Arama

John Dewey - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
John DEWEY (1859–1952)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  Dewey.jpg
Gösterim: 1228
Boyut:  21.9 KB
John Dewey 20. yüzyıl eğitiminde çığır açmış öncü eğitimciler­dendir. ABD, Vermont'ta orta halli bir aile­nin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Okumaya çok meraklıydı. İlgisini çeken her şeyi okuyor, ana babası da onu hiç engellemi­yordu. Kitaplara olan ilgisinin yanı sıra yüz­meyi, balığa çıkmayı, dağlara tırmanmayı da seviyordu. Ne var ki, annesinin evde uyguladı­ğı sıkı disiplin, nereye gittiğini, ne yaptığını sürekli sorması, genç John'da suçlu olmadığı­nı bilmesine karşın, suçluluk duygusu yaratı­yordu. Bu onun gençliğinde çekingen ve içine kapanık bir insan olmasına yol açtı.
Dewey, Johns Hopkins Üniversitesi'nde fel­sefe doktorası yaptıktan sonra girdiği Michigan Üniversitesi'nde, çocuk psikolojisindeki yeni gelişmelere karşın, bunlardan eğitimde yararlanamadığını, hâlâ ezbere dayalı geleneksel öğretim yöntemlerinin sürdüğünü gör­dü. John Dewey, okulu minyatür bir dünya olarak görüyor ve çocuğu bu küçük dünyada en demokratik koşullarda yetiştirmeyi amaçlı­yordu. Ona göre çocuğun fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişmesi bir bütün olarak ele alın­malıydı.
1896'da Chicago Üniversitesi'nde felsefe, psikoloji ve pedagoji dallarında bölüm başka­nı olan Dewey, kuramlarının geçerliğini sına­mak için deneme okulları kurdu. Bu okullar­da çocuklar ilgi duydukları konulara eğiliyor, öğretmenler yaptırımcı olmaktan çok yönlen­dirici bir tutumla, çocukların ne öğrenmeleri gerektiğini değil, neyi merak ettiklerini keşfe­derek onlara yol gösteriyorlardı. İlke, "yapa­rak öğrenmek"ti.
John Dewey ve karısı Alice, güncel ve top­lumsal sorunlarla da ilgilenmekten geri kal­madılar. 43 yıl süren beraberliklerinde Chica­go'nun yoksul mahallelerindeki göçmenlerin ve azınlıkların durumunu düzeltici, koruyucu yasaların çıkarılması ve işçi sendikalarının ya­sallaşması için çalıştılar.
Çağının önde gelen düşünür ve eğitimcile­rinden olan Dewey, mantık, bilgi kuramı, psi­koloji, eğitim, toplum felsefesi, güzel sanatlar ve din gibi çok çeşitli konularda yüzlerce ma­kale ve çok sayıda kitap yazdı. Bunlardan The School and Society (1899; "Okul ve Toplum") ve The Child and the Curriculum (1902; "Ço­cuk ve Öğrenim Programı") adlı kitapları eği­tim konusundaki temel görüşlerini içerir. 25 yıl süren öğretim üyeliği sırasında binlerce öğ­renci yetiştiren Dewey'nin ilerici eğitim prog­ramları yaşamının son yıllarında eleştirilere hedef oldu. Onun öğretisinin uygulandığı okullarda öğrencilerin temel bilgileri edine­medikleri ve disiplinsiz yetiştikleri ileri sürül­dü. Ne var ki, 20. yüzyılda eğitim konusunda­ki yeni arayışların hemen hepsinde Dewey gi­bi öncü eğitimcilerin kuramlarından ve uygu­lamalarından yararlanıldı. Pek çok ülkede konferanslar veren John Dewey 1926'da Tür­kiye'ye de geldi. Hazırladığı çalışma, The John Dewey Report ve Türkiye Maarifi Hak­kında Rapor (1939, 1952, 1960) adlarıyla İngi­lizce ve Türkçe olarak yayımlandı.