Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Kan Bağışı Yapmanın Zararı Var mıdır ?


Kan günümüzdeki bilimsel imkanlar çerçevesinde yapılması mümkün olmayan, dolayısıyla yalnızca gönüllü kişilerin kan bağışlarıyla temin edilebilen, doğru kullanıldığında hayatlar kurtarabilen, yanlış kullanıldığında ise alıcıda çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen değerli bir tedavi maddesidir.
Bu nedenlerle kan bağışı sağlıklı bireyler için bir toplumsal sorumluluk, doğru ve dikkatli kan kullanımı ise hekimler için bir görevdir. Kan bağışı yapacak kişiler dikkatli bir sağlık sorgulamasından geçirilmektedir. Sağlıklı kişilerde kan bağışlamanın korku ve endişeden kaynaklanabilen reaksiyonlar dışında sağlık üzerine olumsuz etkisi yoktur.
Şiddetli kanamalarda, hastanın yaşamını tehlikeye sokan ya da yaşam kalitesini bozan ve ilaç tedavileriyle makul bir sürede düzeltilme ihtimali az olan kansızlıklarda, kan pulcuğunun (trombosit) sayısının tehlikeli düzeylere düştüğü hallerde, kan pulcuğu veya kandaki pıhtılaşma proteinleri azalmış olan kişilerde bazı kanamalı hallerde ya da kanama olması beklendiğinde kan ürünleri transfüzyonu gerekebilmektedir.
Şiddetli kanamalar dışında genellikle tam kan nakli yapılmaması, hastalara yalnızca vücutlarında eksik olan komponentin nakledilmesi tercih edilir.

KAN VERMENİN GÜVENLİĞİ


Ortalama bir yetişkin vücudunda, sürekli olarak yenilenen 10 ila 12 pint (5 ila 6 litre) kan bulunur. Bir ya da 2 pint (ünite) kan bağışlamak, vücudunuzda hiçbir soruna neden olmaz. Nadiren, insanlar kan verdiklerinde bayılırlar. Bu kişiler, kan kaybı bayılma­larına neden olduğu için değil, korktuklarından ötürü bayılırlar.

Kan bağışlamak kolay ve güvenlidir, immunodefisiter akiz sendromu (AİDS) da dahil olmak üzere, kan bağış­lamak herhangi bir hastalık kapmanıza neden olmaz. Kan bağışlamak için, yerel (bölgenizde bulunan) Kızılay şubesiyle ya da bir hastaneyle temasa geçiniz. Genel olarak, kan bağışında bulunmak için en az 17 yaşında olmanız; sağlıklı olmanız ve kilonuzun en az 110 pound (50 kg) olması gerekir.

Kan bağışlarken size, sağlığınız ve sağlığınızı etkileyen faktörler hakkında bazı sorular sorulacaktır. Bu sorular, kanın güvenliğinden emin olmak için sorulur.

Kan bağışı alınmamasının (bağışında bulunama-manızın) en yaygın nedenleri; anemik (düşük kan sayımınız olması) olmanız; ateşinizin, nabzınızın ya da kan basıncınızın (tansiyonunuzun) yüksek olması; malaryanın (sıtmanın) yaygın olduğu bir ülkeye seyahat etmiş olmanız (malarya (sıtma), kan bağışıyla bir kişiye bulaşabilir) ve insan immun yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu riskinizin bulunmasıdır. Sağlıklıysanız, tüm yıl boyunca düzenli olarak kan bağışında bulunabilirsiniz; ancak, bir kan bağışından sonra tekrar kan bağışında bulunmadan 56 gün bekleyiniz.
Son düzenleyen Safi; 11 Mayıs 2016 21:09
Quo vadis?