Arama

Jacques-Yves Cousteau - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jacques-Yves Cousteau
MsXLabs.org & Temel Britannica


Jacques-Yves Cousteau (d. 11 Haziran 1910 - ö. 25 Haziran 1997), sualtı araştır­macılığının öncülerindendir. Bir Fransız deniz subayı olan Cousteau, sualtı dalışlarında kul­lanılan donanımın geliştirilmesine önemli kat­kılarda bulundu.
Fransa'da Bordeaux yakınlarında doğdu. Brest Deniz Harp Akademisi'ni bitirdikten sonra Fransız Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. 1930'larda yalnızca deniz gözlüğü ve şnorkel (dalgıcın soluk almasını sağlayan, boru biçi­minde bir araç) yardımıyla gerçekleştirilen dalışların daha uzun süreli olmasını sağlaya­cak bir sualtı solunum aygıtı geliştirmek için çalıştı.
II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra bir yandan sualtı dalış denemelerini sürdürür­ken, öte yandan da Fransız Direniş Hareketi'nde yer aldı. Cousteau 1942'de, Emile Gagnan ile birlikte oksijen tüpüne bağlı sualtı solunum aygıtını geliştirdi (bak. Dalgıçlık). Bu aygıt II. Dünya Savaşı sırasında balık­adamların yaptığı tehlikeli dalışlarda çok ya­rarlı oldu. İsviçreli bilim adamı Auguste Piccard ile birlikte büyük derinliklere inebilen "batiskaf" adındaki yüzer sualtı aracı üzerin­de çalıştı. Bu türden sualtı istasyonlarında uzun süre yaşayan insanların uyum sorunları ile ilgili araştırmalar yaptı.
Kurduğu Sualtı Araştırma Grubu'yla araş­tırmalarını sürdüren Cousteau, 1950'de Calypso adlı araştırma gemisiyle yaptığı araştır­ma gezilerinde, sualtı canlılarının göz alıcı renklerini gösterebilmek için yapay ışıklandırma kullandı. Sualtında televizyon kullanımına ilişkin yeni bir yöntem buldu. Cousteau'nun bu çalışmaları sualtı fotoğrafçılığının gelişme­sine öncülük etti. Cousteau'nun sualtı dünya­sını konu alan belgesel filmleri çok çekicidir. Araştırma gezilerini anlattığı kitap ve makaleleriyle, deniz kirliliği ve sualtında bulunan arkeolojik kalıntıların yağmalanması gibi önemli konulara geniş kitlelerin ilgisini çek­meyi başardı.

Son düzenleyen Jumong; 8 Ocak 2016 10:44
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!