Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ocak 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ROM
ROM (Read-Only Memory), sadece okunabilir bellek, bilgisayarlarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılan depolama birimidir. Modern yarı iletken ROM’lar tipik olarak ,bilgisayar kartları gibi tümleşik devre ünitelerine benzerler. ROM en doğrudan mantığı ile sadece okunabilirdir, ancak üretim sırasında olabilr. Bu ROM printed circuit board’un üzerinde kelime hiza taramaları ve bit hiza taramalarının matrixi arasında seçilen konumda ayrık yarı iletken diod’lar yüklenerek programlandı.
  • Direnç, kapasitör veya transformatör matrix ROM 1970’ lere kadar birçok bilgisayarlarda kullanıldı. Diod matrix ROM ‘da olduğu gibi Kelime hiza ve bir hizaların matrixinin arasına seçilen konumda bileşenler yerleştirilerek programlandı.

RAM
Rastgele erişimli hafıza (random access memory; hem okunabilir hem yazılabilir fiziksel bellek) RAM mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları (manyetik kasetler, diskler) saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabiliyorlar ki mekanik tasarımları ancak buna izin veriyor.
Bir RAM çipinde her hangi farklı iki veriye ulaşmak için aşağı yukarı aynı süre harcanıyor. Buna karşılık disk ve benzerleri okunan verinin başı bulunan noktaya yakınsa az zaman, uzaksa çok zaman harcıyor ve baş konumu sürekli yer değiştiriyor.
RAM, genellikle bilgisayardaki ana hafıza ya da birincil depo; yükleme, gösterme, uygulamaları yönlendirme ve veri için çalışma alanı olarak düşünülür. Bu tip RAM genelde tümleşik devre biçimindedir. Yaygın olarak hafıza çubuğu veya RAM çubuğu isimleriyle anılır çünkü devre kartı üzerine, küçük devreler halinde, plastik paketleme yardımıyla birkaç sakız paketi boyutundadır. Çoğu kişisel bilgisayarda RAM eklemek veya değiştirmek için yuva bulundurur.
Çoğu RAM hem yazılıp hem okunabilir. Bu yüzden RAM sık sık "okunan-yazılan hafıza" ismiyle yer değiştirmiştir. Bu bağlamda RAM, ROM'un tersi, daha doğrusu sıralı ulaşılabilir hafızanın tersi olarak kabul edilir. Ramler genelde (2^n) byte şeklinde paketlenmiş olarak piyasada bulunur.