Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Sağlık iksirimiz soğanlar....


Ip2RYAItJUIl


Soğanlar zambakgillerdendir. Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra sağlık için bire birdirler. Kokuları keskinleştikçe iyileştirici güçleri de artan bu mucize bitki, Latince’de “bir büyük inci” olarak adlandırılırken, Çince’de “sebzeler arasındaki mücevher” şeklinde adlandırılır.

Özellikle sarmısak günümüzde pek çok ülke mutfağında başlıca tatlandırıcılardan biridir.
Marko Polo frenksoğanını Çin’den Batı’ya getirmiş ve sonrasında vaz geçilmez olmuştur. Frenksoğanı sarmısak kokusu taşır ve Çinliler onu bir kaç amaç için kullanır; yaprakları için, çiçek sapları için ve porselenleri temizlemek için.

Soğan çeşitleri:

-Çinlilerin frenksoğanı: Rengi beyazdır ve yıldıza benzer şekilleri olan çiçekleri yaz sonunda açar. Yassı yeşil yaprakları vardır, hafif sarmısak kokusu taşır ve kökü urlarla kaplıdır.
-Frenksoğanı: Silindirik yaprakları vardır ve hafif soğan kokusu taşır. Çiçekleri kürecik şeklindedir ve yaz ortasında açar.
-Dayanıklı soğan: Keskin kokulu ilkbahar soğanıdır. Çok nadir olarak çiçek açar.
-Yabancı soğanı: Yazın beyaz renkte çiçek açan bu soğanın çok güçlü bir kokusu ve yeşil yaprakları vardır.
-Ağaç soğanı / Mısır soğanı: Turşuluk küçük soğanları gövde uçlarında gelişir.
-Sarmısak: Beyaz çiçekleri ve yassı, içi dolu yaprakları vardır. Özellikle kökü mutfakların vaz geçilmezidir.
-Dev sarmısak: Hafif sarmısak kokusunda soğanı olan bu bitkinin açık mor renkli çiçekleri yenebilir.

Nelere faydası vardır?

- İştah açar, sindirime yardımcı olur
- Kanı temizler
- Kataraktı açar
- Soğuk algınlığını engeller
- Kolesterolü düşürür
- Kalp krizi ve kansere karşı etkilidir
- Antibiyotik etkisi vardır
- Virüslere, bakterilere ve mantar oluşumuna karşı etkilidir
Son düzenleyen HerHangiBiri; 17 Kasım 2008 18:49 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi