Arama


Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Gemilerde bırakılan boşluk onların batmamasını sağlar.Yani geminin iç hacmi artırılarak yoğunluğu sudan küçük hale getirilmiştir.Bu şekilde kaldırma kuvvetinden yararlanılır.

GEMİLER NEDEN BATMAZ
63305d1491407154 suyun kaldirma kuvveti arsimet prensibi arsimed prensibi1

evet gemiler içinde hava olduğundan dolayı batmaz,ama bu bi can simidi'nin içindeki hava gibi diil tabiki.Gemini tüm hacmini düşünürsek,tamamen içi dolu değildir,boş kısımlar vardır,işte bu boş kısımlar geminin batmamasını sağlar,ayrıca suya temas eden yüzeyde önemli,maksimum kaldırma kuvvetinden yararlanmak için...

Geminin yoğunluğu (her ne kadar çok ağır olsa da hacimi daha çok olduğu için) suyun yoğunluğundan az olduğu için gemiler batmaz.
Misal vermek gerekirse;
Bir gemi düşünelim 1 milyon dm3 ( litre) hacmi (suyun içindeki) olsun. Kendi ağırlığı 100 ton olsun. Suyun bu gemiye uyguladığı kaldırma kuvveti 1.000.000*1(suyun yoğunluğu) kilogram= 1000tondur.

Dolayısı ile suda batmaz...
Hatta verdiğim örnekte gemi yükselecektir, ta ki suyun içinde kalan hacmi geminin toplam ağırlığına eşitleninceye kadar...

Kaldırma kuvvetinin, yeri değişen sıvının ağırlığı kadar olduğunu biliyoruz. Bu yüzden cismin suya batan hacmi arttıkça, dinamometrenin gösterdiği ağırlık değeri azalır. Cisim suda yüzmeye başladığı anda ise dinamometre sıfırı gösterir. Bu sırada cisme etki eden kaldırma kuvveti cismin ağırlığına eşit olur. Aynı şekilde, kaseye taşan sıvı ağırlığı da cismin havadaki ağırlığına eşit olur.
63312d1491411790 suyun kaldirma kuvveti arsimet prensibi 5
Şekildeki gemiye uygulanan kaldırma kuvvetinin etki alanı sadece batan kısmının alanına veya başka bir değişle batan kısmının hacmi ile ilişkilidir.

Suyun Yoğunluğu > Gemini Yoğunluğunudur
Gemini Yoğunluğunu = Geminin Kütlesi /Geminin Suya Batan Kısmının Hacmi ile bulabiliriz.

BAKINIZ Suyun Kaldırma Kuvveti (Arşimet Prensibi)
Son düzenleyen Safi; 5 Nisan 2017 20:26