Arama

Varis Hastalığı - Tek Mesaj #6

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2009       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Varis nedir ?


Yüzeyel toplar damarların genişlemesi kıvrılarak uzaması,cidarının incelmesi, yüzeyelleşmesi ve fonksiyonlarını yeterince iyi bir şekilde yapamaz hale gelmesidir.

Varisin yan etkileri
Varis tedavi edilmemesi halinde hayati önem arzeden problemlere sebep olabilir.Bunlar:

FLEBİT:
Varisli damarın içinde oluşan pıhtının bulunduğu yerde iltihap başlar ve bacakta çok ciddi düzeylerde ağrı,hassasiyet ve şişlik olur.

ULCUS CRURİS(VARİS ÜLSERİ):
Daha çok ayak bileği ve bacak ön yüzde görülür. Varislerin olduğu alan ve daha aşağısında toplar damar basıncı artar buna bağlı olarak cildi besleyen kılcal damarlardan yeterli temiz kan geçemediğinden beslenemez ve hafif bir travmayla yaralar açılır.Basınç yüksekliği devam ettiğinden açılan yaralar tüm tedavilere rağmen çok zor iyileşir.Bazen hiç travma olmadanda yaralar açılabilir.Tedavisi uzun sürer önce varisler tedavi edilerek bölgesel basınç düşürülür böylece yara yerinin kanlanması normale getirilmiş olur.Beslenmesi düzelen yarada iyileşme süreci başlar yara bakımına devam edilir.

PİGMENTASYON(LEKE):
Sebebi net bilinmeyen bir şekilde varisin belirgin olduğu alanda hefif kahverenginden çok koyu kahverengine kadar değişen çeşitli düzeylerde lekeler olur. Tedavisi zordur laserle kısmi düzelme sağlanır.

ÖDEM(ŞİŞLİK):
Varisli bacakta toplar damarlar kanı yeterince rahat bir kalbe taşıyamadığından kılcal damar basıncı artar ve damar dışına sıvı sızıntısı olur bu da bacakta çeşitli düzeyde şişliklere(venöz yetmezlik)sebep olur.Varis tedavi edildiğinde ek bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geriler.

KANAMA:
Varis bulunduğu alanda ciltaltı destek dokusunu inceltir ve tedavi edilmezse cilt kağıt kadar incelir ve hassaslaşır incelen bu cilt kendiliğinden veya basit bir travmayla delinir ve kontrolü çok zor kanamalara sebep olabilir.Basınçlı tampon uygulamasıyla kanama kontrol altına alınır devamında varis tedavi edilir.

Varisler nasıl ve neden meydana gelirler ?
Bacaklarda toplardamarlar iki ayrı sistem oluşturarak kanı ayaklardan tekrar kalbe yönlendirirler. Birinci sisteme derin venler (toplardamarlar) diğerine ise yüzeysel venler adı verilir. Ayaklara atardamarlarla gelen kan dokuları besledikten sonra kılcal damarlar yolu ile en çok derin ven sistemi tarafından toplanır ve bacak kaslarının kasılmaları sayesinde yukarıya doğru gönderilir. Bu toplardamarlarda kanın yerçekiminden etkilenip tekrar ayaklara inmesini engelleyen kapakçıklar vardır. Bu kapakçılar sadece tek yönlü olarak açılırlar. Deriye giden kanları ise yüzeysel ven sistemi toplar ve bu iki ven sistemi kasık hizasında birleşip, ana toplardamar sistemine akarlar.

İlerleyen yaşlarda bu kapakçık sistemi yetersiz hale gelmeye başlar ve kan yerçekimiyle ayaklarda birikmeye başlar. Kan basıncı artması ile ayaklarda şişmeler meydana gelir. Derin venlerden geri dönemeyen kan yüzeysel venlerle kalbe dönmeye çalışır. Fakat yüzeysel sistemdeki venler böyle bir görev için yapılandırılmadıkları için kısa sürede genişler ve torbacıklar oluştururlar. İşte bunlar gözle görülebilen varislerdir.

Toplardamarların dayanıklılığını kötü yönde etkileyen ve dolayısı ile varislerin oluşumunu hızlandıran faktörlerin başlıcaları: sigara, çay ve kahve gibi uyarıcı maddeler, şişmanlık, uykusuzluk, yorgunluk ve düzensiz ve dengesiz beslenmedir.

