Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Yeni endüktif reaktif ve kapasitif reaktif oranlar...


Merhaba,
"Elektrik iletim sistemi arz güvenliği ve kalitesi yönetmeliği"01.01.2007 tarihinden itibaren iletim sisteminin her bir ölçüm noktasında aylık çekilen endüktif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı %25, aylık sisteme verilen kapasitif reaktif enerjinin sistemden çekilen aktif enerjiye oranı %15 olması ve 01.01.2009 tarihinden itibaren ise bu oranların %14 ve %10 seviyesine getirilmesi yükümlüğü altına sokmaktadır.

Fakat bu yükümlülük iletim sisteminin her bir ölçüm noktasını diğer bir adıyla Trafo Merkezlerindeki ölçme ile alakalı bir konudur. Söz konusu uygulama elektrik dağıtım şirketlerine yani TEDAŞ' a yükümlülük getirmektedir. Her ildeki TEDAŞ TM den aldığı enerjilere yukarıdaki oranlar uygulanacaktır.

Şu anda aboneler için yeni oranlar söz konusu değildir. Aboneleri bağlayan Müşteri hizmetleri yönetmeliğinde oranlar %33 ve %20 dir. Ama yakın bir zamanda bu oranlar aşağı inecektir. Yeni kurulacak kompanzasyon sistemlerinin bu oranlara göre dizayn edilmesi faydalı olacaktır.
Quo vadis?