Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri uzun yıllardır bilinen bir gerçek. Psikiyatri Uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan, özellikle mevsim geçişlerinin insanların ruhsal yapısında etkili olduğunu ve içinde bulunduğumuz sonbahar-kış aylarında bu etkinin belirgin olarak görülebileceğine dikkat çekti. Aslan şunları söyledi:

''Mevsim değişikliği nedeniyle doğada meydana gelen olaylar, insanların psikolojilerinde büyük ölçüde etkili olur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bu etki daha belirgindir. Ağaçların yapraklarının sararması ve dökülmesi, yağan yağmur veya kar sanki doğanın ölümünü çağrıştırır. Bu çağrışım insanın ruhsal yapısında da aynı etkiyi gösterir. İnsanlar, doğadaki bu değişimlerle birlikte ölümü hatırlarlar. Ölüme kendisini daha yakın hisseden insan depresyona girmeye daha yatkındır.''

''Sonbahar ve kış aylarında değişen bioritm özellikleri, günlerin kısalmasıyla günlük aktivitelerin azalması ve pasif yaşam şartlarının artması insanlarda (özellikle yaşlılarda) daha belirgin ruhsal çöküntülere yol açar.

Yazıda belirtildigi gibi mevsimler bizi sadece fiziki yönden değil ruhsal yöndende etkiliyor ama bunu fiziki etkileri kadar cabuk fark etmiyoruz yada bunun nedenini mevsim değisikliklerine yormuyoruz.

Nasılki hasta olundugunda hemen mevsim değişimi yada hava değisimi deniyorsa bazı dönemlerdeki sıkıntıların nedenide bu değişimler oluyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Mayıs 2017 21:43
Quo vadis?