Arama

Grönland Adası (Grönland Adası Hakkında)

Güncelleme: 1 Temmuz 2012 Gösterim: 24.025 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Grönland Adası
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Grönland
Sponsorlu Bağlantılar
Kalaallit Nunaat
Grønland
125pxflagofgreenlandsvg
Resmi dil: Grönlandça (Kalaallisut) ve Danca
Başkent: Nuuk
En büyük kent: Nuuk
Siyasi sistem: Parlamenter Demokrasi
Kraliçe (Monarşi): 2.Margrethe
Başbakan: Hans Enoksen
Yüzölçümü: Ülkeler arasında 13'üncü
- Toplam: 2,166,086 km²
- Su %'si: %81.1
Nüfus: Ülkeler arasında 244'üncü
- Toplam: 57,564
- Nüfus yoğunluğu: 0.026/km²
Para birimi: Danimarka Kronu (DKK)
Saat dilimi: GMT+0
Ulusal marş: Nunarput utoqqarsuanngoravit
İnternet alan adı: .gl
Uluslararası telefon kodu: +298
Dünyadaki yeri
greenlandworldmap

Grönland Adası, adanın yerli halkı Kalaallit dilinde, Kalaallit Nunaat, anlamı "Kalaallit'lerin ülkesi" demektir. Ayrıca Danca olarak bakıldığında Grønland sözcüğü "Yeşil Ülke" anlamına gelmektedir. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile Kuzey Kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'nın özerk bölgesidir. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Adanın kuzeyinde Kuzey Buz Denizi (Arktik Deniz), güneydoğusunda İzlanda, batısında Kanada'nın Ellesmere Adası ve Baffin Körfezi yer alır. Grönland, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. % 81'i buzullarla kaplıdır.
Grönland siyasi ve fiziki haritası
greenlandbig

Grönland'da yaşayan nüfus 57.500 civarındadır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar. Grönlandlılar, hem Kalaallit (Inuit), hem İskandinavya kökenlerini taşımaktadırlar ve Grönlandca (Greenlandic=Kalaallisut) dilini konuşurlar. İki önemli şehri başkent Godthab (Nuuk) ile Godhavn'dır. Ortalama sıcaklığın -7oC olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kışlar soğuktur ve buzlu bölgelerde sıcaklık yazın bile donma noktasının altındadır.

Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'in, yerli Kalaallisut dilindeki adı Kalaallit Nunaat'dır.
Kasım 2008'de yapılan özerkliğin genişletilmesi ile ilgili referandumda halk, %75 oranında evet demiş, böylece Grönland hükümeti hukuk, petrol gelirlerinin yarısı, adelet gibi 32 konuda daha Danimarka'dan bağımsızlığını kazanmıştır. Ancak dışişlerinde Danimarka'ya bağlıdır ve devlet başkanı Kraliçe 2. Margrethe 'tir.

Tarih
900 yılında Gunnbjorn Ulfsson Grönland'ı keşfetmiştir. 986 yılında ise Kızıl Erik, Grönland'da bir Viking sömürgesi kurdu. 1985 yılında AB'den ayrılmıştır.

Özelliği
Atlas Okyanusu'nda bulunan Grönland, Kuzey Amerika kıtasına bitişik olmakla birlikte tarihsel olarak Avrupa ile bağları daha fazladır. Her ne kadar geniş özerklikleri olsa da, Danimarka Kraliyet Birliği'nin bir parçasıdır. Danimarka'ya bağlı olarak 1973 yılında Avrupa Topluluğu'na dahil olan Grönland, 23 Şubat 1983 tarihinde yapmış olduğu bir halk oylaması sonucunda AB'den ayrılma kararı almış ve gelişmelerin ardından 1 Şubat 1985'de Grönland topluluktan ayrılmıştır; Avrupa Birliği'nin dışındadır.

Grönland Kronu
Grönland Kronu, Grönland'da gelecekte kullanılması düşünülen para birimidir. Günümüzde Danimarka kronu kullanılmaktadır. Mayıs 2007'de Danimarka'da çıkan yasaya göre Grönland'a Danimarka kronunun kendi versiyonlarını çıkartabilme hakkı verilmiştir.
Grönland görünüş
greenlandscenery

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Grönland Adası

Sponsorlu Bağlantılar

Eskimoca: Kalaadlit Nunaat
Fransızca: Groenland
İngilizce: Greenland
Amerika'nın kuzeydoğusunda ada (Danimarka).

