Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
MİTOLOJİ
yunanca mythos ( masal - öykü ) ve logos ( söz ) kelimesinden yapılmıştır. Mitoloji; epey ski zamanlarda gelmiş ve yaşamış olan ulusların inandıkları tanrıların, kahramanların, devlerin ve perilerin yaşam ve bahseden hikayelerdir. bütün toplumun kendine has 1 mitoloji maceraları bulunur. Ve temsil ettiği topluluğun aynası gibidir. Mitolojiler toplumdan topluma farklılık gösterdiği gibi ortak yanlarda epey bulunmaktadır. Mitolojide geçen öykülerin tamamı düş ürünü değildir. Birçok mitolojide geçen tufan olayı, yapılan kazı ve araştırmalar sonuçu hakikat olduğu ispatlanmıştır.

Mitolojilerin en güzeli bi şekilde bi şekilde kabul edilen klasik mitoloji ( Greek mitoloji ) deki öykülerin tamamına yakın 1 bölümü ya Anadolu da geçmektedir, veya anadolu birlikte ilintilidir.

Mitoloji Tanımı İçin Söylenenler:

Carl Gustave Junga göre, Kendi manevi görümüze göre ne olduğumuz yalnız mitos aracılığıyla ifade edilebilir. Mitos bilimden daha bireyseldir ve yaşamı ondan daha kesin şekilde ifade eder

Murry Hopeye göre, Gerçekte bütün mitler gerçeğin 1 parçasını içerirler. Kimi yetkelerin salt mitolojisi saydığı Oera Linda Kitabı, Tufan öncesi ve sonrasındaki kadim Frisya halklarının tarihini aktarmaktadır. (Atlantis Efsane mi Yoksa hakikat mi? sf. 38,39)

Brockhaus adlı Alman ansiklopedisine göre, Tarihde adı geçmeyen, bundan sonra unutulmuş büyük kahramanlara ait efsaneler, mitolojinin kadrosuna girer (Prof. Dr. B. Ögel. Türk Mitolojisi Cilt bir. sf. 5 ).

E. A. Gardnere göre, Mitoloji, Tabiat varlıkları birlikte olaylarına, karakter verme sureti birlikte anlatma şeklidir (Prof. Dr. B. Ögel. Türk Mitolojisi Cilt bir. sf. 5 ).

Prof. Dr. B. Ögele göre, Efsanelerin kendilerine Mythus ya da Mythe denir. Mitoloji ise bu efsaneleri inceleyen 1 ilim koludur. Mitoloji araştırmaları, din tarihi incelemeleri birlikte de yakından ilgilidir. ama mitoloji, sadece 1 din tarihi de değildir.

Mitoloji, insanlığın ruh aleminin sembollerle ifade edilmiş 1 aynasıdır. (Prof. Dr. B. Ögel. Türk Mitolojisi Cilt bir. sf. 5,6 ve19)

Ayça Akgünere göre Mitoloji, Efsane Bilimidir. Yani ilkel insanların ve insanüstü varlıkların başından geçen masalsı olayların incelenip anlatılmasıdır. Eski çağlarda yaşamış olan insanların doğa olaylarına, sosyal ilişkilerine, dini inançlarına bakış açılarının yorumlanmasıdır. bütün ulusun, bütün ülkenin tarihi; muhtelif efsaneleri, destanları, kahramanlık öykülerini, iman sistemini tanrılarını, insanlarını, masallarını, söylencelerini barındırır.

Yukarıdaki alıntılarda mitolojinin ne olduğu epey iyi 1 biçimde ifade edilmiştir. Çünkü mitoloji, doğa üzerine işlenmiş olan prototiplerin (İlk Örnekler) harici kısmının hayâllerde canlandırılarak (veya onları canlı görerek) anlatılma şeklidir. 1 farklı deyişle, kadim inisiyecilerin trans halindeyken doğa üzerinde gördükleri fotoğraf ve şekilleri, doğa üstü olaylarla süsleyerek anlattıkları hikayelere mitoloji adı verilmiŞTİR
Quo vadis?