Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

hondurasvf2

Orta Amerika cumhuriyetleri içinde ikinci büyük, ama en yoksul ülkedir. Kuzeyde Karayib Denizi, doğuda Nikaragua, güney ve güneybatıda Büyük Okyanus ve El Salvador, batıda ise Guatemala ile çevrelen­miştir. Kuzey kıyısı açıklarındaki Bahîa Ada­ları Honduras'a aittir.
Kıyılardaki alçak düzlükler dışında, ülke dağlıktır. Dağlann yükseklikleri güneye doğ­ru gidildikçe artar. Dağlar hemen her bölgede içinde ırmakların aktığı vadilerle bölünmüş­tür. Kıyıdaki düzlüklerde iklim sıcak ve nem­lidir; ama halkın çoğunluğunun yaşadığı daha yüksek iç bölgelerde daha ılımandır. Orman­ları çam, meşe ve kerestesi çok değerli olan maun ağaçlarıyla kaplıdır.
Halkın bir bölümünü Amerika Yerlileri oluşturur. Kentlerde yaşayanların büyük ço­ğunluğu ise İspanyol ve Yerliler'in karışma­sından doğan melezlerdir. Ülkenin yönetimi İspanyol kökenlilerin elindedir. Ülkenin ku­zeyinde çoğunluğu Batı Hint Adaları'ndan gelerek muz plantasyonlarında (büyük çiftlik­ler) çalışan birkaç bin Siyah yaşar. Ülkenin resmi dili İspanyolca'dır ve halkın büyük çoğunluğu Katolik'tir. Eğitim parasızdır; ama okul sayısı yeterli olmadığından halkın çoğun­luğu okuma yazma bilmez.
Başkent yaklaşık 509 bin nüfuslu olan Tegucigalpa'dır. Başlıca limanları Büyük Okyanus kıyısında Amapala, Atlas Okyanusu kıyısında Le Ceiba, Tela ve Puerto Cortes'dır

HONDURAS'A İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 112.088 km2.
NÜFUS: 4.657.000 (1987).
YÖNETİM: Cumhuriyet.
BAŞKENT: Tegucigalpa.
DOĞAL YAPİ: Bazı tepeleri 3.050 metreyi aşan dağlık bir ülkedir. Kuzeydeki sıcak ve nemli Karayib kıyılarında tropikal ormanlar vardır.
BAŞLICA ÜRÜNLER VE MADENLER: Muz, kereste, kah­ve, hindistancevizi, halat ve ip yapımında kullanılan abaka lifleri, altın ve gümüş.
ÖNEMLİ KENTLER: Tegucigalpa, San Pedro Sula, Tela, Puerto Cortes, Amapala.
EĞİTİM: 7-15 yaşları arasında zorunludur.

Batıda küçük bir kent olan Copân yakın­larında İS 2.-7. yüzyıllar arasında Orta Ame­rika'da yaşamış Mayalar tarafından kurulan bir kentin kalıntıları vardır. Tapınak ve saray­ların kalıntıları, Mayalar'ın özgün yazılan, ileri astronomi ve matematik bilgileriyle par­lak bir uygarlık kurduklannı gösterir.

Ekonomi ve Ulaşım

Halkın çoğunluğu küçük çiftçidir ve kendi gereksinmelerini karşılayacak kadar mısır, fasulye ve pirinç yetiştirir. Ülke nüfusu az ve halkı yoksuldur. Çoğu çamur ve sazdan yapıl­ma evlerde yaşar. Çayırlık alanlarda bir mik­tar sığır yetiştirilir. Ülkenin temel ürünü ise muzdur. Muz, kuzey kıyılardaki düzlüklerde bir ABD firmasının plantasyonlarında üreti­lir. Ülkenin dışarıya sattığı ürünlerin değeri­nin yaklaşık yarısını muz oluşturur. Ayrıca, kahve, hindistancevizi, kereste, tütün ve aba­ka lifleri de dışarıya satılır. (Abaka lifleri manilakeneviri de denen bir bitkinin yaprak­larından elde edilir ve halat yapımında kulla­nılır.) Altın ve gümüş çıkarımı da gene bir ABD firmasının elindedir. Honduras'ta ülke içinde tüketilmek üzere sabun, giyim eşyası, un ve sigara gibi mallan üreten az sayıda fabrika vardır. Dış ticaretinin büyük bölümü­nü ABD ile yapar.
Honduras'ta ulaşım bir sorundur. Yeterli demiryolları ve karayollan yoktur. Muz plan­tasyonlarının gereksinimini karşılamak için yapılan demiryollarının çoğu kuzeydedir. Başkente bile demiryolları ulaşmaz. Ülkenin güneyinde boydan boya Panamerikan Kara­yolu uzanır. Bu yol, Okyanuslar Arası Kara-yolu'na bağlanarak başkentten geçer ve Atlas Okyanusu kıyılarına ulaşır. Bazı akarsular ufak gemilerin işleyebilmesine uygundur. Köy­lülerin çoğunluğu katırlarla yolculuk yapar.

Tarih

Kristof Kolomb 1502'de Honduras'ı keşfetti ve ülkeye İspanya adına el koydu. Kurulan ilk İspanyol kenti Trujillo'ydu. 1570'ten sonra bu ülkede gümüşün bulunmasıyla yeni bir kolo­nici ve korsan akını başladı. Yerli halk ya köleleştirildi ya da salgın hastalıklarla büyük ölçüde yok oldu. Meksika'daki devrimden sonra 1823'te aralarında Honduras'ın da bu­lunduğu Orta Amerika ülkeleri bir araya gelerek bir federasyon oluşturdu. 1838'de Honduras federasyondan çekilerek bağımsız­lığını ilan etti.
20. yüzyılın başlarında ülkede karışıklıklar olduğu gerekçesiyle ABD, muz ve maden şirketlerini korumak için deniz piyadelerini bu ülkeye gönderdi. 1932-49 arasında dikta­törlükle yönetilen Honduras'da, 1957'de bazı reformları gerçekleştirmek amacıyla bir ana­yasa yapıldıysa da 1963'te darbeyle bir askeri hükümet kuruldu. Ülke tarihinde 380'in üs­tünde askeri darbe ya da ayaklanma olmuş­tur. Günümüze kadar ordu, yönetimde ağırlı­ğını sürdürmüş; ülke dış siyaseti de ABD'ye bağımlı kalmıştır. Komşu Nikaragua yöneti­mine karşı olan gerillalar bu ülkeyi bir üs gibi kullanmaktadır. Honduras ABD'den ekono­mik ve askeri yardım almaktadır.

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....