Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
9 Haziran 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Haçova Savaşı (Haçova Zaferi)

Ad:  Haçova Savaşı (Haçova Zaferi).jpg
Gösterim: 1286
Boyut:  137.2 KB

Haçova Meydan Savaşı
Osmanh Devleti ile Avusturya arşidükü Maximilian komutasındaki Hıristiyan müttefikler arasında Haçova’da (Mezö-Kersztes) yapılan meydan savaşı (25-26 Ekim 1596).

Avusturya ile Erdel, Eflâk ve Boğdan 1593’te OsmanlIlara karşı bir ittifak oluşturmuştu. Aynı yıl Eflâk ve Boğdan’da çıkan karışıklıklar üzerine Avusturya seferiyle görevlendirilen Sadrazam Koca Sinan Paşa, Avusturya kuvvetlerinin Estergon Kalesi’ni kuşattığı haberini alınca oğlu Mehmed Paşa’yı Macaristan’a gönderdi. Mehmed Paşa’nın savaş alanından kaçmasının ardından Estergon Kalesi düştü (2 Eylül 1595). Eflâk’taki ayaklanmalar ise denetim altına alınamadı. Bu gelişmeler üzerine Sinan Paşa ile padişahın hocası Sadeddin Efendi gibi devlet ileri gelenleri ve yeniçeriler III. Mehmed’e baskı yaparak ordunun başında sefere çıkmasını sağladı.

20 Haziran 1596’da yola çıkan Osmanlı ordusu, 12 Ekim’de Eğer (Eğri) Kalesi’ni fethetti. Eğer üzerine yürüyen Maximilian’a karşı Sadrazam Damad İbrahim Paşa ve Vezir Hadım Cafer Paşa görevlendirildi. On beş bin kişilik hafif bir kuvvetle Avusturya kuvvetlerinin içine giren Cafer Paşa, kayıp vererek geri çekildi. 22 Ekim’de geçen bu kanh çarpışmaya I. Haçova Savaşı da denir. Ertesi gün düşman üzerine yürüme karan alan Osmanh ordusu 25 Ekim’de Haçova’ya girerek mevzilendi. İlk çarpışma Kınm ham I. Feth Giray’ın atlı ordusunca başlatıldı.

Bunu Ciğalazade Sinan Paşa’nm komuta ettiği birliklerin saldırısı izledi. 26 Ekim sabahı ise önce Avusturya kuvvetleri saldınya geçti. Osmanh ordusunun merkezine yönelen bu saldırı karşısında III. Mehmed geri çekilerek çadmna kapandı. Padişahın kaçış için emir vermesi üzerine duruma müdahale eden Sadeddin Efendi, III. Mehmed’i savaşı yönetmeye ikna ettiği gibi, ordu vaizlerini de birlikler arasına göndererek askere moral vermelerini sağladı. III. Mehmed bir anlık coşkuyla ileri savaş hatlarına kadar yürüdü. Bu durum Osmanlı ordusunu da etkiledi. Akıncıların ve Kınm süvarilerinin saldırısı karşısında Avusturya birlikleri ilk üstünlüklerini koruyamadılar. Kaçışma sırasında binlerce Avusturya askeri Haçova bataklığında boğuldu. Topçu ağırlığını ve saldın birliklerini yitiren Maximilian, ordugâhını bırakarak kaçmak zorunda kaldı.

Osmanlılann Batı’da kazandığı son meydan savaşı olan Haçova Meydan Savaşı’nın en önemli sonucu, tımarlı sipahilerin artık Batı ordulanyla başa çıkamadıklannın görülmeye başlamasına bağlı olarak, sipahilerin tımarlannm elinden alınması yoluna gidilmesi ve böylece tımar sistemindeki aşınma ve çözülmenin belirginlik kazanmasıdır.

Son düzenleyen Safi; 17 Ocak 2017 19:00