Avustralya'dan sonra dünyanın ikinci büyük adasıdır (2.175.600 km2). En güneyi (Farvel Burnu) 59¡ 46' ve en kuzeyi (Morris Jesup Burnu) 83* 39' kuzey enlemlerinde bulunan ada, kuzeyde Kuzey Buz Denizi, kuzeydoğuda Grönland Denizi, güneydoğu ve güneyde Atlas Okyanusu ve batıda Kanada'ya ait takımadalardan ayrıldığı bir seri boğaz ve denizlerle sınırlanır (örneğin kuzeybatıda Ellesmere Adası'ndan dar Nares Boğazı ile ayrılır). Nüfusu 58.768 (1997), merkezi N'uuk'tur (Godthaab). Danimarka dili ve Eskimoca konuşulur. Adanın büyük kısmı kalın bir örtü buzulu altında kalır (İnlandsis). Ancak bazı doruklar bu kalın buz örtüsünü delerek yükselirler. Bazılarının yüksekliği 4.000 m.yi aşabilir. Güneybatı ve güney kıyıları buzsuzdur. Bu buzsuz kıyılar bazı kesimlerde 100 km. kadar genişliğe ulaşabilirler. Yerleşmeler doğal olarak buralarda toplanmıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedi


woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #3
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Grönland Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'ya bağlı özerk bölge.

Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Adanın kuzeyinde Kuzey Buz Denizi (Arktik Deniz), güneydoğusunda İzlanda, batısında Kanada'nın Ellesmere Adası ve Baffin Körfezi yer alır.
Grönland, yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası konumundadır. % 81'i buzullarla kaplıdır.

Grönland'da yaşayan nüfus 57.500 civarındadır. Nüfusun büyük kesimi batı kıyısındaki küçük kasabalarda yaşar.

Grönlandlılar, hem Kalaallit (Inuit), hem İskandinavya kökenlerini taşımaktadırlar ve Grönlandca (Greenlandic=Kalaallisut) dilini konuşurlar. İki önemli şehri başkent Godthab (Nuuk) ile Godhavn'dır.

Ortalama sıcaklığın -7oC olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kışlar soğuktur ve buzlu bölgelerde sıcaklık yazın bile donma noktasının altındadır.

900 yılında Gunnbjorn Ulfsson Grönland'ı keşfetmiştir. 986 yılında ise Kızıl Erik, Grönland'da bir Viking sömürgesi kurdu. 1985 yılında AB'den ayrılmıştır.Grönland Adası, adanın yerli halkı Kalaallit dilinde: Kalaallit Nunaat, anlamı "Kalaallit'lerin ülkesi" demektir. Ayrıca, Danca olarak bakıldığında ise Grønland sözcüğü ise, "Yeşil Ülke" anlamına gelmektedir.

Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'in, yerli Kalaallisut dilindeki adı Kalaallit Nunaat'dır.

Kasım 2008'de yapılan özerkliğin genişletilmesi ile ilgili referandumda halk,%75 oranında evet demiştir ve böylece Grönland hükümeti hukuk, petrol gelirlerinin yarısı, adalet gibi 32 konuda Danimarka'dan bağımsızlığını kazanmıştır. Fakat yine dışişlerinde Danimarka'ya bağlı kalacak ve devlet başkanı Kraliçe II. Margrethe sayılacaktır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Temmuz 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Dünyanın En Eski Göktaşı Krateri

fileashxh

Danimarkalı bilim adamı dünyanın en eski göktaşı kraterini Grönland'da keşfetti. Kraterin genişliğinin 62 milden fazla olduğu belirtiliyor.

Kraterin oluşumunun 3 milyar yıl öncesine dayandığı ve göktaşının genişliğinin 19 mil olduğu açıklandı.Danimarkalı bilim adamı Adam Garde, nikel ve platin açısından Grönland'ın batısında bir zenginlik olduğunu keşfetti. Garde'ın araştırmaları onu dünyanın en eski göktaşı kraterine götürdü.

Garde araştırmasının sonuçlarını Earth and Planetary Science Letters'da yayınladı.Göktaşının bölgeye düştüğünde yeri 16 kilometre kadar aşındırdığı tahmin ediliyor.Dünyada şu ana kadar yaklaşık 180 krater keşfedildi.



Kaynak : CNN / Earth and Planetary Science Letters (30 Haziran 2012,12:29)

Benzer Konular

11 Aralık 2007 / yaremce Coğrafya
20 Ağustos 2013 / Jumong Coğrafya
7 Kasım 2011 / Jumong Türkiye Coğrafyası
7 Haziran 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
21 Ekim 2014 / Misafir genç Cevaplanmış