Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Grönland Adası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grönland
Kalaallit Nunaat
Grønland
125pxflagofgreenlandsvg
Resmi dil: Grönlandça (Kalaallisut) ve Danca
Başkent: Nuuk
En büyük kent: Nuuk
Siyasi sistem: Parlamenter Demokrasi
Kraliçe (Monarşi): 2.Margrethe
Başbakan: Hans Enoksen
Yüzölçümü: Ülkeler arasında 13'üncü
- Toplam: 2,166,086 km²
- Su %'si: %81.1
Nüfus: Ülkeler arasında 244'üncü
- Toplam: 57,564
- Nüfus yoğunluğu: 0.026/km²
Para birimi: Danimarka Kronu (DKK)
Saat dilimi: GMT+0
Ulusal marş: Nunarput utoqqarsuanngoravit
İnternet alan adı: .gl
Uluslararası telefon kodu: +298
Dünyadaki yeri
greenlandworldmap

Grönland Adası, adanın yerli halkı Kalaallit dilinde, Kalaallit Nunaat, anlamı "Kalaallit'lerin ülkesi" demektir. Ayrıca Danca olarak bakıldığında Grønland sözcüğü "Yeşil Ülke" anlamına gelmektedir. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile Kuzey Kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'nın özerk bölgesidir. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Adanın kuzeyinde Kuzey Buz Denizi (Arktik Deniz), güneydoğusunda İzlanda, batısında Kanada'nın Ellesmere Adası ve Baffin Körfezi yer alır. Grönland, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. % 81'i buzullarla kaplıdır.
Grönland siyasi ve fiziki haritası
greenlandbig

Grönland'da yaşayan nüfus 57.500 civarındadır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar. Grönlandlılar, hem Kalaallit (Inuit), hem İskandinavya kökenlerini taşımaktadırlar ve Grönlandca (Greenlandic=Kalaallisut) dilini konuşurlar. İki önemli şehri başkent Godthab (Nuuk) ile Godhavn'dır. Ortalama sıcaklığın -7oC olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kışlar soğuktur ve buzlu bölgelerde sıcaklık yazın bile donma noktasının altındadır.

Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'in, yerli Kalaallisut dilindeki adı Kalaallit Nunaat'dır.
Kasım 2008'de yapılan özerkliğin genişletilmesi ile ilgili referandumda halk, %75 oranında evet demiş, böylece Grönland hükümeti hukuk, petrol gelirlerinin yarısı, adelet gibi 32 konuda daha Danimarka'dan bağımsızlığını kazanmıştır. Ancak dışişlerinde Danimarka'ya bağlıdır ve devlet başkanı Kraliçe 2. Margrethe 'tir.

Tarih
900 yılında Gunnbjorn Ulfsson Grönland'ı keşfetmiştir. 986 yılında ise Kızıl Erik, Grönland'da bir Viking sömürgesi kurdu. 1985 yılında AB'den ayrılmıştır.

Özelliği
Atlas Okyanusu'nda bulunan Grönland, Kuzey Amerika kıtasına bitişik olmakla birlikte tarihsel olarak Avrupa ile bağları daha fazladır. Her ne kadar geniş özerklikleri olsa da, Danimarka Kraliyet Birliği'nin bir parçasıdır. Danimarka'ya bağlı olarak 1973 yılında Avrupa Topluluğu'na dahil olan Grönland, 23 Şubat 1983 tarihinde yapmış olduğu bir halk oylaması sonucunda AB'den ayrılma kararı almış ve gelişmelerin ardından 1 Şubat 1985'de Grönland topluluktan ayrılmıştır; Avrupa Birliği'nin dışındadır.

Grönland Kronu
Grönland Kronu, Grönland'da gelecekte kullanılması düşünülen para birimidir. Günümüzde Danimarka kronu kullanılmaktadır. Mayıs 2007'de Danimarka'da çıkan yasaya göre Grönland'a Danimarka kronunun kendi versiyonlarını çıkartabilme hakkı verilmiştir.
Grönland görünüş
greenlandscenery
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!