Arama

Neandertal İnsanı - Tek Mesaj #3

_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
11 Kasım 2008       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Neanderthal İnsanı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Kuzey Almanya'da, Düsseldorf'un doğusundaki Neanderthal adlı küçük vadide, bir mağarada kafatası bulunduğu için bu adı alan Yontma Taş Çağı insanı.
1856'da Dr. Fuhlrott tarafından bulundu. Sonraları Fransa, Belçika, İtalya, İspanya, Rusya gibi ülkelerde bulunan aynı çağ insan fosillerine de bu ad verildi. Antalya Karain kazılarında da Neanderthal adamın kemik parçalarına rastlandı. Bulunan kemikler bölgeden bölgeye kimi değişiklikler gösteriyorsa da insanın ilk atalarından olan bu türün ortak özellikleri şunlardır: Kısa, kalın, öne eğik bir gövde; geniş bir alın, öne çıkık ve birbirine çok yakın kaş, burun, ağız, yok denebilecek bir çene ve uzun bir baş; uzun, öne sarkık kollar ve dizlerden hafif bükük bacaklar. Bu görünüşüyle Neanderthal insanı, insandan çok orangutanı andırır.
Ad:  doğum.jpg
Gösterim: 452
Boyut:  12.9 KB

Zürih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Christoph Zollikofer ve ekibi ilk kez üçboyutlu bir bilgisayar modellemesi yaparak Neandertallerde 'doğumu' inceledi.

Çalışmada yeni doğmuş bir bebek, iki çocuk ve bir yetişkin kadının iyi halde korunmuş bulunan iskeletlerinden yararlanıldı. Modellemede Rusya'nın Crimea bölgesinde Mezmaiskaya Mağarası'nda bulunan yeni doğmuş bir Neandertal ile Suriye'nin Dederiyeh Mağarası'nda bulanan 19 ve 24 aylık bireylere ait buluntular kullanıldı. Doğumu canlandırmak için de İsrail'in Tabun Mağarası'nda bulunan Neandertal bir dişi bireye ait leğen kalça kemiğinden (pelvis) faydalanıldı. Bu modelleme ile Neandertal insanının doğum, beyin gelişimi ve insan evrimiyle ilgili önemli bilgilere ulaşılacağı öngörülüyor.

Zollikofer, Eylül 2008'de yayımladığı makalede yeni doğmuş bir Neandertal bebeğinin kafa kemiği boyutunun ilk modern insan bebeğininkiyle aynı olduğunu söyledi. Neandertal annelerinin doğum kanalı daha geniş. Ancak yine de doğum insanlardaki kadar zor oluyordu ve Neandertal kadını da doğumda diğer bireylerin sosyal desteğine ihtiyaç duyuyordu. Hesaplamalara göre Neandertaller Homo sapiens'e göre daha hızlı büyüyor. Ama yaşam süreleri onlardan daha kısa. Modern insanın uzun süren büyüme devresinin onu daha zeki yaptığı düşünülüyor. Günümüzün modern insanı 40 bin yıl önceki atalarına ve Neandertallere göre daha küçük beyinli. Zollikofer, bu küçülmenin evrimsel bir avantaj sağladığı için gerçekleştiğini düşünüyor.

Zollikofer çalışmasında bilim çevrelerinde henüz tam kabul görmese de şöyle bir tez ortaya atıyor: Neandertalleri daha zeki olduğumuz için değil onlardan daha fazla ürediğimiz için mağlup ettik.
ATLAS
Son düzenleyen Safi; 1 Aralık 2019 00:29
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...