündüz güneş, gece ay ışığı altında yapılan partiler, Hollywood bulvarı ve paralelinde bulunan Sunset Bulvarı'nda bulunan sayısız mekanlarda sabahlara kadar süren dansı müzik ve eğlence ve Los Angeles'da belli zamanlarda yapılan şenliklerle adına yakışır cinsten eğlenceler yaşanır Los Angeles gecelerinde...

Ulaşım

Los Angeles'da ulaşım için uygun fiyat ve rahatlık arıyorsanız, araba kiralamasınız. Los Angeles gibi araba düşkünlüğü çok fazla olan bir şehirde siz bu düşkünlüğe ayak uydurabilirsiniz. Bir çok filmde gördüğünüz gibi Malibu sahillerinde üstü açık son model bir arabayla gezme hayallerinizi Los Angeles'da büyük bir keyifle gerçekleştirebilirsiniz. Los Angeles'da belki de ucuz olan tek şey araba kiralamak olsa gerek.


Ancak Los Angeles'ın karmaşık trafiğinde bir de araba kullanmak istemiyorum derseniz, o zaman otobüsleri kullanabilirsiniz. Bu şehirde bulunan bir çok insan kendi arabalarını kullandıkları için toplu taşıma araçları genellikle ya turistlere kalır ya da 16 yaşında küçüklere, ancak otobüslerin az kullanılıyor olması bu şehirde otobüslerin çalışmadığı anlamına gelmemektedir. Aksine bu şehirde bulunan otobüsler oldukça dakiktir. Tabii ki siz bu dakiklik konusuna yoğun trafik yüzünden 1 saatlik gecikmeleri hesaba katmalısınız. Los Angeles'da taksi seçeneğini unutmakta yarar var, taksiyle bir yerden bir yere gitmek isterseniz, yaklaşık yarım saat önceden taksi durağına telefon etmeniz gerekmektedir, ancak şunu da belirtelim ki, L.A. taksiler oldukça pahalı ulaşım araçlarıdır.


Los Angeles trafiği karmaşası sizi korkutmasın. Burada karışık bir trafik sistemi var gibi görünse de, kısa zamanda bir çok sokağın, bulvarın birbirine paralel olduğunu anlayacak ve bu karışıklığın içinde kolaylıkla yolları bulabildiğinizi göreceksiniz.


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Los Angeles

Los20Angeles
"Los Angeles"

Güney California'daki Los Angeles kenti, New York'tan sonra ABD'nin ikinci büyük kentidir. 1.202 km2'lik bir alanı kaplayan Los Angeles, dünyanın en büyük yüzölçümlü kentlerinden biridir; nüfusu 3.259.300'dür (1986). Los Angeles, San Gabriel Dağları ile Bü­yük Okyanus arasındaki geniş bir kıyı ovasına kurulmuştur. Yıl boyunca ılıman bir iklimi olan kentte sis eksik olmaz.
Kentin ilk kurulduğu alanı da kapsayan Los Angeles kent merkezi, günümüzde kentin doğu bölümünde kalmıştır. Burası bir iş ve alışveriş merkezi olmanın yanı sıra, Old Plazadaki ve Olvera Sokağı'ndaki Meksika dük­kânları ve lokantalarıyla çok renkli bir yerdir. Kentin en yüksek gökdeleni olan 262 metre yüksekliğindeki United California Binası ve sanat gösterilerinin yer aldığı Müzik Merkezi de bu bölgededir. Japonların oturduğu Little Tokyo ve kentteki Çinlilerin yaşadığı China­town da kent merkezinin yakınındadır.

Los Angeles kent merkezinin batısında, Wilshire Bulvarı çevresinde birçok modern yapının ve şık mağazanın bulunduğu önemli bir alışveriş merkezi vardır. Sinema ve tele­vizyon sanayisinin merkezi olan. Hollywood ve gece kulüplerinin yer aldığı Sunset Bulvarı da buradadır. Film yıldızlarının yaşadığı Be­verly Hills, Batı Los Angeles'tedir. Beverly Hills'in yanında çok büyük bir iş ve alışveriş merkezi olan Century City yer alır. Kenti bölen Santa Monica Dağlarının kuzeyinde 1 milyondan fazla kişinin yaşadığı San Fernan­do vadisi vardır. Los Angeles kent merkezinin güneyinde Güney California Üniversitesi'nin de bulun­duğu kıyı ovası yer alır. Kıyıda Los Angeles yapay limanı ile Long Beach limanı vardır. Günümüzde müze ve otel olarak kullanılan ünlü İngiliz transatlantiği Queen Mary'nin yanı sıra, ünlü havacı ve sanayici, milyoner Howard Hughes'in tasarlayıp yaptığı ve 1947'de yalnız bir kez uçan zamanının en büyük uçağı Spruce Goose da Los Angeles limanında görü­lebilir. Dünyanın en büyük osenaryumu (okya­nus akvaryumu) olan Marineland'in bulunduğu Palos Verdes Yarımadası, Los Angeles limanı­nın batısında yer alır. Yanmadanın kuzeyinde ise dünyanın en büyük yat limanı olan Marina del Rey vardır.

Kentin öbür ilgi çekici yerleri arasında, bir açık hava konser alanı olan Hollywood Bowl ile film setlerinin ve ünlü filmlerin, televizyon dizilerinin çekiminden sahnelerin görülebildi­ği Universal Stüdyoları sayılabilir. Güneydo­ğuda, kent sınırlarının ötesinde büyük eğlen­ce merkezi olan Disneyland kurulmuştur.

Los Angeles'te değişik kökenli toplulukların barındığı, farklı mimari özellikler taşıyan yapılar kente ilginç bir görünüm kazandırır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica