Arama

Soğan ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 17 Kasım 2008 Gösterim: 12.767 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
14 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
sogan


Sponsorlu Bağlantılar
Soğan, kemik erimesini engelliyor

Özellikle hanımlarda menopoz sonrası ortaya kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına karşı en etkin ilacın soğan olduğu bildirildi.

The Journal of Agriculture and Food Chemistry (Tarım ve Gıda Kimyası) isimli Amerikan dergisinde yer alan bir araştırmanın sonuçlarına göre, fareler üzerinde yapılan deneyler, beyaz kuru soğanda bulunan bir bileşimin kemikleri güçlendirdiğini ve kemik erimesini önlemede faydalı olduğunu ortaya koydu. Kemikleri sağlam ve sağlıklı tutmanın başlıca yolunun sağlıklı beslenme, içki ve sigaradan uzak durma ve şişmanlığı önleyecek ölçüde egzersiz yapmak olduğunu söyleyen araştırmacılar, kuru beyaz soğanda bulunan ve GPCS adını verdikleri bir bileşimin kemik erimesine karşı son derece etkin olduğunu kaydettiler.

Kadınlarda menopoz, erkeklerde ise özellikle 65 yaş sonrası ortaya çıkan kemik erimesine karşı beyaz kuru soğanın iyi geldiğini ifade eden araştırmacıların yaptıkları deneylerde, kuru beyaz soğanla beslenen farelerin kemiklerindeki zayıflamanın diğer farelere göre çok daha yavaş olduğunu gördükleri bildirildi.

Alternatif tıbbın baş tacı soğan, kalp krizi riskini düşürüyor. Özellikle sarı ve beyaz renklisi yararlı olan soğan kanser dâhil pek çok hastalığa iyi geliyor. Sarı ve beyaz renkli olanlar daha da faydalı.

Soğan, 6 bin yıldır alternatif tıpta çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılıyor. ABD’li ünlü bilim adamı Prof. Dr. Victor Gurewich’in, kalp hastalarına önerdiği tek şey ‘’soğan yemek”. Uzmanlar soğanın kandaki kolesterol oranını düşürdüğünün ve “iyi kolesterol” olarak bilinen HDL’yi yükselttiğinin araştırmalarla kanıtlandığını anlattı.

Haşlanmışı kanı temizliyor

Dr. Gurewich, çiğ soğanın haşlanmış veya kızartılmış soğana oranla HDL’nin yükselmesinde daha etkili olduğunu, ancak haşlanmış soğanın da kalbe başka yararlarının bulunduğunu açıkladı. Haşlanmış soğanın kanı temizlediğini, kanın pıhtılaşmasını önlediğini, hatta pıhtılaşmış kanı tedavi ederek damar tıkanıklığına engel olduğunu anlatan Dr. Gurewich, bu yüzden doktorların hastalarına, günde yarım soğan yemeyi ya da soğan suyu içmeyi önerdiklerini söyledi.

Şeker hastalarına ideal besin…

Soğanın, eskiden beri şeker hastalarını tedavi etmek için kullanıldığını, yapılan bir araştırmada, soğanda kandaki şekeri azaltan maddelerin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da soğanın hem tansiyonu hem de kan şekerini düşürdüğünün tespit edildiğini kaydettiler.

Soğanın, aynı zamanda doğal bir antibiyotik olduğuna söyleyen Rus bilim adamları, soğanın birçok bakteriyi en iyi şekilde yok eden sebze olduğunu, ağızda oluşan bir yaranın, soğan çiğnenmek suretiyle yok edilebileceğini öne sürüyorlar. Eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için de kullanılan soğanın, acıyı aldığına, uykusuzluğa iyi geldiğine, sinirleri yatıştırdığına ilişkin görüşler bulunuyor.

Mikrobik hastalıklara karşı etkili olan soğan, özellikle dizanteri gibi bağırsak hastalıklarını, öksürüğü ve boğaz enfeksiyonlarını tedavi amacıyla da kullanılıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma da, soğanın kanser üreten hücreleri yok ettiğini ortaya koydu. Sarı ve beyaz soğanı tercih edin. Rengi kırmızıya kaçan soğanların, HDL kolesterolü üzerinde daha az etkisi bulunuyor.
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Sağlık iksirimiz soğanlar....

Sponsorlu Bağlantılar

Ip2RYAItJUIl


Soğanlar zambakgillerdendir. Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra sağlık için bire birdirler. Kokuları keskinleştikçe iyileştirici güçleri de artan bu mucize bitki, Latince’de “bir büyük inci” olarak adlandırılırken, Çince’de “sebzeler arasındaki mücevher” şeklinde adlandırılır.

Özellikle sarmısak günümüzde pek çok ülke mutfağında başlıca tatlandırıcılardan biridir.
Marko Polo frenksoğanını Çin’den Batı’ya getirmiş ve sonrasında vaz geçilmez olmuştur. Frenksoğanı sarmısak kokusu taşır ve Çinliler onu bir kaç amaç için kullanır; yaprakları için, çiçek sapları için ve porselenleri temizlemek için.

Soğan çeşitleri:

-Çinlilerin frenksoğanı: Rengi beyazdır ve yıldıza benzer şekilleri olan çiçekleri yaz sonunda açar. Yassı yeşil yaprakları vardır, hafif sarmısak kokusu taşır ve kökü urlarla kaplıdır.
-Frenksoğanı: Silindirik yaprakları vardır ve hafif soğan kokusu taşır. Çiçekleri kürecik şeklindedir ve yaz ortasında açar.
-Dayanıklı soğan: Keskin kokulu ilkbahar soğanıdır. Çok nadir olarak çiçek açar.
-Yabancı soğanı: Yazın beyaz renkte çiçek açan bu soğanın çok güçlü bir kokusu ve yeşil yaprakları vardır.
-Ağaç soğanı / Mısır soğanı: Turşuluk küçük soğanları gövde uçlarında gelişir.
-Sarmısak: Beyaz çiçekleri ve yassı, içi dolu yaprakları vardır. Özellikle kökü mutfakların vaz geçilmezidir.
-Dev sarmısak: Hafif sarmısak kokusunda soğanı olan bu bitkinin açık mor renkli çiçekleri yenebilir.

Nelere faydası vardır?

- İştah açar, sindirime yardımcı olur
- Kanı temizler
- Kataraktı açar
- Soğuk algınlığını engeller
- Kolesterolü düşürür
- Kalp krizi ve kansere karşı etkilidir
- Antibiyotik etkisi vardır
- Virüslere, bakterilere ve mantar oluşumuna karşı etkilidir
Son düzenleyen HerHangiBiri; 17 Kasım 2008 18:49 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi

Benzer Konular

26 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
27 Ekim 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
6 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Aralık 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular