Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #5
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Bengal kaplanları av için köylere saldırıyor

Küresel ısınmanın denizlerde su seviyesini artırması ve kıyı erozyonu yaratması nedeniyle Hindistan'daki Bengal kaplanları avlanmak için göç etmek zorunda kalıyor. Ayrıca tropikal kuşaktaki kıyı ve bataklıklardaki bitki örtüsünün hızla zarar görmesi kaplanların yaşam alanını ve üremelerini tehdit altına sokuyor.
1960'larda 500 kaplanın yaşadığı Hindistan'ın Sunderbans bölgesinde şu an sadece 250'ye yakın kaplan var. Yiyecek sorunu yüzünden çevredeki köylere saldıran kaplanlar yalnız geçen yıl 50 kişinin ölümüne sebep oldu.

Kurbağaların sesi duyulmayacak

Porto Rico'daki yağmur ormanlarında ve çevre adalarda yaşayan 17 kurbağa türünden üçü tükendi, yedi-sekizi ise sayıca azalmaya başladı. Araştırmacılar eskiden geceleri koro halinde bağrışan kurbağalardan artık hiç ses seda çıkmadığını, bunun ciddi bir tehlikeye işaret ettiğini söylüyor.

Benzer gelişmeler Orta ve Güney Amerika'da da yaşanıyor. Havadaki kuruluğun besin zincirine etki ederek kurbağaları yok etmesi, onlarla aynı besin zinciri içerisinde olan böcek ve kuş türlerinin de yok olması anlamına geliyor.

Göç yolları kısalıyor, kuşlar erken göç ediyor

Küresel ısınmanın göçmen ve tropikal kuşlar üzerindeki en belirgin etkisi yaşam alanlarına getirdiği kısıtlamalar. İklim değişikliği nedeniyle kış aylarında güneye göç eden kuşların rotası büyük oranda farklılaşırken, mesafelerde de kısalmalar meydana geliyor.

Bunun yanı sıra sulak alanların azalması ve sıcaklığın artması kuşların beslenme zincirine ve yaşam biçimlerine de zararlı oluyor. Örneğin Kaliforniya kıyılarının ısınmasının yol açtığı besin kıtlığı yüzünden binlerce deniz kuşunun öldüğü söyleniyor. Bunun haricinde kuşlar yumurtlamaya ve göç etmeye normalden daha erken başlıyor. Bu da çiftleşme zorluklarını ve anomalileri beraberinde getiriyor.

Eğer hava sıcaklığı artmaya devam ederse, özellikle Kuzey Avustralya'daki kuşların yüzde 72'sinin, Avrupa'daki kuşların ise yüzde 38'inin yok olacağı belirtiliyor.

Somon ve morina balığı yok oluyor

Deniz sularındaki ısınma binlerce balığın kuzeye göç etmesine neden oluyor. Ayrıca milyonlarca hayvan ve bitkinin uyum içinde yaşadığı mercan resiflerinin ölmesine yol açıyor. Bu nedenle plankton, morina, dil balığı gibi birçok balık türü sayıca azalıyor. Ayrıca Kuzey Pasifik'teki sıcaklığın 6 derece artması somon balığı sayısında ciddi düşüşler yaratıyor.

Kurbağa türleri tükeniyor

Örneğin Porto Riko'daki yağmur ormanlarında kurbağaların geceleri koro halindeki bağırışları artık kesildi. Çünkü koroya katkı yapan kurbağa türleri tükendi. Bölgede bilinen 17 türün 3'ü tükendi, 7 veya 8'i ise sayıca azalmaya başladı.

Kurbağaların kaybedilmesinin, felaketlere yol açabileceği uyarısı yapılıyor çünkü bu yok oluş, kurbağalarla ortak besin zinciri içerisinde bulunan kuş ve böcek türlerini etkileyecek ve bu da katlanarak artan yeni süreçlere yol açacak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkacak.

Yüzlerce örnekten bir başkası da kutup ayıları. Kuzey Kutbu'nda, giderek daha kuzey noktalara çekildikleri gözlenen kutup ayılarının da 2050'de yalnızca hayvanat bahçelerinde kalacağı uyarısı yapılıyor.

Yaşamak için buza ihtiyacı olan kutup ayıları, kuzey kutbunda yazın var olan buz kütlesinin 1978'e göre yüzde 20 küçülmüş olmasından ciddi biçimde etkilenmiş durumda. Kutup ayılarının nüfusu, 1980'lere göre yüzde 22 düştü.

Jeolojik düzen tehlikenin eşiğinde

Küresel ısınma, sadece dünya nüfusunu değil, yeryüzünün tüm bitki ve hayvanlarını ve jeolojik düzenini de tehdit ediyor.

<SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: 'Trebuchet MS'; mso-bidi-font-family: Arial">