Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
7 Aralık 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi




Kurban Bayramı öncesi uzmanlardan vatandaşlara çok önemli uyarılar...

Kurban Bayramı öncesi uzmanlar, kurbanlıklara eziyet edilmemesi, kesim sırasında temizliğe önem verilmesi ve çocukların uzak tutulması konusunda vatandaşları uyarıyor: Peygamberimiz (S.A.V), empati kurmayı öneriyor, kurbana eziyet etmek caiz değil.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Bebek, kurban kesmenin bir ibadet olduğu göz önüne alınarak, kesim işleminin İslami usullere dikkat edilerek yapılması gerektiğini vurguladı. Prof. Bebek, kesimin kurbanlık hayvana eziyet etmeden gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KAN İYİCE AKITILMALI

"Kurbana eziyet dinen caiz değildir" diyen Bebek, kurban kesimi yapılırken nefes borusu ile beraber şahdamarının kesilmesi gerektiğini kaydetti. Bebek, şah damarı kesilmeden sadece nefes borusu kesilip hayvanın ölmesinin beklenmesi İslami açıdan uygun değildir" derken, kurbanın çabuk ölmesi için acele edilmemesi ve kanının vücuttan iyice akıtılması konusunda uyarıda bulundu.

EMPATİ KURUN
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Köse de, kurban ibadetinde hayvanlara karşı merhametli olunması gerektiğinin altını çizdi. İslam'da tüm hayvanlara karşı kötü muamelenin yasaklandığını vurgulayan Köse şunları söyledi:

"Kurban edeceğimiz hayvanlara, sevabının yok olmaması için çok iyi davranmalıyız. Kurbanlıkları 2-3 gün aç ve susuz bırakanlar var, bu yanlış. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu konuda empati kurmamızı öneriyor. Kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak, kurbanlıklara da öyle davranmalıyız.''

ÇOCUKLARI UZAK TUTUN

Kurban kesimini çocukların görmemesinin yararlı olacağını dile getiren Prof. Adil Bebek, "Özellikle 12 yaşından küçük yavrularımızın kesim sırasında uzak tutulmasına hassasiyet gösterin. Bu durum çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor ve çocukların kişiliğinde tahribata sebep oluyor" diye konuştu.

KESİMDE TEMiZLiĞE DiKKAT

Prof. Dr. Adil Bebek, şunları kaydetti: "Kurban bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, etlerin saklama, hazırlama, pişirme gibi aşamalarında gerekli hijyen hassasiyetinin gösterilmemesi, çeşitli hastalıklara sebep olabilir."