Arama

Honduras ve Honduras Tarihi

Güncelleme: 16 Temmuz 2012 Gösterim: 6.596 Cevap: 4
thedoctor_611 - avatarı
thedoctor_611
Ziyaretçi
7 Haziran 2007       Mesaj #1
thedoctor_611 - avatarı
Ziyaretçi
Honduras

Sponsorlu Bağlantılar

(Honduras Bayrağı) (Honduras Arması) Genel bilgi: Ana dili İspanyolca Başkent Tegucigalpa Yönetim şekli Cumhuriyet Cumhurbaşkanı (aynı zamanda başbakan) Ricardo Maduro Joest Yüzölçümü 112.090 km² Nüfusu 6.823.568 (Temmuz 2004) Nüfus yoğunluğu km² başına 60 kişi Kişi başına düşen gelir 993 US-$ (2004) Para birimi Lempira Saat dilimi UTC-6 Milli marş Tu bandera es un lampo de cielo Plaka işareti HN İnternet alan adı .hn Telefon kodu +504 LocationHonduras Honduras CIA WFB Map


Nüfus

Nüfusu 6,7 milyona varan Honduras'ta kilometrekareye 60 kişi düşmektedir. Halkın yarısından çoğu kırsal (%53) alanda yaşamaktadır fakat 1998'deki Mitch kasırgasının ardından şehre göçte artış gözlenmiştir.

Honduras halkı kökenlerine göre üç ana gruba ayrılır:
  • ladinos: Maya soyundan gelirler ve halkın %90'ını oluştururlar. Komşu ülkelerin aksine Honduras'ta Maya soyundan gelmek gurur veya utanç kaynağı olarak görülmez.
  • garífuna: Siyah tenli Karayip bölgesi insanlarıdırlar. Nüfusun %2'sini (180.000) oluştururlar.
  • indígenas: (yerliler)
    • Miskito: 35.000 kişi
    • Sumu Twahka: 730 kişi
    • Paya: 3000 kişi
    • Lenca: 80.000 - 100.000 kişi
    • Chortí: 55.000 kişi
    • Jicaque/Tolupane
Son dönemde ortalama yaşam süresi kadınlarda 67, erkelerde ise 65 yıla yükselmiştir. Ülkede her 1600 kişiye bir doktor düşerken her 900 kişiye de hastanede bir yatak düşmektedir. Binde 30 bebek ölümlerine rastlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun verilerine göre halkın gıda gereksinimi %98'lik bir oranla giderilmesine rağmen halkın yarısına yakın bir kısmı hatalı veya yetersiz beslenmeden muzdariptir.

Ülkede okuma yazma oranı %76'dır (kadınlarda ve erkeklerde ortalama aynı). Kırsal alanda okuma yazma oranı şehre kıyasla oldukça düşüktür.

Son yıllarda gözlenen hızlı nüfus artışı (2004 verilerine göre %2,2) nedeniyle Honduras'ta nüfusun yarısından çoğunu 18 yaşın altındaki çocuklar ve gençler oluşturmaktadır. Nüfus, son dönemdeki hızıyla artmaya devam ederse 2025'te toplam nüfusun 14 milyona ulaşması beklenmektedir. Yalnız hızlı nüfus artışı Honduras'ta fakirliğin sebebi olarak görülmemektedir.

Politika

Honduras tarihinde İspanyol tesiri büyüktür. Uzun yıllar İspanyolların ticari dominyonu olarak kalan Honduras, bağımsızlığını kazandıktan sonra da kargaşa bitmemiştir. Bağımsızlıktan sonra El Salvador ile savaş durumuna gelen Honduras, bu olaydan dolayı ekonomik açıdan büyük kayıplar yaşamıştır. Hatta bir dünya kupası maçında El Salvadorlu futbolcuların kaldığı otel, Honduraslı vatandaşlar tarafından kundaklanmak istenmiştir. Bu olayın yankıları Honduras'ta hâlâ sürmektedir. Bu gün Honduras dünyanın birçok ülkesine göç veren ülkelerin başında gelmektedir.

Ekonomi

Honduras'ın ekonomisi tropik fırtına Mitch'den önce ve Mitch'den sonra olmak üzere iki ayrı şekilde ele alınabilir. 1998 öncesi %80'lerde olan fakirlik, 1998'de yaşanan felaketten sonra daha da artmıştır. Bu değişim işsizlik oranında da sayılara yansır. Fırtına öncesi %31 olan işsizlik oranı 1998'i takip eden yıllarda %44'e kadar ulaşmıştır. 2003 yılında bu oranın tekrar %27'ye düştüğü belirtilmektedir.

Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Ekonomi Komisyonu (ECLAC) 'nin hesaplamalarına göre Mitch 3,8 milyar dolarlık maddi hasara yol açmıştır ve bu rakam Honduras'ın Gayri Safi Milli Hasıla'sının %70'ine denk gelmektedir. Hükümet yeniden yapılanmanın 5 milyar dolara mal olacağını tahmin etmektedir.

İthalat
Sanayi ve Altyapı
Tarım
Ormancılık

Son düzenleyen asla_asla_deme; 31 Ekim 2008 14:40
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Haziran 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
HONDURAS

Sponsorlu Bağlantılar
DEVLETİN ADI: Honduras Cumhûriyeti
BAŞŞEHRİ: Tegucigalpa
NÜFUSU: 4.996.000
YÜZÖLÇÜMÜ: 112.088 km2
RESMİ DİLİ: İspanyolca
DİNİ: Hıristiyanlık
PARA BİRİMİ: Lempira
Orta Amerika’da yer alan bir devlet. Kuzeyde Antil Denizi, Küba, Haiti, Dominik Cumhûriyeti; güneyde Büyük Okyanus, Nikaragua, Fonseca Körfezi ve El Salvador; batıda Guatemala, doğuda Karaib Denizi, Nikaragua ve Pasifik Okyanusu ile çevrilidir. Pasifik Okyanusuna 90 kilometrelik bir kıyısı vardır. Orta Amerika devletleri arasında en büyük olan ülkedir.

Târihi

Honduras’a ilk yerleşenlerin M.Ö. 2000 yıllarında Mayalar olduğu ileri sürülmektedir. Honduras’ın batı bölgesindeki kalıntılar ve birleşmiş üç merkezdeki (Copan-Honduras, Tazumal-el Salvador, Qurigua-Guatemala) işâretler bunu doğrulamaktadır. 26 Haziran 1497’de İspanyollar Camerun burnuna çıktılar. 14 Ağustos 1502 yılında Cristof Colom, Cape Gracias a Dios bölgesini buldu. Yerli kabîlelerin hâkimiyeti altında bulunan Honduras’ın ele geçirilmesi işi 1524 yılında Meksika’yı alan Hernan Cortes tarafından Cristobal de Olid’e verildi. Fakat Cristobal de Olid isyân edince 1525 yılında Cortes tarafından öldürüldü. Fakat bu sefer yerli kabîlelerle mücâdele başladı. Kabîlelerin reisi Lempira (sonra para birimine isim olarak verildi) daha şiddetli mukâvemet gösterdi. Gümüş ve diğer mâdenler bakımından zengin bir memleket olan Honduras bir müddet biri Tegucigalpa, diğeri Comayagua olmak üzere iki vâlilik hâlinde kaldı.

On altıncı yüzyılda korsanların saldırıları ve Afrika zencilerinin istilâları başladı. 1740 yılında zenciler İngiliz Hondurasını kurdu. Honduras 1821 yılında İspanyol egemenliğinden kurtuldu.

Bir müddet Meksika’da gelişen Agustin de Hurbide’nin rejimi altında kaldılar. 1821 yılında Hurbide İmparatorluğunun yıkılması üzerine Orta Amerika Federasyonuna katıldılar. 1827 yılında başşehir Comayagua yerine Tegucigalpa îlân edildi. Federasyon dağılınca 26 Ocak 1838 yılında tam bağımsızlığını kazandı.

Honduras Roma Katolikliği ve İspanya aristokrasisi tesiriyle politik bölünmelere uğramaya başladı. Tegucigalpa liberal parti ve Comayagua da muhâfazakar partinin merkezi hâline geldi. Bu bölünme komşu devletlerde de mevcut idi.

Guatemalalı diktatör Rafeal Carrear 1844-1865 yıllarında liberalleri idâresi altına aldı. 1849-1863 yılları arasında Honduras, El Salvador ve Nikaragua üçlü konfederasyon kurmuşlardı. Daha sonra İngilizler, Honduras’ın kereste ticâretine el atarak, San Jan Nehrinin ağzını işgâl ettiler. Cleyton-Bulwer antlaşması yapıldı. 1859 yılında İngiltere Moskito bölgesi için Honduras ile bir antlaşma daha yaptı. 1871-1874 Guatemala ve El Salvador harplerinden sonra önce Ponciano Leiva sonra da Aurelio Soto başkan oldular.Soto, Honduras’a yenilikler getirdi.

1933 ile 1949 yılları arasında Tiburcio Carias başkanlığında bir diktatörlük kuruldu. Tarias 1949 yılında devrilerek Juan Manuel Gölvez başkan oldu. Bu dönemde yol, okul, tesis yapımına, içme suyu ve kanalizasyon sistemlerine ağırlık verildi. 1954 seçimlerini liberal Dr. Ramon Villeda kazandı. Birçok karışıklıklar sonunda 6 yıllık ilk başkan olarak seçildi. 1960’da Nikaragua ile olan toprak anlaşmazlığı İspanya Kralı Onüçüncü Alfonso hakemliğinde, Honduras’a Coca Nehri kuzeyindeki 15.600 km2lik arâzinin verilmesiyle sonuçlandı.

1965 yılında Albay Oswaldo Lopez başkan oldu. 1969 El Salvador harbinden sonra da, 1971 seçimlerini milliyetçi Roman Cruz kazandı. ABD’den Swan adaları devir alındı. Bu arada Fifi kasırgası büyük sıkıntılar getirdi.

1975 yılında Albay Juan Alberto Castro bir askerî darbe ile başa geçti. 1981’de sivil yönetime dönmek üzere seçimler yapıldı ise de ordu perde arkasında kalarak yönetim üzerindeki ağırlığını sürdürdü. Cördava’nın başkanlığı sırasında ABD ile ilişkiler daha da güçlendi. 1985 seçimlerinde anayasaya aykırı olarak en çok oyu alan partinin birinci gelen adayın başkan seçilmesi sistemi uygulandı ve Jose Azcona Hoyo başkan oldu. Hoyo 1987’de Kosta Rika’nın önderliğinde Orta Amerika Barış Plânını imzâlayarak ülke politikasını bir ölçüde değiştirdi. 1990 Ocak ayında yapılan seçimleri muhâlefetteki Ulusal Parti kazandı. Böylece 1932’den bu yana ilk defâ bir muhâlefet partisi seçimleri kazanarak iktidara gelmiş oldu.

Fizikî Yapı

Honduras topraklarının çoğu dağlıktır. Batıya doğru dağlar 2500-2750 m yüksekliğe kadar ulaşır.Sierra de Merendon dağ silsilesi Rio Ulua ve Rio Motogua vâdilerinin sınırlarını belli eder. Güneyde sönmüş volkanik dağlar bulunur. Rio Ulua Vâdisi 40 km genişliğindedir. Doğu Mosquitai hâriç, ovaları alüvyonlar ve kalkerlerle doludur. Ülkenin ortasında derin bir çöküntü mevcuttur. Irmakları Ulua, Humaya, Gascoran, Lempa ve Segovia’dır. Nehirlerinin hemen hepsi Antiller Denizine dökülür. İki kıyı arasında uzanan 280 km’lik bir vâdi bulunmaktadır. Honduras’ta Yojoya isimli bir göl de bulunmaktadır.

İklimi

Kuzey kıyıları alçak ve çok sıcaktır. Doğu bölgesi bol yağış alır. Flora ve Fauna bölgesi en çok yağış alan bölgelerdir. Güney kısımlar az yağış alır. Umûmî olarak ekvator ikliminin tesirindedir. Alize rüzgârları kuzeydoğudan eserek ülkeye yağış getirir. İki mevsim vardır. Biri yağışlı kış, diğeri kurak yaz. Antil kıyısı bol yağışlıdır. Ortalama sıcaklık Fonseca Körfezi dâhil 27°-28°C’dir. Diğer yüksek bölgelerde 14°-27°C arasında değişir.

Tabiî Kaynaklar

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar: Honduras, vahşi cengeller ve bakkam ağaçlarından meydana gelmiş ormanlarla kaplıdır. Bakkam ağaçları kereste ticâreti için de önemli yer kaplar. Tegucigalpa ve güneyindeki savanlar ve bodur ağaçlar, buraların az yağış aldığını gösterir. Bataklık cengellerinin bulunduğu bölgeye Mosquital denir. Enteresan bir bitki olan “Üst-bitken Bitki” asalak olmamasına rağmen diğer bitkilerin üstünde bol miktarda yetişir.