Sigara içmenin sebep olduğu öksürük de hemoroitlerin oluşmasında en büyük rolü oynar. Hemoroitler de aynı bacak varisleri gibi, hareketsizlik ve sigara tüketiminden dolayı meydana gelirler. Ayrıca içki ve acılı yemekler hemoroitlerin “azmasında” önemli etkenlerdir.

Varislerin oluşması nasıl engellenir ?
Tahmin edebildiğiniz gibi sebepleri ortadan kaldırmak en basit ve etkili yoludur. Bunun yanında yürümek her türlü ilaçtan daha etkilidir. Dinlenme saatlerinde ayakları uzatmak, hatta kalp hizasının üstünde tutmak kanın kalbe geri dönüşünü hızlandırır.

Nasıl tedavi edilir ?
Eğer varisler belirmişse ve hatta ayaklar şişiyorsa, birinci tedbir varis çorabı denilen ve bacakları sıkıca saran elastik çorap giymektir. Varislerin tıbbi tedavisi çok mutluluk verici değildir. Piyasaya sürülen hiçbir ilaç gerçekten etkinliği göstermediği gibi çok pahalıdır. Ciddi boyutlara varan varisler ise cerrahi yoldan tedavi edilebilir. Hemoroitler de oturur pozisyonda bile ağrı vermeye başladıkları zaman cerrahi tedavinin vakti gelmiş demektir.

Özetlersek, uzun süreli oturur pozisyonu engelleyen sürücü politikası, dengeli beslenme, sigara tüketimini azaltma ve fazla kilolardan kurtulmak, sizleri varislerden uzak tutacak basit ve etkili tedbirlerdir.

VARİS ÇORABI KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


Varis çoraplarının uzun ömürlü olması, daima giyerken ve çıkarırken gösterilen itinaya bağlıdır
  • Varis çorabını giyerken kırışık kalmamasına dikkat edin. Çünkü kırışık olan yerlerde çorap bacağınızı sıkarak kan dolaşımınızı engelleyebilir.
  • İlk tehlike uzun el ve ayak tırnaklarıdır.
  • Varis çoraplarını giyip çıkarmada fazla sert çekilmemesi ve zorlanmaması gerekir.
  • Çoraplarınızda bir yırtılma olursa bu farkına varıldığında değiştirilmelidir.
  • Benzin, yağ, krem, neft, vs. kimyevi maddelerden çoraplarınızı koruyunuz.
  • Varis çorabınızı ılık suyla ve sabunla yıkayıp, sıkmadan havlu arasında kurutun. Soba ve kaloriferde kurutmayınız.
YIKAMA TARİFESİ
  • Varis çorapları da her çorap gibi haftada en aşağı bir defa yıkanmalıdır.
  • Çorabı tersine çevirdikten sonra beyaz kalıp sabun ile köpürtülmüş ılık suda el ile çalkalayarak kesinlikle oğuşturmadan yıkayınız. Çorabınızın en büyük düşmanı sıcak su, çamaşır makinesi ve deterjanlardır.
  • Varis çorap kesinlikle sıkılmaz, iki havlu arasında düz olarak ıslaklığı alındıktan sonra gölge ve havadar bir yere asılır. Kurutma asla güneşte, soba yanında ve ütü ile yapılmaz.
NASIL GİYİLİR?
  • Elinizi çorabın içine sokunuz ve topuğundan tutarak erkek çoraplarında olduğu gibi tersine çeviriniz.
  • Çorabın koncunu hafifçe topuğunuzun üstünden kaydırarak bileğinize kadar getiriniz.
  • Çorabı şekilde olduğu gibi ayağınıza geçiriniz ve çorabın topuğunu ayak topuğunuza iyice oturmasına dikkat ediniz.
NASIL ÇIKARILIR?
  • Çorabın koncunu tek elinizle tutup aşağıya hafifçe çekip kıvırınız.
  • Çorabı yavaş yavaş aşağı doğru kaydırınız. Bu durumda çorap iki kat oluşturur.
  • Çorabı yavaşça topuğunuzun üstünden kaydırınız. Bu şekilde çorabınız hem kolay hem de yıpranmadan çıkmış olur.
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 01:31
Quo vadis?