Jacques-Yves Cousteau
MsXLabs.org & Temel Britannica Jacques-Yves Cousteau (d. 11 Haziran 1910 - ö. 25 Haziran 1997), sualtı araştırmacılığının öncülerindendir. Bir Fransız deniz subayı olan Cousteau, sualtı dalışlarında kullanılan donanımın geliştirilmesine önemli katkılarda bulundu.
Fransa'da Bordeaux yakınlarında doğdu. Brest Deniz Harp Akademisi'ni bitirdikten sonra Fransız Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. 1930'larda yalnızca deniz gözlüğü ve şnorkel (dalgıcın soluk almasını sağlayan, boru biçiminde bir araç) yardımıyla gerçekleştirilen dalışların daha uzun süreli olmasını sağlayacak bir sualtı solunum aygıtı geliştirmek için çalıştı.
II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra bir yandan sualtı dalış denemelerini sürdürürken, öte yandan da Fransız Direniş Hareketi'nde yer aldı. Cousteau 1942'de, Emile Gagnan ile birlikte oksijen tüpüne bağlı sualtı solunum aygıtını geliştirdi (bak. Dalgıçlık). Bu aygıt II. Dünya Savaşı sırasında balıkadamların yaptığı tehlikeli dalışlarda çok yararlı oldu. İsviçreli bilim adamı Auguste Piccard ile birlikte büyük derinliklere inebilen "batiskaf" adındaki yüzer sualtı aracı üzerinde çalıştı. Bu türden sualtı istasyonlarında uzun süre yaşayan insanların uyum sorunları ile ilgili araştırmalar yaptı.
Kurduğu Sualtı Araştırma Grubu'yla araştırmalarını sürdüren Cousteau, 1950'de Calypso adlı araştırma gemisiyle yaptığı araştırma gezilerinde, sualtı canlılarının göz alıcı renklerini gösterebilmek için yapay ışıklandırma kullandı. Sualtında televizyon kullanımına ilişkin yeni bir yöntem buldu. Cousteau'nun bu çalışmaları sualtı fotoğrafçılığının gelişmesine öncülük etti. Cousteau'nun sualtı dünyasını konu alan belgesel filmleri çok çekicidir. Araştırma gezilerini anlattığı kitap ve makaleleriyle, deniz kirliliği ve sualtında bulunan arkeolojik kalıntıların yağmalanması gibi önemli konulara geniş kitlelerin ilgisini çekmeyi başardı.
Son düzenleyen Jumong; 8 Ocak 2016 10:44
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!