Arama

Retorik (Hitabet Sanatı) - Tek Mesaj #6

bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
27 Mart 2009       Mesaj #6
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Dinleyici: Konuşmalarınız dinleyen kişlerin seviyesinde olmalı. Hem siz anlatmak istediklerinizi anlatabilin, hem de dinleyenler sizin anlatmak istediğinizi anlayabilsinler. Konuşmanızı yapacağınız ortam, anlatmada kullancağınız malzemeler ve konuşmanızda ki zamanlama da etkili konuşmayı destekleyici faktörler. Hazırlığın önemi de zaten gayet açık. Siz bir konuşmaya ne kadar hazır olursanız, o kadar rahat konuşacak, heyecanınızı da yenebileceksiniz. Hazırlık size güven verecek, sizin de kendinizi güçlü hissetmenizi sağlayacaktır.

Enerji: Duygu + Ses + Vücut bu bölümde yer alıyor. Duygu, dinleyiciler karşi beslediğiniz his. Ses ise belki en önemlisi. Sesinizi öyle bir ayarlayın ki, konuşma sonuna yetişebilsin. Tonlamalarınız ve vurgularınız yerinde olsun. Sözcükler arasında ki geçişleriniz mutlaka birbirleriyle bağlantılı olsun. Duruma uygun olarak sesinizi arttırmalı ve azaltmalısınız. Ama bunları yaparken mutlaka doğal olun ve yapmacık hareket ve seslerden sakının. Vücudun da önemi büyük. Tüm gözler sizde ona göre. Sizin el-kol hareketleriniz, duruş biçiminiz ve yeriniz, gözlerinizin hareketi dinleyicinin gözetimi altında ona göre.

Tarz: Tarz size özel. Bu tarzı şekillendirerek geliştirebilirsiniz. Konuşmalarınızda biraz heyecan iyi gider. Biliyor ve paylaşıyorsunuz. Dinleyicilerde sizlere katılabilir. Ama tarzınız doğal olsun.

Akış: Planlı olmalısınız. Ana mesajınızı belli etmelisiniz. Konuşma hızınız da gayet önemli. Ne konuşurken insanlar reklam izlemeli, ne de söyledikleriniz iç içe olmalı. İnsanlara Beyaz Alan da bırakmalısınız. Nedir peki Beyaz Alan? Bu, insanlara algılama zamanı bırakmanızdır. Örneğin sonuç belirten konuşma sonlarında bu alanı bırakırsanız, konuşmalarınız daha anlaşılır olabilir.
Yansıtma: Sizin hitap şekliniz. Konuşmalarınızı aktarış şekli, söyleyiş şekli bu grupta. Kısaca tüm maddelerin dışa çıkışı.