Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
felsefenin özellikleri
Felsefe bilgisi evreni veya varlığı parçalayarak değil, bir bütün olarak kavramak ve bilmek ister. Yani varlığı bütünlüğü içerisinde ele alır. Bu özelliği ile bütünleştiricidir.
Yığılan (kümülatif) bir bilgi türüdür. Yapılan akıl yürütmeler, varılan sonuçlar birbirlerine eklenerek bir bütün elde edilmeye çalışılır.
Felsefede konu ve kavramların örülmesinde çelişkili hükümlere yer vermemek için mantık ilkelerinden yararlanılır. Bu özelliği ile sistemli ve düzenlidir.
Felsefi bilgi tarihinden soyutlanarak öğrenilemez. Bugünün düşüncesini ve onun değerini anlamak, çağımızda karşılaştığımız felsefe meselelerini gerektiği gibi tartışabilmek, beşeri düşüncenin tarihi geçmişini bilmek ile olur. Buna rağmen ilerleme özelliğinin olduğu söylenemez.
Felsefi açıklamalarda kesinlik ya da bitmişlik yoktur.
Felsefi izahlar subjektif (öznel) bir özellik taşır.
Felsefe çözümlenmemiş sorunlar üzerinde düşünür. Çözülen her sorun felsefenin ilgi alanından çıkmıştır.
Evrensel bir bilgi niteliği taşır. Ele alınan varlık bir yönüyle değil, tüm değerleri ve insanları kucaklayacak şekilde ele alınır.
Felsefe konuları araştırmaya başlarken işe şu sorularla başlar: Varlık nedir?, Bilgi nedir?, Güzel nedir?, Mutluluk nedir? gibi.
Bu soruları derinliğine ve genişliğine inceler.
Son düzenleyen Safi; 19 Mayıs 2019 18:00
Quo vadis?