İnsan nüfûsunun az oluşu, tropikal kuşak hayat şartları ve yüksek dağların fazlalığına bağlanabilir. Vahşi manzara bu yüzden insanın tecâvüzünden uzak kalmıştır. Yüksek bölgelerdeki ormanların bir kısmı da çam ve meşe ağaçlarından meydana gelmiştir. Mongroular, aaaaal incirler, eğrelti otları, ipekli pamuk ağaçları gibi az bulunan ağaçlar kıyılarda bol miktarda bulunmaktadır.

Honduras ormanları balta girmemiş vahşî tabiatlıdır. Bu ormanlarda dünyâda pek az yerde bulunan çeşit çeşit vahşî hayvanlar, kuşlar ve böcekler yaşar. Siyah ayı, çeşitli cins geyikler, porsuk, tilki, çakal, kurt, jaguar, puma, vaşak, çeşitli yabânî kediler, siyah panter, tapir, iri kertenkele, karınca yiyen, koti, armadillo kertenkelesi, kinkaju, timsah, zehirsiz yılan, maymun, çakal, slot gibi kara hayvanları yanında; tukan, sülün, makao papağanı gibi kuş cinsleri yaşar.

Mâdenler: Honduras’ta kurşun, çinko, gümüş, altın antimon, civa, kömür, demir ve bakır yatakları vardır.

Nüfus ve Sosyal Hayat

Nüfûsun % 60’ı köylerde, geri kalan kısmı şehirlerde yaşar. Halkın % 90’ını melezler, % 7’sini saf kızılderililer, % 3’ünü ise zenci-beyazlar teşkil etmektedir. Nüfûsun en kalabalık olduğu yerler ülkenin merkezindeki vâdilerdir. Önemli şehirleri Tegucigalpa ve San Pedro Sula’dır. Halkın çoğunluğu İspanyolca konuşur.

Din: Honduras halkı Hıristiyandır. Halkın % 86’sı Katoliktir. 36 bin kadar Protestan vardır.

Eğitim: Eğitim 8 ile 12 yaş arasında mecburi ve ücretsizdir. Halkın % 40’ı okuma yazma bilmemektedir. Ülkede yüksek okul olarak Pan Amerikan Okulu, Millî Üniversite ve Tarım Ürünleri Deneme Merkezi vardır.

Siyâsî Hayat

Merkezî hükûmet 1965 Anayasası ile icrâ gücünü devlet Başkanına vermiştir. 6 yılda bir başkanlık seçimi yapılır. Kânun yapma gücü Millî Konseye, yargı gücü de Anayasa Mahkemesine verilmiştir. Kongre üyeleri de 6 yılda bir seçilir. Bu seçilenler ikinci defâ tekrar seçilemezler. Her otuz bin kişiye bir kongre üyesi düşer.Seçme yaşı 18’dir. Başkan ve Kongre, ordunun kontrolünde bulunur. Ordu, kongreyi geçici tâtil edebilir. Anayasa Mahkemesinde bulunan hâkimler kongre tarafından altı yıllığına seçilirler.

İdârî olarak 18 bölgeye ayrılmıştır. Bir de merkez bölgesi vardır. Her bölge başkanını, devlet başkanı ve her bölge konseyini de kendi belediyesi seçer. Tegucigalpa ve Comayagua merkez bölgesinin kendine has kânunları vardır. Desteğini daha çok şehirden alan Liberal Parti ve muhâfazakar olan Milliyetçi Parti ülkenin iki büyük partisidir.

Ekonomi

Tarıma dayanan ekonomisi iki ayrı bölüme ayrılır. Yabancı şirketlerin ekonomisi ve bir de çiftçilerle diğer dallardaki şirketlerin sâhiplerinin meydana getirdiği millî ekonomisi vardır. Büyük çapta muz üretimi, ihrâcatının en önemli ürünüdür. Kuzey kıyısındaki yabancı şirketler ekonomisi, yapılan şose yolları ile iç kısımlardaki millî ekonomi ile birleştirilmeye çalışılmaktadır.

Sanâyi: Sanâyisi, orman ve tarım ürünlerinden ihrâcat yapabilecek ve diğer tüketim maddelerini kendisine yetecek kadar yetiştirme prensibine dayanır. Kuzey kıyıları ve güneybatı bölgesi, gümüş yataklarının bulunduğu Tegucigalpa yerleşme merkezleridir. Gümüşün yanında altın, kurşun, çinko, antimon ve demir de çıkarılır. Memleketin % 44’ünü kaplayan ormanlardan elde edilen kereste önemli bir ihraç ürünüdür.

