Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bakır: Bakır madeni yatakları genellikle çinko ve kurşun yataklarıyla birlikte bulunur. Elektrik ve elektronik sanayisinde kullanılır. Bakır mutfak eşya yapımına kullanılır.

Çıkarıldığı yerler: Murgul(Artvin),Küre(Kastamonu),Ergani –Maden (Elazığ), Çayeli (Rize),

İşlendiği yerler: Maden Ergani bakır işletmeleri, Murgul bakır işletmeleri, Samsun Karadeniz bakır işletmeleri.

Bakır Madenciliğinin Tarihçesi :
Ba­kırın madenciliği taş devrine kadar uza­nır ve insantarafından ilk kullanılan me­tal, taş devrinde bakır olmuştur. Bakır­dan ilk başlarda insansilâh ve ilkel aletler yaparak istifade etmiştir. Daha sonraları bakır alaşımları çeşitli kulla­nış alanları bulmuştur.
Maden devrinde ise insan bakır iza­besi üstüne bilgisini daha da artırmış, daha sert ve kullanışlı olan alaşımlanm geliştirerek çeşitli silâhlar ve aletler yap­mıştır. Takriben M.Ö. 3000 yılında ba­kır alaşımları p devirde medeniyetin beşiği olan Orta Doğu ve Akdeniz, böl­gesinde, bilhassa Kıbrıs'ta oldukça ge­lişmiş bir faaliyet dalı olmuştur.

Roma İmparatorluğu sırasmda, il­kel bakır madenciliği ve izabeciliği, Imparator'luğun bütün bölgelerine Orta Doğu'dan yayılmış ve Roma împaratorluğu'nun yıkılmasıyla başlayan ortaçağ döneminde İngiltere'de Almanya'da, İs­veç'te ve İspanya'da o devrin şartlarına göre oldukça büyük çapta bakır maden­ciliği ve izabe teknolojisi gerçekleştiril­miştir.

Bakır Yataklarının Aranması
: Ba­kır yataklarının aranmasında kullanılan metodlar, genel olarak diğer maden ya­taklarının aranmasmda uygulanan metodlardan pek farklı değildir. Bununla beraber bakırın değerli oluşu nedeniyle ve tenorunun düşük bulunması ve ma­denin yanında zenginleştirme zorunlulu­ğundan dolayı gereken büyük madenci­ik ve zenginleştirme sabit yatırım mas­raflarının riskini az tutmak için arama ve yatağı değerlendirme işlemlerinin çok sıhhatli yapılması gerekmektedir.

bakır madeni yatağının aranması ve değerlendirilmesi çok sistemli bir şe­kilde planlanması gerekmektedir, he­defe devamlı olarak toplanan istihşâf mahiyetindeki bilgilerin ön değerlendi­rilmesi ve netice müsbet çıktıkça ara­ma işlemi daha da detaylandınlarak ma­den yatağımn projelendirilmesi ve işlet­meye geçişine kadar değerlendirilme iş­lemi sürdürülmektedir.
Bakır madeni aranırken istihşâf mahiyetinde yapılan faaliyetlerle ekono­mik bakır yatağı olduğu sezilen yerlerin detay aramasına geçilmekte ve genellikle

BAKINIZ
Elementler - Bakır
Madencilik
Son düzenleyen Safi; 22 Mayıs 2018 02:44
Quo vadis?