Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
25 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Hollandalı post-empresyonist ressam Vincent Van GOGH (1853-1890) ,farklı ama güçlü renklerin yansıdığı resimleri , şizofren olması , ve bir de kulağını kesmesi ile tanınır.

Son yıllarda , bir asır önceki bir kişiye ait olan şizofreni tanısı sorgulanıyor ,ve aslında ," Travma sonrası Stres Bozukluğu " olabileceği öne sürülüyor.

Bu hastalığın gelişmesinde ,ölen kardeşinin isminin kendine verilmiş , ve böylece onun yerine konulmuş olması ,annesinin kendisine yeterli ilgiyi gösterememesi, ve ailesinin beklentilerini karşılayamamış olmasının yatabileceği düşünülüyor.

Ağabeyine yazdığı mektuplar ,ve resimleri ,en büyük kanıtlar.

Çok sayıda eser yaratan büyük usta ,aslında pek çok değerli sanatçı gibi yaşamında ,tablolarını satamıyor, düzgün bir aile kuramıyor ,ve insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyor.

Son döneminde yaşadığı derin duyguları insanlarla paylaşabilmesinin tek yolu olarak gördüğü resim sanatını kullanıyor ve 18 ayda ,ne yazık ki çoğu korunamayan 300 resim yapıyor.

Yine son dönemlerinde ,tüm sanatçıların bir araya geldiğibir merkez olması amacıyla , pek çok kişiyi ,bulunduğu Arles'e davet ediyor.Bir tek Gauguin geliyor.Usta bu olaya o kadar çok önem veriyor ki , evinin duvarlarını ,onun kendini evinde hissetmesi için ayçiçekleri ile süslüyor.

Ne yazık ki anlaşamıyorlar ,ve Gauguin ayrılıyor.

İşte bu olaya çok üzülen Van GOGH , bunun üzerine kulağını kesiyor

Daha sonra ,bu yaptığına da pişman oluyor.

Bu durumu yorumlayan günümüz bilimadamları , "Travma sonrası Stres Bozukluğu " hastalığında ana travmayı hatırlatan durumların çok incitici olabileciğini , kişilerin buna ,kendilerine zarar vererek yanıt verebileceğini düşünüyorlar.

Van GOGH un ise zaten en önemli sorunu , yaşamının ilk yıllarından başlayan şeyler ; değer verilmemek ,reddedilmek ,yalnızlık...

Bizler onu , yaşamında yer almak için çaba harcadığı büyük sanatçılar ailesi içinde tanıyoruz.Tabii ,ölümünden bir asır sonra doğru tanının kesinleştirilmesi çok zor.Ama , duygularının gücü ve derinliği ,tam da onun dilediği gibi , resimlerinden bize yansıyor.