Sanâyiinin % 50’si besin, % 17’si kereste, % 10’u pamuklu dokuma ve % 8’i tütün işletmelerinden meydana gelir. Ülkede, tekstil, mobilya, tütün, kâğıt, demir-çelik ve çimento fabrikaları bulunmaktadır.

Tarım: Ekonominin % 70’i, gelirin % 45’i, işgücünün % 60’ı, topraklarının % 10 ve ihrâcatın % 50’si tarıma dayanır ve nüfûsun 2/3’si tarımla uğraşır. Topraklarının ancak % 20’si iktisâdî bakımdan işletilir. Geri kalan topraklar çoğunlukla ormanlık ve otlak arâzidir.

Başlıca ürünleri; muz, mısır, kahve, pamuk, hindistancevizi, pirinç, fasulye, şekerkamışı, patates, tütün, kereste, kauçuk, hind darısı, buğday, kakao ve kenevirdir. Topraklarının 69 bin dönümü muz üretimine ayrılmıştır.

Hayvancılık: Daha çok sığır yetiştirilir. Canlı hayvan ve et ihrâcatı yapılır. Kümes hayvanlarından hindi çok beslenir. Ekime ayrılan toprakların iki misli toprak hayvancılığa ayrıldığı için, toplam tarım sektörünün % 20’sini hayvancılık teşkil eder.

Balıkçılık iyi durumda olup, karides ticârî maksatlarla geniş ölçüde avlanmaktadır.

Ticâret: 1960’lı yıllarda ithâlât-ihrâcat dengeliydi. 1976’da ise bütçe 60 milyon dolar açık verince, bu açığını muz, pamuk, kahve ve çeşitli minerallerin üretimini artırarak kapamaya çalışmıştır.

En fazla ticâret yaptığı ABD’ye sattığı başlıca ürünler; muz, altın, gümüş, maun, kahve, hindistancevizi ve kauçuktur.

Honduras dışarıdan motorlu araçlar ve çeşitli sanâyi malları ithâl eder. ABD’den sonra en çok Kanada ile dış ticâreti vardır.

Ulaşım: Honduras’da demiryollarının uzunluğu 1004 kilometredir. 17.947 kilometrelik yolun ancak 2200 kilometrelik kısmı asfatlanmıştır. Ulaşım sistemi oldukça yetersizdir. 9 adet hava limanı vardır.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

hondurasvf2

Orta Amerika cumhuriyetleri içinde ikinci büyük, ama en yoksul ülkedir. Kuzeyde Karayib Denizi, doğuda Nikaragua, güney ve güneybatıda Büyük Okyanus ve El Salvador, batıda ise Guatemala ile çevrelen­miştir. Kuzey kıyısı açıklarındaki Bahîa Ada­ları Honduras'a aittir.
Kıyılardaki alçak düzlükler dışında, ülke dağlıktır. Dağlann yükseklikleri güneye doğ­ru gidildikçe artar. Dağlar hemen her bölgede içinde ırmakların aktığı vadilerle bölünmüş­tür. Kıyıdaki düzlüklerde iklim sıcak ve nem­lidir; ama halkın çoğunluğunun yaşadığı daha yüksek iç bölgelerde daha ılımandır. Orman­ları çam, meşe ve kerestesi çok değerli olan maun ağaçlarıyla kaplıdır.
Halkın bir bölümünü Amerika Yerlileri oluşturur. Kentlerde yaşayanların büyük ço­ğunluğu ise İspanyol ve Yerliler'in karışma­sından doğan melezlerdir. Ülkenin yönetimi İspanyol kökenlilerin elindedir. Ülkenin ku­zeyinde çoğunluğu Batı Hint Adaları'ndan gelerek muz plantasyonlarında (büyük çiftlik­ler) çalışan birkaç bin Siyah yaşar. Ülkenin resmi dili İspanyolca'dır ve halkın büyük çoğunluğu Katolik'tir. Eğitim parasızdır; ama okul sayısı yeterli olmadığından halkın çoğun­luğu okuma yazma bilmez.
Başkent yaklaşık 509 bin nüfuslu olan Tegucigalpa'dır. Başlıca limanları Büyük Okyanus kıyısında Amapala, Atlas Okyanusu kıyısında Le Ceiba, Tela ve Puerto Cortes'dır

HONDURAS'A İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 112.088 km2.
NÜFUS: 4.657.000 (1987).
YÖNETİM: Cumhuriyet.
BAŞKENT: Tegucigalpa.
DOĞAL YAPİ: Bazı tepeleri 3.050 metreyi aşan dağlık bir ülkedir. Kuzeydeki sıcak ve nemli Karayib kıyılarında tropikal ormanlar vardır.
BAŞLICA ÜRÜNLER VE MADENLER: Muz, kereste, kah­ve, hindistancevizi, halat ve ip yapımında kullanılan abaka lifleri, altın ve gümüş.
ÖNEMLİ KENTLER: Tegucigalpa, San Pedro Sula, Tela, Puerto Cortes, Amapala.
EĞİTİM: 7-15 yaşları arasında zorunludur.

Batıda küçük bir kent olan Copân yakın­larında İS 2.-7. yüzyıllar arasında Orta Ame­rika'da yaşamış Mayalar tarafından kurulan bir kentin kalıntıları vardır. Tapınak ve saray­ların kalıntıları, Mayalar'ın özgün yazılan, ileri astronomi ve matematik bilgileriyle par­lak bir uygarlık kurduklannı gösterir.

Ekonomi ve Ulaşım

Halkın çoğunluğu küçük çiftçidir ve kendi gereksinmelerini karşılayacak kadar mısır, fasulye ve pirinç yetiştirir. Ülke nüfusu az ve halkı yoksuldur. Çoğu çamur ve sazdan yapıl­ma evlerde yaşar. Çayırlık alanlarda bir mik­tar sığır yetiştirilir. Ülkenin temel ürünü ise muzdur. Muz, kuzey kıyılardaki düzlüklerde bir ABD firmasının plantasyonlarında üreti­lir. Ülkenin dışarıya sattığı ürünlerin değeri­nin yaklaşık yarısını muz oluşturur. Ayrıca, kahve, hindistancevizi, kereste, tütün ve aba­ka lifleri de dışarıya satılır. (Abaka lifleri manilakeneviri de denen bir bitkinin yaprak­larından elde edilir ve halat yapımında kulla­nılır.) Altın ve gümüş çıkarımı da gene bir ABD firmasının elindedir. Honduras'ta ülke içinde tüketilmek üzere sabun, giyim eşyası, un ve sigara gibi mallan üreten az sayıda fabrika vardır. Dış ticaretinin büyük bölümü­nü ABD ile yapar.
Honduras'ta ulaşım bir sorundur. Yeterli demiryolları ve karayollan yoktur. Muz plan­tasyonlarının gereksinimini karşılamak için yapılan demiryollarının çoğu kuzeydedir. Başkente bile demiryolları ulaşmaz. Ülkenin güneyinde boydan boya Panamerikan Kara­yolu uzanır. Bu yol, Okyanuslar Arası Kara-yolu'na bağlanarak başkentten geçer ve Atlas Okyanusu kıyılarına ulaşır. Bazı akarsular ufak gemilerin işleyebilmesine uygundur. Köy­lülerin çoğunluğu katırlarla yolculuk yapar.

Tarih

Kristof Kolomb 1502'de Honduras'ı keşfetti ve ülkeye İspanya adına el koydu. Kurulan ilk İspanyol kenti Trujillo'ydu. 1570'ten sonra bu ülkede gümüşün bulunmasıyla yeni bir kolo­nici ve korsan akını başladı. Yerli halk ya köleleştirildi ya da salgın hastalıklarla büyük ölçüde yok oldu. Meksika'daki devrimden sonra 1823'te aralarında Honduras'ın da bu­lunduğu Orta Amerika ülkeleri bir araya gelerek bir federasyon oluşturdu. 1838'de Honduras federasyondan çekilerek bağımsız­lığını ilan etti.
20. yüzyılın başlarında ülkede karışıklıklar olduğu gerekçesiyle ABD, muz ve maden şirketlerini korumak için deniz piyadelerini bu ülkeye gönderdi. 1932-49 arasında dikta­törlükle yönetilen Honduras'da, 1957'de bazı reformları gerçekleştirmek amacıyla bir ana­yasa yapıldıysa da 1963'te darbeyle bir askeri hükümet kuruldu. Ülke tarihinde 380'in üs­tünde askeri darbe ya da ayaklanma olmuş­tur. Günümüze kadar ordu, yönetimde ağırlı­ğını sürdürmüş; ülke dış siyaseti de ABD'ye bağımlı kalmıştır. Komşu Nikaragua yöneti­mine karşı olan gerillalar bu ülkeyi bir üs gibi kullanmaktadır. Honduras ABD'den ekono­mik ve askeri yardım almaktadır.

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Honduras

Orta Amerika'da devlet. Nikaragua, Salvador ve Guatemala ile sınırlanır; Antil Denizi ve Pasifik'te kıyısı vardır. Nüfusunun % 90'ı melezdir. Çeşitli tarım ürünleri ve yeraltı kaynakları içinde, ihracat bakımından (ihracatın 3/4'ü), kereste, kahve ve gümüş ön sırayı alır. Dünyanın başlıca muz yetiştiren ülkelerinden biridir (yıllık üretim 1.000.000 ton kadar). Geniş muz plantasyonlarının büyük bölümü Amerika Birleşik Devletleri sermayesiyle kurulmuştur (United Fruit Company). Halkın başlıca besin maddesi mısır ve pirinçtir. Genellikle dağlık, volkanik bir ülke olan Honduras'ta tropikal bir iklim egemendir. Antil Denizi kıyıları sıcak ve çok yağışlı, Pasifik kıyıları sıcak ve az çok kuraktır. Kolomb'dan önce Maya uygarlığının başlıca merkezi olan Honduras, İspanyollardan önce Aztek ve Moskitoların eline geçmişti. Kolomb, dördüncü ve son yolculuğunda Honduras kıyılarına ilk ayak basan Avrupalı oldu (1502). 1523'ten sonra İspanyollar ülkeye egemen olmaya başladılar. 1540'ta ilk merkezi Comayagua kuruldu. Honduras, Orta Amerika Birleşik Eyaletleri Federasyonu'na girdi (19. yüzyılın ilk yarısı). 1839'da bağımsızlığını ilân etti. 1880'de yönetim merkezi bugünkü başkenti Tegucigalpa'ya taşındı. 1933-1948 arasında Diktatör Tiburcio Carias Andino tarafından yönetildi. Ondan sonra da başka diktatörlerin ve askerî cuntaların yönetiminde kaldı. Son olarak 1979'daki darbenin ardından 1981'de sivil yönetime dönmek için seçime gidildi. Ancak, perde arkasındaki ordunun yönetim üzerindeki ağırlığı sürdü. Nikaragua'daki Sandinista yönetimine karşı savaşan contralara Honduras'ta üslenme izninin verilmesi nedeniyle bu ülkeyle ilişkiler bozuldu.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Temmuz 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Lazerler Kayıp Honduras Şehrinin Keşfine Yardımcı Oldu

amazonlar

Arkeologlar, Honduras'ın Mosquitia bölgesinde, bakir yağmur ormanı ile gizlenmiş bir yerde, Ciudad Blanca'nın kayıp şehrine ait olduğunu düşündükleri harabeleri keşfettiler.

Efsaneye göre altınlarla dolu olan ve 1500'lerde ispanyol Hernando Cortes'in arayıp durduğu "Beyaz Şehir", tüm girişimlere rağmen bulunamamıştı. Ancak modern araştırmacıların kullandığı yöntem, önceki kaşiflerin kullandığı tekniklere göre biraz farklı.

lidar

Günümüz araştırmacıları küçük bir uçakla bölge üzerinde uçtu ve milyarlarca lazer atışı yaptılar. Bu lazer atışları sayesinde bölgenin ağaçlar altında kalan kısmının 3 boyutlu topografik haritası çıkarıldı.

Light detection and ranging (LiDAR) – Işık Tesbit ve Mesafeleme ismi verilen ve ilk kez kullanılan bu teknik, antik kalıntılarını haritalamak için kullanıldı. Bu teknik arkeolojinin dışında Ulusal Bilim Vakfı tarafından insansız hava araçları ile felaket bölgelerini haritalamak, askeri izleme ve casusluk, erozyon tesbiti, nehirler ve okyanusların sığ bölümlerini haritalamak için de kullanılıyor.



Kaynak : InnovatıonNewsDaıly (07 Haziran 2012,09:56)

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Mayıs 2011 / eXcaLLaNT Mitoloji
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık